Kostelić za SK: Ne treba Zrinku uspoređivati s Janicom

Alpsko skijanje 31. sij 202317:57 > 17:57
GEPAxpictures xMathiasxMandl via Guliver Images

Prošli vikend bio je povijestan za hrvatsko skijanje. Čak dvije Hrvatice završile su u prvih pet u slalomu u Špindlerovom mlinu. Zrinka Ljutić po prvi put popela se na postolje u Svjetskom kupu, a Leona Popović završila je peta.

Bilo je to prvo postolje hrvatskog ženskog skijanja nakon 16 godina i nastupa Ane Jelušić. Ona je u studenom 2007. u kanadskoj Panorami bila treća u slalomu. Sada je u Češkoj treća završila mlada 19-godišnjakinja Zrinka.

Zrinku dobro poznaje naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić. On radi kao trener savjetnik u Hrvatskom skijaškom savezu, a od prošle godine radi s našim skijašicama. Nazvali smo ga da nam da svoj komentar nakon ovog velikog uspjeha za hrvatsko skijanje.

“Odlično, drago mi je da je konačno sve sjelo na svoje mjesto, Zrinka je već imala prilike ove sezone da dođe na postolje, ali nije nikako mogla spojiti dva dobra laufa i sada je to uspjela. Veći je uspjeh i što je Leona isti dan odvozila dobru utrku”, rekao je Kostelić u uvodu u razgovoru za Sport Klub.

GEPA pictures Matic Klansek via Guliver Image

Zrinka je još mlada, tek joj je 19, a dolazi iz skijaške obitelji. Kostelić kaže, samo je pitanje vremena kada će i pobijediti u slalomu.

“Potencijal je velik, ona je mlada, ima samo 19 godina, za nju je po meni, pitanje vremena kada će pobijediti. Veseli me da je na dobrom putu, ovo će joj sigurno biti veliki podstreh i velika potvrda nečeg što si je sama već dugo vremena željela. Nadam se da će napredovati i u veleslalomu jer joj je i ta disciplina vrlo dobra, naravno nije na razini slaloma, ali mislim da može biti za nekoliko sezona.”

U jednom intervjuu Ljutić je istaknula kako joj je Ivica jedan od uzora, ali i da je nešto stroži od Janice. Prokomentirali smo to s Ivicom.

“Ja nastojim biti relativno pravedan, niti strog, a niti preblag. S curama je drugačije raditi nego s dečkima, s dečkima sam radio do prošle godine, tad sam došao kod Zrinke. Sigurno da tu često treba biti obazriviji s obzirom da se tu radi o bićima koja su emocionalno puno kompleksnija. Dan prije utrke je Zrinka bila u situaciji da bude na postolju, ali nažalost opet nije uspjela, napravila je grešku u drugom laufu i to ju je jako pogodilo. Ja sam je pokušao ohrabriti da drugi dan pokuša napasti postolje i drago mi je da je smogla snage da to i učini. Uglavnom, ja joj pokušavam navesti primjere iz svoje karijere i ohrabriti je kad vidim da je psihički pala.”

A kakva je Zrinka karakterno?

“Ona je ok, opuštena je dosta, mogu reći da taj afekt kod nje relativno kratko traje i brzo postaje ponovno fokusirana na ono što treba, naučena je da radi ozbiljno. Lijepo je raditi s nekim tko prihvaća savjet, bez obzira jel se radi o kritici ili pohvali, sugestiji. Na neki način je zrelija nego što bi to godine rekle. S druge strane se vidi da joj ponekad nedostaje iskustva.”

Ivica odmalena zna Zrinku, pa smo ga pitali koja su neka najranija sjećanja koja ga vežu za nju.

“Kad je bila dijete, možda je mogla imati 6,7 godina. Bila je u austrijskom Innerkremsu zajedno s tatom i bratom, oni su živjeli preko zime tamo, a to je bila moja i Janičina baza preko zime. Zrinka i Tvrtko su bili jedni od djece koji su tamo skijali. Zrinka je uvijek bila relativno tiha i sjećam se da je uvijek sve promatrala s nekakvim znatiželjnim i odlučnim pogledom s tim svojim crnim očima. Ubrzo nakon toga smo čuli da je izvrsna u kadetskoj konkurenciji, nekakva posebna snaga je izvirivala iz nje kad je bila klinka, to mogu sigurno reći.”

Znamo da je Janica Kostelić samo jedna, no kad se priča o novim skijaškim nadama, uvijek se poteže njeno ime. Ivica smatra da to nije sada dobra usporedba.

“Nije dobro ni to uspoređivati, Zrinka se barem zasad ne bavi ozbiljno brzim disciplinama i ona ima svoj put. Nadam se da će moći dalje nadograditi ono što je sad učinila prema pobjedama u tehničkim disciplinama, a to hoće li se jednog dana više posvetiti brzim disciplinama je na njenom ocu i naravno njoj. Bit će mi drago ako budu htjeli napredovati u brzim disciplinama, mislim da bi to bilo dobro za ukupni poredak. Mislim da ne treba sada o tome i ne treba je se uspoređivati ni sa kim.”

Kako vidi Zrinku u budućnosti?

“Njene tehničke mogućnosti su takve da je trenutno ispred svoje generacije, oni će sami odlučiti u kojem će se smjeru dalje Zrinka razvijati, ali ima definitivno potencijal da bude jedna od kandidatkinja za pobjeđivanje u ukupnom poretku”, kaže nam Ivica.

Bilo bi možda malo nepravedno da iz priče izostavimo Leonu Popović koja je završila na 5. mjestu u Špindlerovom mlinu. Ivica nam je za kraj opisao Leonu:

“Leona se profilirala u izvrsnu slalomašicu, njezin put nije bio lak. Njen trener je bio uz nju i prošao tu seriju ozljeda. Kao što joj i ime kaže, ona je borbena cura i mislim da ima i ona potencijal u slalomu i za postolja i za pobjede samo da bude pošteđena ozljeda koje su je mučile kroz karijeru”, zaključio je Ivica.

Komentari

Vaš komentar