SKener: U srijedu više nitko nema pravo na kredit, Modrić najmanje!

Euro2024 18. lip 20249:34 > 12:03 5 komentara
Foto Patrik Pindral via Guliver

Najveći igrač u vatrenoj povijesti je dugo lider, 'izbornik', te Dalićev spasitelj. Srijeda će nam otkriti što može on, te zapravo što uopće može Hrvatska?

Što se dogodilo Zlatku Daliću i Vatrenima u subotu 15. lipnja, pred najboljim dekorom u povijesti reprezentacije? Loš dan? Opijenost jednom odličnom utakmicom protiv Portugala? Mentalitet – lako ćemo nakon jedne dobre utakmice?

Od prve sekunde je španjolski Matador podjednako vješto mahao “crvenom krpom”, a Hrvatska je izgledala kao obezglavljeni ‘bik’ koji je glavinjao zelenim tepihom Olimpijskog stadiona. Presing, koji je nedvojbeno iznenadio Dalića, posebno našu veznu liniju – Modrić, Kovačić, Brozović koja već ima kultni status, je usmjerio dvoboj.

Kako je ona naprosto nestala, nešto je pokušavao Kovačić, ali i to se brzo ‘istopilo’, posljednja linija se našla na brisanom prostoru. A tu su ipak dečki koji su malo igrali zajedno, koji su u Portugalu naznačili da su ranjivi (gol primljen iz malog nogometa), ali Dalić je vjerovao.

VEZANA VIJEST

Ne znaš tko je izgledao gore. Šutalo, koji je u Amsterdamu imao traumatičnu godinu, koji se krivo pozicionirao kod prvog gola, Pongračić s najviše kikseva, posebno kod gola Carvajala, Gvardiol koji je vjerujem dobro zapamtio tog vražjeg Yamala, Stanišić koji nije bio kao onaj iz Leverkusena…

Bez dobivenog duela, bez mogućnosti da Vatreni stanu bliže “nekim novim klincima’ u Berlinu, bez snage, energije, volje da se barem pohrvaš s modernom, snažnom i potentnom Furijom. Izgledali smo lošije nego svojedobno u Ligi nacija kada smo 11. rujna 2018. izgubili 6:0. Bila je to prva naša utakmica nakon osvojenog srebra u Rusiji. I baš je tu ‘krv’ namirisao taj elegantni španjolski Matador i do poluvremena nas već potpuno sredio.

Izbornik Luis de la Fuente (62) je neupitno unaprijedio igru. Balansirajući dobro između mlađih i iskusnijih, Španjolska je pronašla novu dimenziju i postala puno direktnija, bez onog tako dugo tako prepoznatljivog stila, famozne tiki take. Nekoć su se pasovima željeli ušetati u gol. Toga više nema – napisao je kolega Ivan Hodoba u svom opisu Španjolske prije Eura.

VEZANA VIJEST

Koliko je bio u pravu otkrit će Hrvatska koja je imala posjed lopte od 53 posto i tako unatoč posjedu prekinula nevjerojatan niz Španjolca koji su na 136 utakmica u nizu imali veći posjed od suparnika. Taj niz krenuo je od finala Europskog prvenstva 2008. u Beču i trajao je punih 16 godina.

Vox populi našeg puka se ove subote pitao zbog čega je Marcelo Brozović otišao u Saudijsku Arabiju u “prijevremenu mirovinu”, tko je spojio ovu četvorku u zadnjoj liniji, zašto Petković nije ušao ranije. Da, bilo je i onih hrabrih koji su se pitali – što se to dogodilo s Lukom Modrićem?

U srijedu 19. lipnja u Hamburgu, gradu iz kojeg HSV bezuspješno pokušava povratak u Bundesligu, Hrvatska igra kvalifikacijsku utakmicu za svoj status na Euru. To je dvoboj u kojem nitko više nema pravo na kredit, a Luka Modrić – najmanje. Najveći igrač u vatrenoj povijesti je dugo lider, ‘izbornik’, te Dalićev spasitelj. U Berlinu smo vidjeli nemoćnog Modrića koji je širio ruke, pričao s igračima, te jednostavno nije mogao pratiti ritam – Furije. U njegovim nogama nema onog prepoznatljivog ritma, kod gola Ruiza je bio ‘svilen’, te je nejasno zašto na poluvremenu nije otišao na odmor.

Dakle, protiv Albanije više niti jedan igrač nema pravo na kredit, a Modrić najmanje. Zbog toga što ovi Vatreni jednostavno ne znaju igrati kada ih Luka ne vodi. Treba li mu “čarobni napitak” ili još ima “ulja u svići”?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare