Ćavar za SK: Francuzi su i dalje moćni, ovo je bio kiks

Juraj Pajvot 13. sij 202013:38 > 13:56
sportklub

Francuska je jučerašnjim porazom od Norveške ispala sa Europskog prvenstva već u skupini. Rukometnoj velesili se ovo dogodilo prvi put nakon davne 1978. godine.

Pod ravnjanjem Claudea Oneste Francuzi su osvojili: Olimpijske igre 2008. i 2012., SP 2009., 2011., 2015. i 2017., EP 2006., 2010., 2015. Nevjerojatni uspjesi reprezentacije koju svi možemo smatrati daleko najuspješnijom momčadi 21. stoljeća.

Povezano

Neminovno je da mora doći do smjene generacija, Hrvatska je to najbolje osjetila na svojoj koži. Francuska se uspješno nosila s time, ali sustiglo ih je sve na ovom prvenstvu. Otvaranje im je donijelo sraz sa Portugalom koji im nije trebao raditi veće probleme.

Reprezentacija je to koja se diže, ali nije trebala raditi probleme velikim Francuzima. Međutim, dogodio se šok. Portugalci su odigrali najbolju utakmicu u povijesti, Francuzi su ih očito malo podcijenili i dogodilo se jedno od najvećih iznenađenja u povijesti Europskih prvenstava. Portugal je pobijedio 28:25 i uzdrmao svjetsku rukometnu javnost.

Srećom po Francuze, to je bila tek prva utakmica i imali su šanse iskupiti se u sljedećem kolu, ali protiv puno jačeg suparnika na njihovom terenu. Čekala ih je Norveška na čelu sa jednim od najboljih svjetskih igrača Sanderom Sagosenom.

Bila je to biti ili ne biti utakmica za Francuze jer bi u slučaju poraza ispali za Eura. Puno su bolje izabranici Didiera Dinarta izgledali nego protiv Portugala, ali Norvežane je predvodio fantastični Sagosen. Kada su Francuzi ispustili 3 razlike početkom drugog dijela bilo je jasno da bi se moglo dogoditi nezamislivo – da ispadnu u skupini. Sagosen je sa 10 pogodaka istorpedirao Francuze i izbacio ih sa Europskog prvenstva.

Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)

Mali je uzorak utakmica da bi mogli pričati o nekoj velikoj krizi Francuske, zato smo odlučili upitati za mišljenje Patrika Ćavara, jednog od najboljih krila svih vremena i aktualnog komentatora na Sportklub televiziji.

SPORTKLUB: Gospodine Ćavar, kako komentirate senzacionalno ispadanje Francuske sa Europskog prvenstva?

ĆAVAR: Francuze je koštalo što su podcijenili Portugal. Ušli su u utakmicu sa stavom lako ćemo i to im se na kraju obilo o glavu. Portugalci više nisu rukometni liliputanci kao nekada i iskoristili su jako loš dan rukometne velesile. Kada bi igrali još deset međusobnih utakmica, vjerujem da bi Francuzi pobijedili u svih deset. Taj poraz ih je stavio u jako tešku situaciju jer su se morali vadit protiv odlične Norveške koja igra pred svojih vatrenih 9 tisuća navijača. Vidjelo se da su Francuzi u tu utakmicu ušli puno ozbiljnije nego protiv Portugala, ali nije se samo njih pitalo. Norveška je na čelu sa jednim od najboljih igrača svijeta Sanderom Sagosenom pobijedila Francusku i izbacila ih sa Eura.

SPORTKLUB: Kako su Francuzi izgledali u toj utakmici protiv Norveške? Izgubili su 28:26, ali jedna lopta je odlučivala na kraju…

ĆAVAR: Tako je. To je bila jedna neizvjesna utakmica dvije vrlo jake reprezentacije u kojoj su odlučile nijanse. Briljantna igra Sandera Sagosena i nešto slabija igra Karabatića s druge strane bili su ključ norveške pobjede. Po meni su Francuzi i dalje među četiri najbolje svjetske reprezentacije bez obzira na ovaj kiks.

SPORTKLUB: Rekli ste da je Karabatić odigrao ispod svoje razine u ove dvije utakmice, jesu li u 36. godini ovo bile možda njegove posljednje utakmice za reprezentaciju?

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

ĆAVAR: Karabatić je jedan od najboljih igrača svih vremena, ali godine su tu. On se ne kreće više tako dobro od silnih udaraca koje je zadobio tijekom karijere i njegov kraj se bliži. Izgledao je dosta usporeno protiv Norveške i to je bio jedan od većih problema za Francusku.

SPORTKLUB: Je li ovdje riječ o kiksu ili možemo konstatirati da je ovo možda početak kraja jedne rukometne velesile?

ĆAVAR: Ma ovo je samo kiks. Svakom se dogodi, pa tako i Francuzima. Ne bih uopće rekao da se radi o nekom kraju njihove dinastije jer imaju nevjerojatno kvalitetne igrače i odlično vodstvo. Nedavno su otvorili suvremeni rukometni dom u Parizu vrijedan 12 milijuna eura koji će služiti za razvoj svih mladih igrača diljem Francuske.To vam dovoljno govori koliko je sve dobro posloženo u njihovom savezu i koliku važnost daju razvoju mladih igrača. Ne treba brinuti za budućnost francuskog rukometa, oni su napravili odčične temelje i vrlo brzo će ponovno biti na vrhu…