Noviteti u Parizu: Olimpijska atletska staza još nije ovako izgledala

Atletika 14. ožu 202413:53 0 komentara
AP Photo/Luca Bruno via Guliver

Atletska staza na Olimpijskim igrama u Parzu bit će jedinstvena ljubičasta, objavila je talijanska tvrtka Mondo koja dorađuje završni pokrov koji će sljedeći mjesec biti postavljen na Stade de France.

Francuz Kevin Mayer, Šveđanin Armand Duplantis, Amerikanac Sha’Carri Richardson i druge atletske zvijezde vjerojatno ne poznaju Albu, miran gradić u sjevernoj Italiji, okružen vinogradima iz kojih se proizvodi čuveni Barolo. Tu je sjedište Monda, obiteljskog poduzeća koje je postalo svjetska referenca u sportskim podlogama i opremi, posebice u atletici.

Naša olimpijska povijest započela je 1976. u Montrealu, a u Parizu će to biti naše 13. Olimpijske igre,” kazao je Maurizio Stroppiana, potpredsjednik sportskog odjela Monda i sin jednog od dvojice osnivača.

Iza njega, u dugoj i impozantnoj proizvodnoj liniji, tehničari nadziru proizvodnju Mondotracka EB, najnovije podloge,  koja će od 1. do 11. kolovoza biti staza za 46 od ukupno 48 atletskih događaja Olimpijskih igara 2024., budući da se maratoni odvijaju na cesti u krugu između Pariza i Versaillesa.

Umjesto oker boje, ili terakote u žargonu proizvođača opreme, koja se tradicionalno koristi za atletska natjecanja, pariški organizatori odlučili su se za ljubičastu boju, nezabilježenu u povijesti Olimpijskih igara.

Pariška ljubičasta boja koristit će se samo za ove Igre“, kazao je Andrea Marenghi, voditelj istraživanja i razvoja, čiji su se timovi mučili na desecima uzoraka kako bi pronašli “prave nijanse”.

Naime, bit će dvije ljubičaste boje, jedna za natjecateljska područja (staza, skokovi, bacališta), druga tamnija za takozvana tehnička područja, a na kraju će biti upotpunjena sivom bojom, u počast Igrama koje su se 1924. godine održale u Parizu.

Želja nam je bila imati originalnu boju. Ove dvije nijanse ljubičaste omogućuju nam maksimalne kontraste pri snimanju TV slika kako bismo istaknuli sportaše. Naš je pristup zapravo da su sportaši u prvom planu”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!