Cormier i Cruz reagirali na kontroverzni rezultat u Noche UFC glavnoj borbi večeri: ‘To nije bilo 10-8’

SK Fight 18. ruj 202314:15 0 komentara
AP Photo/David Becker via Guliver

Valentina Shevchenko i Alexa Grasso borile su se 25 minuta na nedjeljnom UFC Noche događaju, ali njihov epski rat završio dramatičnim ishodom nakon što je rezultat objavljen kao podijeljeni remi.

Konačni rezultat je na kraju odlučio sudac Mike Bell, koji je Grasso dodijelio 10-8 za petu rundu, čime je njegov konačni rezultat bio 47-47.

Dok je Grasso definitivno osvojila petu rundu nakon što je umalo uspjela finiširati Shevchenko gušenjem, Shevchenko je još uvijek kontrolirala prvih nekoliko minuta na nogama prije nego što je završila tom obranom na tlu. Daniel Cormier i Dominick Cruz, koji su komentirali borbu zajedno s Jonom Anikom, bili su jednako zbunjeni Bellovom odlukom da dosudi 10-8 za Grasso u toj petoj rundi.

“To nije bio 10-8”, rekao je Cormier. “Samo je čudno. Borba je tekla kako smo i očekivali. Runda 2 za Grasso, mislio sam da je dobila i u 4. rundu, ali ako do kraja ne realizira prekid, imati ćemo Valentinu kao prvaka. Žalosno je jer je ova borba zaslužila pobjednika. Ove dvije dame su sve izložile i obje su se lijepo borile. Na kraju remi, ne razumijem odakle mu 10-8. Pokušavam ne biti prestrog prema tipu.“

Druga dva suca su bila podijeljena, a Sal D’Amato je dao 48-47 za Shevchenko, dok je sudac Junichiro Kamijo dao 48-47 za Grassu. Bell je bodovao za Shevchenko da je pobijedila u tri runde, ali mu je tih 10-8 u petoj dalo ukupni omjer 47-47 — inače bi UFC naslov u muha kategoriji promijenio vlasnika.

“Kada pogledate što je potrebno da napravite rundu 10-8, ne znam kako Mike Bell može reći da je to to. Kad pogledate kriterije, ne znam. Nema dosljednosti.”, rekao je Dominic Cruz.

Trenutačni kriteriji za bodovanje glase: “Pri određivanju hoće li se runda bodovati kao runda 10-8, sudac će procijeniti tri faktora utjecaj, dominacija i trajanje dominacije. Ako sudac procijeni da su dva od tri faktora prisutna, sudac će ozbiljno razmotriti hoće li rundu bodovati kao rundu 10-8. Ako su sva tri faktora prisutna, sudac će rundu bodovati kao rundu 10-8.”

To je drugačije od prošlih verzija kriterija bodovanja, koje su činile 10-8 rundi rijetkošću u MMA-u. Ali čak i prema ažuriranom standardu, Cormier jednostavno ne vidi kako je Grasso zaslužila rezultat 10-8 čak i ako je jasno dobila rundu.

“Žele da budete liberalniji s 10-8, sada to znamo,” rekao je Cormier.

“Ali kada doslovno samo završi borbu neriješeno, gotovo je kao da spašavate rezultat. Mislio sam da je Grasso dobila petu rundu, ali to je bilo samo minutu i pol te vrste kontrole.”

Budući da je borba završila neriješeno, Grasso je zadržala naslov, iako to očito nije način na koji je željela zadržati svoj pojas. Dok potencijalne izazivačice kao što su Erin Blanchfield i Manon Fiorot čekaju svoju priliku, Cormier ne vidi drugu alternativu osim da dopusti Grasso i Shevchenko da se vrate po treći put kako bi, nadamo se, riješili ovo rivalstvo jednom zauvijek.

“Mislim da je tako, mislim da morate dogovoriti to ponovno”, rekao je Cormier.

“Valentina bi bila prvakinja večeras da nije bilo vrlo loše pete runde. Morate vidjeti trilogiju. To je najbolja, najtržišnija, najkonkurentnija borba koju trenutno imamo u diviziji”