Kad imaš Mahomesa vrata Super Bowla su ti uvijek otvorena

Američki nogomet 10. velj 202410:23 0 komentara
Scott Winters Icon Sportswire via Guliver

NFL lagano dolazi kraju, u noći s nedjelje na ponedjeljak čeka nas Super Bowl gdje će se sastati San Francisco 49ersi i Kansas City Chiefsi. Fran Mihaljević najavljuje spektakl koji će se održati na Allegiant stadionu u Paradiseu, Nevadi.

NFL je posebna liga. Zbog kratkog trajanja i neobičnog (za američke pojmove) doigravanja lako je moguće da imate samo jednu priliku igrati Super Bowl. I nju morate iskoristiti.

Sjetit ćemo se primjera jednog mladića koji je u svojoj drugoj sezoni postao prvi quarterback sa 5000 bačenih jarda, koji je iste godine osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača lige i odveo svoju ekipu do Super Bowla. Tamo su njegove Dolphinse čekali San Francisco 49ersi sa Montanom i rutinski slavili 38-16.

Prva stvar koja se spominjala poslije utakmice u kontekstu protagonista ove „štorije“ bila je kako je mlad i da nakon ovakve MVP sezone, samo je pitanje vremena kada će osvojiti naslov. Spoiler alert, ako već niste pogodili da je riječ o Danu Marinu, nije ga osvojio nikad, štoviše, nije više nikad ušao u Super Bowl.

Nedjeljni Super Bowl donosi povratak u završnu utakmicu sezone za San Francisco 49erse, koji su opet za protivnika dobili Kansas City Chiefse. Vratimo se nekoliko godina unazad, u veljaču 2020. godine i Super Bowl LIV. San Francisco vodi 20-10 polovicom zadnje četvrtine, Kansas City ima napad. Sedam minuta na satu utakmice i nekih tridesetak minuta kasnije u stvarnom vremenu, rezultat na semaforu je 31-20, ali u korist Kansas Citya. Patrick Mahomes je osvojio svoj prvi naslov, dok je San Francisco ostao praznih ruku.

Tri Super Bowla su odigrana između tadašnjeg i sadašnjeg. Kansas City je igrao u dva, i jedan osvojio. San Francisco je svaki put ostao
kratak za ulazak u završnu utakmicu godine.

AP Photo/Matt Slocum via Guliver Images

Prva sezona po izgubljenom Super Bowlu bila je 2020. u koju su ušli kao treći favoriti lige i sa projiciranih 10.5 pobjeda (u 16 utakmica). Masa ozljeda glavnih igrača, COVID situacija i još puno sitnica odvelo ih je do omjera 6-10 i nisu uopće ušli u doigravanje. Godinu kasnije ušli su kao peti favorit lige i s identičnih 10.5 projiciranih pobjeda (ali ovoga puta u 17 utakmica), mučili su prvom dijelu sezone i na pola godine imali omjer 3-5.

Ipak, dobra završnica i pobjeda u zadnjem kolu protiv Los Angeles Ramsa osigurala im je ulazak u doigravanje gdje su nekako pobjedama protiv Dallasa i Green Baya došli do finala konferencije u kojemu su izgubili od istih tih Ramsa, gdje su opet vodili 10 razlike na ulasku u zadnju četvrtinu i napravili toliko komičnih pogrešaka u zadjih 15 minuta da su poklonili pobjedu Ramsima. Prošle godine znamo kako je išla priča.

Od Lancea do Garoppola pa sve do Brocka Purdya, činilo se da je San Francisco našao pravi recept sve dok se početkom utakmice nisu dogodile dvije stvari. „Hvatanje“ Smitha koje je suđeno kao uhvaćena lopta a ne incomplete, što bi direktno oduzelo Eaglesima loptu i dalo je Ninersima, te ozljeda Purdyja odmah u prvom napadu San Francisca, čime je utakmica bila i službeno gotova jer Ninersi su imali četvrtog QB kao zamjenu.

Pogledamo li i ovu sezonu, vidimo da su i protiv Packersa, a pogotovo protiv Lionsa opasno visili i tek u nastavku utakmice uspjeli doći do preokreta i pobjede. Da je Green Bay imao samo malo više sreće u prvom poluvremenu ili da je prošao makar jedan četvrti pokušaj Lionsima, vjerojatno Ninersi ne bi vidjeli Vegas. To nam dodatno potvrđuje kako je teško uopće doći do Super Bowl nastupa, pogotovo ako nemaš povijesno dobrog quarterbacka. Ninersi ga nemaju.

Imaju čovjeka na poziciji glavnog trenera kojeg svi žele replicirati i iz čijeg trenerskog „stabla“ dolazi trenutno valjda trećina ligaških trenera. Imaju hrpetinu playmakera u napadu i obrani koji su mogli dobiti velike ugovore jer je Purdyev ugovor u rangu dječjeg doplatka kad usporedimo s ugovorima Bose i Williamsa. Chiefsi imaju dobru ekipu, ali ono najvažnije, imaju Patricka Mahomesa.

Da citiram sam sebe iz prošlogodišnjeg priloga u Super Bowl emisiji: „Kad imaš Patricka Mahomesa, vrata Super Bowla su uvijek otvorena“. Mahomes je to dokazao ove godine kada je odvukao najslabiji napad u njegovoj Chiefs eri preko tri teška susreta (i dva prva
nositelja u gostima) do finala. Oni će uvijek imati šansu, dok god Mahomes igra na MVP razini. San Francisco neće. Purdy je fenomenalan QB kad igra na ovakvom ugovoru jer u njegov projicirani veliki ugovor (45-47 milijuna) stanu Trent Williams i Deebo Samuel. Jednom kad dobije ugovor, gubi se ta fleksibilnost.

Također, Aiyuk je u zadnjoj godini rookie ugovora, a kreće veliki ugovor Bose. San Francisco ima pola milijuna prostora na salary capu i neće moći

previše osnažiti ekipu u free agencyu. Očekujemo da Green Bay dodatno ojača, da se Lionsi pojačaju, da se Philadelphia i Dallas podignu, tko zna što će Atlanta napraviti na poziciji quarterbacka. Po nekoj logici, ova ekipa ima još dvije godine u kojima može koristiti pogodnosti
Purdyevog malenog ugovora, ali puno je nepoznanica i „nagaznih mina“. Dovoljna je jedna ozljeda, jedna pogreška u utakmici, mali nedostatak sreće da Super Bowl gledaš na televiziji, a ne na terenu.

Zaslužili su ove godine svoju drugu šansu za osvojiti Super Bowl, ali ovo je ta prilika koju su čekali, da se revanširaju Chiefsima za poraz od prije četiri godine i da osvoje toliko željeni naslov, pogotovo jer treću šansu možda neće dobiti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!