SKener: Genijalac iz Glasgowa misli ozbiljno s Čekićarima

Blog 8. stu 202120:15 > 21:11 0 komentara
AP Photo/Ian Walton by Guliver

West Ham je sjajno krenuo u novu sezonu Premier lige, a za to je ponajviše zaslužan škotski stručnjak David Moyes.

David Moyes imao je pomalo čudan početak u nogometu. Sve je započelo na Islandu kada je kao 15-godišnjak par mjeseci zaigrao za momčad tamošnjeg IBV-a, pa se vratio u Škotsku i kao što svako dijete sanja zaigrati za Celtic ili Rangerse, on se odlučio za zeleno-bijeli dres.

Došao je u Englesku gdje je većinom igrao za drugoligaškeklubove, a najveći trag ostavio je u Prestonu gdje je 1999. završio igračku karijeru, a u istom klubu je započeo i trenersku. Ostavio je dobar dojam tamo, a onda je krenula njegova najljepša priča – u Evertonu.

Navijači iz plavog dijela Liverpoola su ga voljeli, od 2002. do 2013. gotovo svaku sezonu s klubom s Goodison Parka (osim dvije sezone) završavao ispod osmog mjesta. U sezoni 2003./04. jedva su se spasili od ispadanja, završili su 17., dok je sezonu 2005./06. završio na ‘prihvatljivom’ 11. mjestu.

U tih 11 godina, neki navijači su mu ipak zamjerali jednu stvar. Naime, u 43 utakmice protiv Velike četvorke (Liverpool, Manchester United, Chelsea i Arsenal), Moyes nikad nije slavio s Evertonom na Anfieldu, Old Traffordu, Stamford Bridgeu i Highburyju. Došao je njegov oproštaj, stigao je poziv s Old Trafforda da zamijeni ni više ni manje – Sir Alexa Fergusona.

REUTERS/Neil Hall

‘Izabrani’, kako su mu tepali u crvenom dijelu Manchestera s nestrpljenjem su htjeli vidjeti što Škot zna. No, nije napravio puno, u samo devet mjeseci nije napravio apsolutno ništa, iako je dobro krenulo osvajanjem Community Shielda 2013. Nije išlo, probao je u Real Sociedadu. Očito mu ni Baskija nije bila suđena.

Na novu priliku Moyes je čekao godinu dana, u ljeto 2016. vratio se na Otok, dobio je priliku u legendarnom Sunderlandu. Škotu je u Sunderlandu bilo burno, očito mu nije godila tamošnja atmosfera, što se na kraju i odrazilo na rezultate i na koncu ispadanje u drugu ligu.

I onda, prilika u Londonu, poziv iz West Hama s kojima igra nevjerojatan nogomet. U sezoni 2017./18. Čekićari su loše igrali, Moyes je stigao na šest mjeseci, ostavio ih u ligi. Za nagradu je dobio – ništa. Istekao mu je ugovor, zahvalili su mu se, da bi ga u prosincu pretprošle godine ponovno zvali upomoć.

I kako to obično biva, većina trenera bi spomenula ono: Kad vam ide loše, trebate me, a kad je sve dobro, onda vam ne trebam (nešto slično kao i u privatnom životu). No, on nije htio gledati na to. Opet je dobio odriješene ruke, West Ham je ponovno bio u donjem djelu ljestvice, ali Škot ih je uspio ostaviti u eliti. Završili su 16. sa 39 bodova, što je najmanji broj bodova Čekićara ikad osvojenih u povijesti.

A onda je prošle sezone krenulo. U ionako prejakoj konkurenciji u Premier ligi, Moyes ih je odveo do šestog mjesta, osvojivši čak 65 bodova, ovog puta najviše osvojenih bodova u povijesti londonskog kluba. Očito je genijalcu iz Glasgowa trebalo malo više vremena da pokaže obrise svog dugogodišnjeg rada.

Start Čekićara u ovoj sezoni opet je krenuo sjajno. Zapravo ne sjajno, nego uraganski. Veliki trener za male klubove pobjeđuje Manchester United, Manchester City, Tottenham, sad je pao i Liverpool. Imaju treći najbolji napad u ligi ovog trenutka, samo su Chelsea i Liverpool zabili više u dosadašnjih 11 kola. Rice, Antonio i ostali Čekičari djeluju uigrano, kompaktno, lete po terenu.

Uz to su disciplinirani, dosta su žilavi. Teško je možda pričati o nekakvom naslovu prvaka za njih, ali Ranierijev Leicester je u ne tako davnoj prošlosti pokazao da je sve moguće. Navijači West Hama bili bi zadovoljni i s Ligom prvaka, ali Moyes misli ozbiljno s ovom ekipom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!