Formula 1 vraća se u Singapur prvi put nakon tri godine

Automoto 28. ruj 202219:01 > 19:01
AP Photo/Darko Bandic via Guliver Images

Formula 1 vraća se u Singapur prvi puta nakon tri godine, a pred vozačima i momčadima ponovno je jedna od najizazovnijih staza u kalendaru s čak 23 zavoja i vrlo malo vremena za predah – donosimo sve informacije o stazi, povijest utrke i statističke podatke.

Puno se toga promijenilo otkako je 2019. Formula 1 posljednji puta bila u Singapuru, a najveća promjena svakako je nova generacija bolida za 2022. i nove 18-inčne gume koje imaju potpuno novu strukturu i mješavinu od svojih 13-inčnih prethodnika, donosi MAXF1.net.

Zbog velikoga broja zavoja i kratkih pravaca momčadi koriste maksimalan aerodinamički pritisak, slično kao na stazama poput Monaka i Hungaroringa, a velika većina zavoja su vrlo spori i naglasak je na dobrom ubrzanju iz druge i treće brzine.

Kao i za većinu uličnih staza, Pirelli je za ovu stazu pripremio tri najmekše mješavine svojih guma za suho (C3, C4,C5), a ove godine takav su izbor guma imali na utrkama u Monaku, Azerbajdžanu, Kanadi i Austriji.

Kvalifikacije i utrka voze se u noćnim uvjetima, kao i drugi slobodni trening koji će zbog toga biti relevantniji pokazatelj odnosa snaga među momčadima u odnosu na prvi i treći trening.

Prvi trening služi za isprobavanje inicijalnih postavki bolida koje su momčadi pripremile na temelju svojih simulacija, prethodnih ovogodišnjih utrka i prethodnih utrka na ovoj stazi, a na drugom treningu svi će biti bliže optimalnim postavkama i staza će općenito biti u boljem stanju nego na prvom treningu.

To je posljedica evolucije staze koja je vrlo visoka na uličnim stazama pa će prianjanje biti sve bolje kako vozači budu vozili sve više krugova. Više pročitajte ovdje.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Komentari

Vaš komentar