Cityju prijeti izbacivanje iz Premier lige? Znat ćemo za dvije godine…

Nogomet 18. stu 202312:00 0 komentara
Michael Zemanek/DeFodi Images via Guliver Images

Jučer je javnost iznenadila vijest da je čelništvo lige odlučilo Evertonu oduzeti deset bodova zbog kršenja propisa o održivosti i profitu Premier lige.

Radi se o najvećoj kazni u povijesti Premier Lige, a klub je pao u zonu ispadanja te će se vjerojatno žaliti na odluku.

Pod istragom je i Chelsea zbog mogućem kršenja financijskog fair-playa, ali je najznačajnija istraga koja se vodi protiv aktualnog prvaka Europe.

Manchester City optužen je za isti prekršaj kao Chelsea od sezone 2009./10. sve do sezone 2017./18. i to po čak 115 točaka. Odluke o njihovoj istrazi još nema, a po novim pravilima Premier lige ona mora biti donešena u 12 tjedana od početka postupka, uz napomenu da se u iznimnim slučajevima taj rok može produljiti.

Na Twitteru se oglasio odvjetnik koji je savjetovao City, Stefan Borson:

Meni se 10 bodova kazne za Everton čini grubo u slučaju jednostavnog kršenja pravila FFP-a. Ali to potvrđuje da bi sankcije protiv Cityja (ako se dokažu) i protiv Chelseaja (koji je još pod istragom) mogle dovesti do izbacivanja iz lige.”

O kaznama se raspisao i The Times koji navodi da očekuju značajno težu kaznu od Evertonove – izbacivanje u niži rang te oduzimanje 30 bodova, ali naglašavaju da kazne neće biti retroaktivne te da slučaj Cityja neće biti riješen još barem dvije godine.