'Tankiranje' postaje problem – ne krivite Warriorse

Saša Živko 10. velj 20197:54 > 7:58
Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Uslijed netom završenog prijelaznog roka u NBA ligi posvjedočili smo dvjema situacijama koje ligašku konkurentnost ostavljaju na lošem glasu, a sve 'zaslugom' Golden State Warriorsa.

Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images)

Ako pratite turnire reprezentacija, pogotovo Olimpijske igre jasna vam je slika kada je riječ o favoritima. Zamislite američku petorku u kojoj su Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Kevin Durant i DeMarcus Cousins, međutim ono što je bitno jest kako ih ne morate zamišljati u dresu reprezentacije jednom svake četiri godine, već je dovoljno pogledati prvu iduću utakmicu Golden State Warriorsa i sve će vam biti jasno.

Aktualni prvaci formirali su vjerojatno najsnažniju početnu petorku u povijesti lige, pet All Star igrača koji mogu komotno otići na Olimpijadu i uzeti zlato. Bob Myers (generalni menadžer) uz svesrdnu financijsku podršku vlasničke strukture u liku i djelu Joea Lacoba i Petera Gubera devastirao je tržište slobodnih igrača teže nego sami Warriorsi Cavse u lanjskom finalu. Ta igra postala je ‘nepoštena’ do te mjere da sada svaki generalni menadžer u ligi strahuje što će sljedeće učiniti Myers i ekipa.

Warriorsi su prvaci, ne samo na terenu, već i izvan, a to je možda i najveća pobjeda jer ono što rade u uredu, iza zatvorenih vrata izravno se reflektira na situaciju na terenu.

Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

Međutim, ta ‘birokracijska’ dominacija ima i svoju posljedicu koja nikako ne odgovara ligi. Način razmišljanja ‘zašto bi morali plaćati milijune pojedincima kada nemamo šanse biti prvaci?‘. Zaboravite duh kompetitivnosti, NBA liga je biznis vrijedan milijarde dolara, sve se vrti oko zarade. Primjer New York Knicksa koji su u posljednjih 15 godina samo dva puta igrali doigravanje, a nedavno ih je Forbes proglasio prvom franšizom u sportu koja je vrijedna četiri milijarde dolara, a sve isključivo zbog tržišta.

Vratimo se na temu iz naslova, tankiranje. Los Angeles Clippersi vjerojatno su prvi u povijesti lige koji su usred jedne (neočekivano) vrlo dobre sezone u kojoj su imali realne šanse izboriti doigravanje, jednostavno odustali, prodali najboljeg igrača za ‘vreću krumpira’, počistili još neke visoke ugovore i poručili ostatku lige ‘sorry, ali nama se ne isplati igrati playoff‘. Istina jest kako Clippersi imaju ambiciju biti vrlo aktivni na tržištu ovog ljeta, međutim nema nikakvih garancija da će u tome biti i uspješni.

Kao da su gazde Clippersa (Steve Ballmer) i Dallas Mavsa (Mark Cuban) ostali na istoj valnoj dužini jer je i potonji uslijedio sa sličnim primjerom. Nije baš da bi Mavsi sigurno ušli u doigravanje, ali bi zadržali šansu. Najprije su doveli ozlijeđenog Kristapsa Porzingisa koji niti neće igrati ove sezone, prodali su trojicu igrača iz početne petorke (Jordan, Matthews, Smith), a zatim pretposljednjeg dana prijelaznog roka i četvrtog člana, istovremeno i drugog strijelca Harrisona Barnesa. Cuban jednostavno nema ambiciju dočepati se osme pozicije i onda bivati pregažen od Warriorsa. Tu će ‘čast’ ostaviti (vjerojatno) Lakersima.

Gledajući situaciju s plaćama, čišćenjem najskupljih ugovora Mavsi su s pete pozicije odozada stigli na posljednju, drugim riječima najmanje u ligi troše na plaće, samo 86 milijuna dolara, ispod sto milijuna samo su još Sacramento Kingsi. No, čini se kako Kraljevi žele igrati doigravanje, prvi put nakon desetljeća i pol pa bi im se dovođenje Barnesa moglo i isplatiti.

Mnoge ekipe ciljaju predstojeće ljeto kada će krenuti u veliku tržišnu ofenzivu, vrlo zanimljivo jest što mnogi iz nekog samo njima poznatog razloga smatraju kako će pola momčadi Warriorsa biti dostupno. Slobodni potpisati nove ugovore bit će Durant, Thompson i Cousins. Međutim, ono što bi svakako trebalo uzeti u obzir, a istovremeno i smanjiti optimizam ostatku lige jest izjava Joea Lacoba:

Budite sigurni u jednu stvar, nitko nas ovoga ljeta neće nadjačati na otvorenom tržištu. Nitko neće platiti više od nas, svi igrači koji žele ovdje ostati dobit će ono što zaslužuju.”

Kevin Durant je više puta naglasio kako više neće pristati na smanjene zahtjeve, tražit će max ugovor, a Lacob zna što u toj situaciji mora učiniti. Ako će netko iz ove grupe postati dostupan to bi mogao biti samo Cousins koji ove sezone, zbog kasnog oporavka od ozljede igra za ‘samo’ pet milijuna dolara, a već je sad jasno prema razini igre koju prikazuje kako će to ponovno biti igrač za visok ugovor. Pitanje jest smatra li Lacob Cousinsa dovoljno vrijednim za ovu momčad koja je i bez njega osvojila tri naslova prvaka (dva s Durantom).

Jedini način koji bi natjerao Duranta na odlazak iz Warriorsa jest želja da negdje, kao apsolutni lider, odvede jednu momčad do naslova prvaka. Knicksi se nadaju kako bi upravo oni mogli biti ta momčad.

Postoji situacija koju mnogi zaboravljaju, a itekako je bitna. Od iduće sezone Warriorsi će igrati u San Franciscu, nova ultramoderna arena Chase Centar biti će spremna udomiti trostruke prvake, a već sada, iako još nije završena izgradnja, donosi zaradu od prodaje imena same dvorane, brojnih sponzorstava te najavljene zarade od prodaje godišnjih karata, pogotovo onih uz teren. San Francisco je najskuplji grad u Americi, dom brojnih milijardi vrijednih korporacija, a Lacobova tvrtka posluje upravom u tom okruženju. Stoga, uopće ne treba sumnjati kako će učiniti apsolutno sve što je moguće da zadrži prvake na okupu, pa koliko god koštalo.

A dok se dominacija Ratnika nastavlja, ostatak lige, jedan dio pokušat će ih dostići, pogotovo momčadi s Istoka koji o njima ne moraju razmišljati sve do finala, dok će dio Zapada tražiti načina kako im se suprotstaviti, a onaj drugi dio će krenuti dugoročnim putem, poput primjerice Mavsa koji su dovođenjem Porzingisa i Justina Jacksona, 19-godišnjem Dončiću pridodali igrače spremne u idućih nekoliko godina barem djelomice zabrinuti Warriorse, a u njih se pretvoriti kroz pet godina kada bi Ratnici trebali doći u suton svoje vladavine.

Do tada, nemojte se čuditi ako još pokoja momčad krene putem ‘tankiranja’.