Kultna staza ostaje još deset godina u kalendaru F1

Automoto 8. velj 202417:17 0 komentara
AP Photo/Luca Bruno via Guliver Images

Jedna od najprepoznatljivijih staza u povijesti Formule 1 britanski Silverstone osigurao je mjesto u kalendaru barem do kraja 2034. nakon što su potpisali novi desetogodišnji ugovor.

Silverstone je mjesto održavanja prve F1 utrke 13.5.1950. koju je osvojio Nino Farina, a staza je bila domaćin VN Velike Britanije 57 puta od ukupno 74 održane utrke, uz još jednu utrku 2020. koja se zvala VN 70. obljetnice.

Ova sezona bila je posljednja u trenutnom ugovoru koji traje pet godina, a jedino Silverstone još nije bio osigurao novi ugovor od staza koje su trenutno u kalendaru nakon nedavne potvrde da VN Japana ostaje na Suzuki barem do kraja 2029., donosi MaxF1.net.

Osim Japana, duge ugovore imaju i Austrija i Saudijska Arabija (2030.), Kanada (2031.), Mađarska i Katar (2032.), Abu Dhabi, Australija i Madrid (2035) i Bahrain (2036.).

Staza je doživjela posljednju veliku renovaciju uoči F1 utrke 2010. kada su promijenili konfiguraciju staze, pomaknuli start kruga i bokseve na drugo mjesto i značajno unaprijedili infrastrukturu.

Nakon osiguravanja novoga ugovora do kraja 2034. vodstvo staze (British Racing Drivers’ Club) može planirati nova ulaganja budući da mogu računati na svoj glavni događaj i prihode koje nosi.

Najuspješniji vozač u povijesti VN Velike Britanije je Lewis Hamilton koji je na utrci slavio osam puta (sve na Silverstoneu), a jedinu utrku na Silverstoneu koja nije nosila ime VN Velike Britanije (VN 70. obljetnice) osvojio je Max Verstappen.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub i ubuduće će moći pratiti na Telemachu, Total TV-u, OptiTV-u i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!