Raonić za SK: Kad ode Big3, bit će kao na početku 21.st

Mike Hewitt/Getty Images

Bio je vicešampion Wimbledona 2016, dvije godine ranije igrao je u polufinalu, a ove godine Miloša Raonića mnogi vide kao čovjeka koji prijeti iz drugog plana.

Za sada tiho prolazi kroz ždrijeb, došao je do četvrtog kola, a tamo ga čeka Guido Pella. Ukoliko prođe ljevorukog Argentinca, igra s boljim iz duela Benoit Paire – Roberto Bautista Agut, tako da je sasvim moguće da Raonića ponovno vidimo među četiri najbolja na Wimbledonu.

U intervjuu za Sportklub Raonić je govorio o osjećaju kada dođe na Wimbledon, svom fizičkom stanju, Velikoj Trojci, novoj generaciji…

Miloše, odličan početak turnira, tri pobjede bez izgubljenog seta, čime si najzadovoljniji do sada?

Dobro se osjećam u tijelu i svaki meč igram sve bolje. Teško je početi turnir dobro, ali najbitnije je ovaj prvi tjedan proći i dati sebi priliku doći do drugog, gdje možeš napredovati sa igrom, nadati se da ćeš malo još uhvatiti ritam i igrati još bliže svom najvišem nivou.

Nažalost, u prethodnom periodu su te mučile ozljede, kako si sada fizički i znače li ti ovi kratki mečevi pred taj drugi tjedan?

Da, sigurno pomažu. Imao sam često ove godine fizičke probleme, ali sada je dobra vijest da nema ništa što me boli, ništa što me hvata… Nadam se da će se tako nastaviti do kraja ovog turnira, ali i do kraja sezone.

Razgovarali smo s nekoliko ljudi i svi te vide kao favorita iz sjene, nekoga o kome se ne govori sad baš puno, ali neko tko može otići do završnice…

Igrao sam dobro ovdje u posljednjih nekoliko sezona, prije tri godine sam igrao u finalu, onda sam dvaput došao do četvrtfinala – na Wimbledonu sam pružio više kvalitetnih mečeva nego na bilo kojem drugom Slamu. Imao sam dosta ozljeda, pa mi je bilo teško uhvatiti ritam i igrati dosta mečeva, ali nadam se da mogu dogurati daleko. Ako se ne priča o meni, a ja sam i dalje u turniru, bit ću zadovoljan.

Koliko upravo ta povijest uspjeha znači kada dođeš ponovno na kompleks, izađeš ponovno na teren – da li ti daje dodatno samopouzdanje?

Daje ti mir, pogotovo u prvih nekoliko mečeva. Ne znaš kako ćeš početi turnir, kako ćeš igrati, nema veze kako si igrao prethodne turnire, ovdje se igra i na tri dobivena seta – tada mir donosi kada znaš da si ovdje dobio već dosta mečeva i imao puno prilika. Znaš da možeš naći rješenja u tijeku meča i to je najbitnije – da, znači dosta psihički.

Dobio si na Wimbledonu i Federera, on je ponovo jedan od glavnih favorita, tu su i Novak i Rafa. Uzeli su deset posljednjih Slamova, kako protiv njih?

Da, teško je, igraju baš dobro, Novak je posebno uhvatio ritam i osvojio je tri od posljednje četiri Grand Slam titule. Rafa je igrao baš dobro u Parizu, Roger se još traži malo ove godine, ali dvije sezone prije toga igrao je vrhunski, posebno u njegovim godinama. Ne daju oni puno, oni su najbolji tenisači u povijesti – treba izaći na teren, uzeti ono što želiš i nadaš se kako možeš iskoristiti te prilike ako uspiješ ih napraviti.

Vrijeme prolazi, ti se već približavaš statusu veterana (29 godina) – tko ti se najviše sviđa od novih klinaca i koga vidiš kao budućeg broja jedan?

Kada se povuku Novak, Rafa i Roger, bit će malo otvoreno kao što je bilo početkom 21. stoljeća – tada je nekoliko igrača stiglo do broja 1 kada je malo opao Agassi, kada se povukao Sampras i ostali. To će se isto dogoditi i sada dok se ne nađe nova grupa koja će dominirati u budućnosti. Kako sada vidim, posebno ovih posljednjih šest mjeseci, Feliks (Aliassime) je najmlađi i daje sebi najbolju, zatim Tsitsipas, Zverev je uvijek blizu, iako mu nedostaje još jedan korak na Slamovima. Mislim da Feliks najviše vjeruje u sebe, najmlađi je i pred njim je najviše vremena, uz to mu je vrhunski pristup treningu i mečevima.

https://www.instagram.com/p/Bzi1ke3A0Gb/

Bio si jednom na pobjedu do toliko željene Grand Slam titule, nekoliko puta na dvije – koliko bi ti značilo da konačno prijeđeš tu granicu?

Dosta godina već pričam koliko bi mi značilo. Idemo proći to, pa ću imati bolji odgovor kada stvarno to osjetim. Za slavlje je najlakše.