"Varalica" protiv "gubitnika" u finalu za poželjeti

Warren Little/Getty Images

U finalu 43. izdanja Svjetskog prvenstva u snookeru igrat će Judd Trump i John Higgins, a to će biti repriza finala iz 2011. godine kada je slavio škotski igrač.

Za sve koji prate snooker više od gledanja isključivo  Ronnieja O‘Sullivana, finale Svjetskog prvenstva između Higginsa i Trumpa je zapravo finale iz snova.Dvoboj mladosti i iskustva kako ga najavljuju britanski mediji, ali i dvoboj “varalice” protiv “gubitnika”. Ovo će biti i repriza finala iz 2011. godine kada je Trump došao u prvo i dosad svoje jedino finale, a Higgins je došao u svoje peto finale i osvojio četvrti naslov. Rezultat u finalu je bio 18:15 za Higginsa, a poslije meča Trump je bio vidno razočaran jer svoj dječački san da postane svjetski prvak još nije ispunio.

Iako Škot ima puno više iskustva, ove sezone situacija je ipak drugačija i mlađi od dvojice igrača ulazi kao favorit u ovaj dvoboj.

Trump je konstantan tijekom cijele sezone, pa možemo reći i večeg dijela mlade karijere, ali cijelo vrijeme nedostaje naslov najboljeg na svijetu kako bi spadao među ove najveće. I legendarni Ronnie je prije prvenstva rekao kako bi bilo veliko iznenađenje ukoliko naslov ne bi osvojio Judd Trump, Neil Robertson ili on sam. Međutim, O’Sullivan je zaboravio na jednog igrača koji gotovo uvijek igra najbolje na velikim turnirima, a to je jedan od najvećih sportaša u povijesti Škotske John Higgins.

Naomi Baker/Getty Images

Higgins ima veličanstvenu karijeru u kojoj je osvojio čak četiri naslova svjetskog prvaka (jedan manje od  O’Sullivana, a tri manje od rekordera Stephena Hendryja). Uz četiri naslova svjetskog prvaka ima i tri naslova na UK Championshipu i dva Masters naslova. Mnogi će reći fantastična karijera koja svrstava “Čarobnjaka iz Wishawa” među najveće igrače ovog sporta. Ipak, velika mrlja je bačena na karijeru ovog sjajnog igrača, a ako vam nije jasna ona konstatacija iz početka teksta kako ćemo u finalu gledati meč “varalice” i “zlatnog dečka”, sada ćemo objasniti.

Prije točno devet godina John Higgins i njegov menadžer Pat Mooney su snimljeni kako pristaju namjestiti meč koji su tajno snimali novinari News of the Worlda. U jednom hotelu u Kijevu našli su se novinari na tajnom zadatku koji su tražili od Higginsa da pusti četiri framea u četiri različita meča, a zauzvrat Higgins će dobiti 300 000 eura. Škotski igrač je na snimljenom videu prihvatio dogovor objašnjavajući detalje kako će to napraviti u mečevima. Nakon što je u javnost pušten snimak (možete pronaći na YouTubeu), Higgins je odmah suspendiran do daljnjeg, iako je tvrdio cijelo vrijeme kako je zapravo on nevin i da je misleći kako se radi o ruskoj mafiji odlučio prihvatiti što god ponude. Na kraju je četverostruki svjetski prvak suspendiran na samo šest mjeseci i kaznu od 75, 000 funti. 

Ipak, iako je prošlo dosta vremena od tog slučaja, mrlja na karijeru jednog velikog sportaša je bačena i teško će ikada biti oprana. Mnogi mu navijači i zaljubljenici u snooker to nisu nikada oprostili i za njih će zauvijek ostati varalica.

Naomi Baker/Getty Images

S druge strane njegov protivnik je mladi 29-godišnji Judd Trump, igrač koji već godinama igra na vrlo visokoj razini i kojem jedino nedostaje naslov svjetskog prvaka kako bi zaokružio svoje uspjehe. “Zlatni dečko” engleskog snookera je samo jedan od nadimaka ovog sjajnog igrača, koji uvijek djeluje smireno i koncentrirano u svojim mečevima. Trump se uvijek predstavlja kao pristojan i korektan igrač za stolom i oko njega, ali sudeći po njegovim objavama na Instagramu u privatno vrijeme svoj novac troši na pravi luksuz. Skupocjeni auti, odjeća i putovanja su život koji Trump često pokazuje u svojim objavama, pa mnogi ga znaju kritizirati da je previše rastrošan. Neki idu toliko daleko da ga po bahatosti uspoređuju s njegovim prezimenjakom na čelu Sjedinjenih Američkih država.

Ipak, nakon digresije na privatni život, vratimo se mi snookeru, Trump je jedan od najzanimljivijih igrača, koji oduševljava svojom ofenzivnom igrom, ali i lucidnim rješenjima kada se nađe u teškoj situaciji. Mnogi ga smatraju već sada jednim od najboljih safety igrača u povijesti ovog sporta, ali trebaju mu veliki naslovi poput svjetskog prvaka da bi mogao doći u istu rečenicu s najvećima i izbjeći neslavnu titulu gubitnika koja ga prati (sam je priznao da se tako osjeća jer gubi često u završnicama najvećih turnira)

. “Mr. Haircut” (nadimak zbog neobičnih frizura) je u svojoj karijeri bio broj jedan, osvojio je UK Championship, osvojio je Masters i samo jedno nedostaje. Hoće li doći do tog jedinog trofeja koji oduvijek sanja saznat ćemo u ponedjeljak.

Matthew Lewis/Getty Images

Znam da bi mnogi od vas htjeli da je Ronnie “The Rocket” O’Sullivan u finalu (i ja spadam među te) i da lovi svoju šestu titulu, ali vjerujte finale ove dvojice genijalaca za zelenim stolom vas neće razočarati, upravo suprotno.

Finale se igra dva dana, a počinje danas u 14:00 sati. 

Spektakl zajamčen.