Delboy i Rodney skaču dok "Mighty Mike" razvaljuje

Alex Burstow/Getty Images

U tijeku je Svjetsko prvenstvo u pikadu, a mi vam želimo približiti to spektakularno natjecanje, ako dosad niste imali priliku gledati.

Ljude svake godine različite stvari podsjećaju da se bliži vrijeme Božića. Nekima su to već ranije ukrašene ulice, nekima su okićeni borovi, a nekima je i filmska franšiza “Sam u kući”. Uglavnom, ima različitih interpretacija božićnog doba, a mislim da je rijetko kome poput mene, zadnjih nekoliko godina, jedan od najvećih znakova približavanja Božića – Svjetsko prvenstvo u pikadu. 

DVA SVJETSKA PRVENSTVA

Tradicionalno, svake godine u ovo ili slično doba (igralo se ranije u siječnju) još od 1978. godine se održavalo jedno Svjetsko prvenstvo, ali 1993. godine ovo jedinstveno natjecanje se razdvojilo na dva turnira pod organizacijama PDC-a i BDO-a.

Nekako, s godinama je Svjetsko prvenstvo pod vodstvom PDC-a postalo priznatije, barem je takav moj dojam, pa ću se uglavnom osvrnuti na natjecanje pod tom organizacijom koje je u tijeku.

U početku se ovaj najprestižniji turnir održavao u gradiću Purfleetu u Essexu gdje se nalazi dvorana Circus Tavern, namijenjena uglavnom do tada cabaretu. 

Ipak, od 1994 do 2007. godine ta dvorana je postala prepoznatljiva u cijelom svijetu kao domaćin Svjetskog prvenstva u pikadu. 

Nakon Circus Taverna, pikado karavana se preselila u legendarnu Alexandra Palace dvoranu u Londonu, gdje se od 2008. godine do danas neprekidno održava PDC Svjetsko prvenstvo u pikadu.

Alex Burstow/Getty Images

SJAJNA ATMOSFERA UZ NEOBIČNE KOSTIME

Svake godine kada je u vrijeme Svetskog prvenstva Alexandra Palace dupkom puna, imate dojam kao da je uvijek previše ljudi u dvorani. Atmosfera je uvijek fantastična, a navijači dolaze iz svih dijelova svijeta na ovaj spektakl. 

Navedite neko mjesto gdje u istom trenutku možete vidjeti Supermana, Mr. Beana, Delboya, Rodneya, Wallyja (Jure), Djeda Božićnjaka, Terminatora itd. Samo na Svjetskom prvenstvu u pikadu ili ajde možda još samo na nekoj vrloj domišljatoj zabavi za Noć vještica. 

Povezano

Alex Burstow/Getty Images

Navijači se zabavljaju uz velike količine alkohola, prije svega piva, a rezultat brojnima od njih je najmanje bitan, uglavnom se većina dolazi dobro zabaviti. 

Ipak, kada se postigne maksimalna 180-ica onda Ally Pally dvorana eksplodira, a navijači uobičajeno eksiraju alkoholna pića ispred sebe. Zamislite, ako su igrači raspoloženi za maksimume koliko se alkohola popije, a tek kada se dogodi nine-dart finish, bolje da ne spominjem.

Mogu se u dvorani vidjeti i brojni domišljati transparenti poput: “Žena misli da sam upravo na poslu”,”Mi smo na medenom mjesecu” ili neki dan što sam vidio na transparentu jedne dame “Muž misli da sam u šopingu, a ja ga ustvari varam s Dartsom”.

#related-news_0

Uglavnom, Svjetsko prvenstvo u pikadu je spektakl koji se ne propušta, a ja osobno imam ogromnu želju (jedna od brojnih na Bucket Listu) upravo posjetiti ovaj događaj. Možda i ja jednog dana iznenadim dragu medenim mjesecom na Svjetskom prvenstvu u pikadu, ali ipak mislim da to ne bi dobro završilo po mene. 

Alex Burstow/Getty Images

A SADA DA DIO PRIČE POSVETIMO I GLAVNIM AKTERIMA – PIKADISTIMA

Phil Taylor – igrač koji je bio veći od samog sporta kojim se bavio. “The Power” je ikona pikada, dominirao je godinama na najvećoj sceni, a čak 16 puta je bio svjetski prvak (od toga 14 pod organizacijom PBC-a).

Ipak, i veliki Phil Taylor se morao nekada povući, a to se dogodilo na Svjetskom prvenstvu 2018. godine kada je “struju” (nadimak Phila) isključio jedan elekričar imena Rob Cross. 

Cross je pobijedio Taylora u finalu 2018. godine i tako upropastio savršeni oproštaj najvećeg svih vremena, koji se silno želio oprostiti uz najveći naslov. Bio bi mu to 17 naslov svjetskog prvaka, ali život nije savršen pa je do tada nepoznati mladić, kojeg je ujak nagovorio na profesionalni pikado samo godinu i pol ranije, šokirao svijet i osvojio naslov.

I među brojnim iznenađenjima, odmah u prvom kolu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je i ispadanje upravo Roba Crossa, a osim njega, poraz je odmah na početku doživio i veliki Raymond van Barneveld koji se ovim porazom umirovio.

Ipak, najveća priča ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je pobjeda Fallon Sherrock – prva žena koja je pobijedila muškarca na Svjetskom prvenstvu. Na taj način je britanska pikadistica ispisala povijest pikada, ali i sporta općenito.

I nije se tu zaustavila. Nakon što je u 1. kolu pobijedila Teda Evettsa, u drugom je uspjela slaviti i protiv favoriziranog Mensura Suljovića (koeficijent na pobjedu Sherrock protiv Suljovića se kretao oko 7.00).

Dokad će bajka trajati ostaje nam vidjeti.

Glavni favorit i ove godine je branitelj naslova Michael van Gerwen (nadimka Mighty Mike), sjajni Nizozemac kojeg mnogi smatraju pravim nasljednikom Phila Taylora, dominantno je prošao prva dva kola.

Ipak, ne treba otpisivati niti Petera Wrighta, Gerwyna Pricea ili mog omiljenog igrača Adriana Lewisa.

U svakom slučaju teško je prognozirati pobjednika jer svakom se može dogoditi loš dan, ali Mighty Mike ponovno želi ispisati povijest i trebat će nešto posebno kako bi ga se zaustavilo.

Bit će zanimljivo do kraja ovog turnira, a ako dosad niste imali prilike gledati ovaj spektakl, još stignete…