Europa u vodstvu nakon prvog dana Ryder Cupa

Golf 28. ruj 201820:36 > 20:43
(Photo by Jamie Squire/Getty Images)

Najbolji europski golferi vode sa 5-3 protiv reprezentacije SAD-a nakon prvog dana natjecanja na Ryder Cupu koji se ove godine održava u pariškom predgrađu, klubu Le Golf National. Ovo je prvo izdanje kultnog golf dvoboja koje je organizirano u Francuskoj.

Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Ryder Cup se održava svake druge godine, a Amerikanci su u Europu došli braniti naslov osvojen 2016. u Hazeltine National Golf Clubu u Minnesoti. U igri je 28 mečeva, a branitelju naslova je dovoljno osvojiti 14 bodova za zadržavanje trofeja. U slučaju izjednačenog rezultata nakon 18 odigranih rupa, svaki par ili igrač dobiva po pola boda. Od 1927. do 1971. godine natjecale su se reprezentacije SAD-a i Velike Britanije, od 1973. do 1977. a Velikoj Britaniji su se pridružili i golferi iz Republike Irske, a od 1979. godine Amerikanci se bore protiv najboljih europskih golfera.

Prva dva dana natjecanja rezrevirana su za parove, a posljednjeg dana će se igrati 12 pojedinačnih mečeva. Za razliku od klasičnih turnira na kojima je važno u što manje pokušaja završiti svih 18 rupa, a konačan rezultat je zbroj pokušaja u četiri dana natjecanja, na Ryder Cupu se igrači natječu jedni protiv drugih na svakoj rupi, a pobjedu odnosi onaj par ili golfer koji je bio bolji na više rupa. Tako se ne mora odigrati ni svih 18 rupa, ako je jasno da onaj tko zaostaje više ne može doći barem do izjednačenja. Otkako se natječu reprezentacije Europe i SAD-a, Europljani vode 10-8, a jedan je meč završen neodlučeno pa su Europljani kao branitelji naslova zadržali trofej.

Photo by Jamie Squire/Getty Images)

U prvom dijelu programa u petak na redu su bili parovi u kojima je svaki igrač imao svoju lopticu, a računao se rezultat boljeg od dvojice igrača pojedine reprezentacije. Američki golferi su nakon jutarnjeg dijela programa bili puno zadovoljniji od domaćina, jer su vodili sa 3-1.

Tony Finau i Brooks Koepka su na posljednjoj rupi osigurali pobjedu protiv Engleza Justina Rosea i Španjolca Jona Rahma, a Englezi Paul Casey i Tyrell Hatton su propustili izvući barem remi protiv Justina Thomasa i Jordana Spietha. Dustin Johnson i Rickie Fowler su već na 16. rupi osigurali pobjedu protiv Roryja McIlroya iz Sjeverne Irske i danskog debitanta Thorbjorna Olesena. Jedini bod Europljanima donijeli su Talijan Francesco Molinari i Englez Tommy Fleetwood koji su zaostajali za dvije rupe nakon deset odigranih, ali su sjajnom završnicom već na 17. rupi osigurali pobjedu protiv ‘uskrslog’ Tigera Woodsa i Patricka Reeda.

U poslijepodnevnom dijelu programa parovi su igrali sa samo jednom lopticom, tako da su se golferi izmjenjivali za svaki udarac i naizmjenično bi započinjali pojedinu rupu. Taj je format, očito, puno bolje ‘legao’ domaćim predstavnicima, jer je Europa pobijedila u sva četiri dvoboja i to vrlo uvjerljivo. Šveđanin Henrik Stenson i svjetski broj 1 Justin Rose su na 16. rupi osigurali pobjedu protiv Dustina Johnsona i Rickieja Fowlera, baš kao i Englez Ian Poulter u paru s Roryjem McIlroyem protiv Bubbe Watsona i Webba Simpsona. Španjolski veteran Sergio Garcia i Šveđanin Alex Noren bili su još uvjerljiviji. Do pobjede protiv Phila Mickelsona i Brysona Dechambeaua stigli su već nakon 14 rupa, a isto su ponovili Molinari i Fleetwood protiv Justina Thomasa i Jordana Spietha.

Zanimljivo, Molinariju, koji je ove godine postao prvi Talijan s naslovom pobjednika na jednom od četiri najveća svjetska turnira, British Openu, ovo su bile prve pobjede na Ryder Cupu.

S obzirom na razvoj događaja u mečevima koji su odigrani u petak, Amerikanci mogu biti jako zadovoljni što u subotnjih osam dvoboja parova ne ulaze s uvjerljivijim zaostatkom. (HINA)