Jusuf Nurkić – 'Bad Boy' starog kova

Saša Živko 8. ožu 201914:01 > 14:02
Photo by Sarah Stier/Getty Images)

Jusuf Nurkić novi je prototip 'lošeg dečka' NBA lige, centar Portland Trail Blazersa kojeg mnogi suparnici ne vole.

The Bosnian Beast iliti Jusuf Nurkić neodoljivo podsjeća na Billa Laimbeera, centra Detroit Pistonsa iz doba ‘Bad Boys’ ere. U to vrijeme Pistonse su vodili Isiah Thomas i Joe Dumars, a dva puta su osvajali NBA naslove. Laimbeer je bio tip igrača koji se volio unositi u lice protivnika, često je izazivao tehničke pogreške, a nebrojeno puta sudjelovao je u tučnjavama na terenu. Bio je između ostalog, kako je nekad znao reći, “jedini igrač u NBA ligi koji je zarađivao manje od mog oca“. Njegov je otac je inače bio predsjednik jedne velike kompanije u Americi.

Nurkićeva osobnost je vrlo slična, samo nešto pažljivija. Današnje doba NBA lige daleko je od žestokih 1980-ih ili 1990-ih godina kada je agresivnost na terenu bila svakodnevnica, tučnjave, isključenja, vrijeđanja sudaca koji su imali pune ruke posla. U današnje vrijeme takve instance su rijetke, ponekad kada se igrači porječkaju na terenu, pa krenu izigravati ‘frajere’ čini se kao da izvode scenu iz poznatog mjuzikla West Side Story, skačući jedan oko drugog bez bilo kakvog kontakta.

Nurkić je nešto drugačiji, onako pozitivno podmukao. Najsvježiji primjer bio je okršaj s Thunderom kada je ‘nenamjerno’ postavio nogu Russellu Westbrooku, ovaj se spotaknuo pa onda odgurnuo 125 kilograma teškog Tuzlanca koji se strovalio na parket kao da ga je odvalio sam Bill Laimbeer. Mr. triple-double zaradio je tehničku pogrešku, kao i Nurkić koji će kasnije biti isključen jer se usudio nešto reći Paulu Georgeu. Doduše, postojao je blagi kontakt glavom u glavu, no uvjeren sam kako je Jusuf pokušao Georgeu samo ‘nešto objasniti’.

To su samo neke od situacija u kojima se Nurkić našao. Bosansko-hercegovački reprezentativac ove je sezone prikupio pet tehničkih prekršaja, uglavnom zbog pokušaja provociranja protivnika. Nedavno je imao verbalni okršaj s Benom Simmonsom, a možda najžešći sukob uslijedio je protiv Sacramento Kingsa odnosno njihovog tadašnjeg igrača Imana Shumperta (u međuvremenu transferiran u Houston). Shumpert je Nurkiću zamjerio jedan nešto snažniji blok, a kasnije nakon utakmice odlučio ga je potražiti u svlačionici Blazersa kako bi razgovarali mano a mano. Do bliskog susreta ipak nije došlo, kasnije je Nurkić izjavio:

Ne brinem se zbog lika koji će se uskoro umiroviti. Ne svađam se s umirovljenicima.”

Jedan podatak koji ide u prilog svemu izrečenom u prvom dijelu teksta, Nurkić je igrač koji je izazvao najviše tehničkih pogrešaka protivničkih igrača u posljednjih dvadeset godina. Neki od tih incidenata ostavili su ga bez dva zuba i s potresom mozga. To je sve samo dio Nurkićevog šarma, ući pod kožu protivniku, isprovocirati ga i izazvati reakciju. Taj segment svoje osobnosti je gotovo usavršio.

Međutim, ne bih želio ostaviti dojam kako je Nurkić samo to, jedan provokator koji voli pričati, a manje igrati.

Dečko rođen u Tuzli od neprocjenjive je važnosti za momčad Blazersa, posebno u obrani. Jedan je od najboljih blokera lige, a prema tzv. Player Efficiency Ratingu (PER) drugi je u Blazersima iza Lillarda, i to tek za nijansu. Upravo u dvoboju s Thunderom vidjelo se koliko je važan u prostoru pod košem, nakon Nurkićevog isključenja OKC je lakoćom dominirao i odjurio do pobjede u produžetku.

Ove je sezone upisao trideset double-double učinaka, a prosječno ubacuje 15.3 poena i hvata 10.3 lopte po susretu. Posebno je impresivan podatak kako je Nurkić jedan od samo devet igrača ove sezone koji prosječno ostvaruju double-double učinak.

Situacija koja je promijenila tijek Nurkićeve karijere bio je odlazak iz Denvera gdje je proveo prve tri godine karijere. Kako se razvijao Nikola Jokić, sve je manje minuta preostalo za BiH reprezentativca, neko je vrijeme bio nezadovoljan sve dok mu u veljači 2017. klub nije ispunio želju poslavši ga u Portland. Prošlog je ljeta produžio ugovor na tri godine te će se nastaviti razvijati zajedno s okosnicom momčadi koju čine Damian Lillard i CJ McCollum.

Možda najvažniji trenutak Nurkićeve karijere, kada je riječ o samom terenu, dogodio se u siječnju kada je Portland gostovao (i pobijedio) u Sacramentu. Naime, Nurkić je tada ispisao NBA povijest, postao je prvi igrač ikad koji je upisao statistiku 5×5, odnosno barem pet ili više poena, skokova, blokada, asistencija i osvojenih lopti s time da je to učinio tako što je postigao 24 poena uz 23 uhvaćene lopte.

Ono što ostaje Nurkićev cilj, kao uostalom i čitave momčadi Blazersa jest učiniti onaj ključan korak u playoffu. Lani su bili top četiri nositelj da bi ostali brutalno razbijeni već u prvom krugu od strane New Orleans Pelicansa kojima je nedostajao DeMarcus Cousins. BiH igrač ostvaruje statistiku karijere, uz sve ono što se očekuje od Lillarda i McColluma, Blazersi bi napokon mogli napraviti ‘buku’ u doigravanju.