FSA: Nogomet je propustio priliku odati počast kraljici

Nogomet 9. ruj 202220:07 0 komentara
Kieran Cleeves / Sportimage via Guliver Images

Odlukom Nogometne asocijacije (FA), Premier lige, Engleske nogometne lige kao i nadležnih saveza ostalih zemalja Ujedinjenog kraljevstva, ovog vikenda neće biti nogometa na Otoku. Od Premijer lige i ostalih prvih rangova do najnižih i omladinskih liga.

Smrt Njenog visočanstva kraljice Elizabete II. pokrenula je brojne protokole koji će u zemlji kojom je vladala 70 godina važiti u sljedećih deset dana, zaključno s njenom sahranom. Jedino što će raditi bez ikakvih promjena su bolnice, škole i trgovine. Na sve ostalo primjenjuju se druga pravila i sve se uglavnom otkazuje i odgađa pa tako i nogomet.

Barem ovog vikend. A ne bi bilo iznenađenje da se ista odluka donese i za sljedeći jer se on poklapa s danom sahrane koji će biti i dan nacionalne žalosti.

Ipak, Udruženje nogometnih navijača (FSA) smatra da nogometne vlasti nisu donijele dobru odluku te da su propustile priliku učiniti ono što je sama kraljica Elizabeta II. činila tijekom vladavine – podizala moral kada nastupi kriza.

Navijači su postavili i pitanje donošenja ove odluke u jako kratkom roku uoči same utakmice (manje od 24 sata) i načina na koji će to utjecati na one koji su već potrošili novac na organizaciju putovanja. Pitanje je, kako se navodi, i kako će ova odluka utjecati na male lokalne biznise koji zapravo ovise o utakmicama i prihodima koje ostvaruju tijekom njih.

Službenim priopćenjem oglasilo se i Udruženje nogometnih navijača:

“Vjerujemo da nogomet najbolje pokazuje svoju snagu kada okuplja i ujedinjuje ljude u vremenima krize i velikog nacionalnog značaja, nebitno jesu li to trenuci za slavlje ili za tugu.

Naš je stav, a podijelili smo ga i s nogometnim vlastima, da bi većina ljubitelja nogometa voljela imati mogućnost ovog vikenda otići na utakmicu i na taj način odati počast kraljici, rame uz rame sa svojim prijateljima.

Neće se svi složiti, zato i nema savršenog rješenja koje bi nogometne vlasti donijele, ali veliki je broj nas koji smatramo da je propuštena prilika da nogomet na jedinstven način oda posljednju počast njenom veličanstvu.”