LA LAKERS: Gubitak identiteta ili loša trade politika?

Košarka 28. pro 202120:39 > 20:40 0 komentara
AP Photo/Ashley Landis via Guliver

Los Angeles Lakersi prolaze kroz još jedan niz loših rezultata, sezona polako izmiče izvan kontrole, a rješenja nema na vidiku.

Prestari ili jednostavno neuigrani? Los Angeles Lakersi su u neredu i dok sezona izmiče izvan dosega, smjer krivnje može se uputiti na više adresa. LeBron James igra ponovno odličnu sezonu, međutim nije niti izbliza dovoljno jer ljudi od kojih je očekivao pomoć nisu se iskazali.

Russell Westbrook je najlakša meta, stigao je preko tradea iz Washingtona, a već tada mnogi su propitivali kako će izgledati kontrola nad loptom kada se za nju bore Russ i LeBron. Westbrook je igrač koji će glavom proći kroz zid za svoju momčad, ali isto tako igrač koji ima istaknute slabosti koje protekle tri godine sve više dolaze na vidjelo.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Nikada nije bio istaknuti šuter, za tricu kroz karijeru šutira mizernih 30 posto, tek je neznatno bolji ove sezone. Iako njegove ovosezonske brojke na prvi pogled djeluju vrlo dobro, ispod površine stvari ne izgledaju tako. Samo jedan igrač ove sezone gubi loptu više od Westbrooka, to je James Harden. No, Hardenovi Netsi su najbolja momčad Istoka dok Lakersi niti izbliza nisu najbolji na Zapadu. K tome, kao momčad Lakersi su jedna od ekipa koja najviše gubi loptu po utakmici.

Westbrook je zapravo previše laka meta, a prava bi trebao biti Anthony Davis koji igra jednu od najlošijih sezona proteklih godina. Posebno kad je riječ o šutu za tricu koji lebdi na razini nevjerojatno loših 17 posto za sezonu. Davis nikada nije bio kvalitetan šuter za tricu, no ovakvo srozavanje čak je i za njega previše. Nije samo trica problem. Davis u deset godina karijere nikada lošije nije šutirao slobodna bacanja, tek 73 posto za sezonu.

ODGOVORNOST MANAGEMENTA

Gdje se u toj priči nalazi Rob Pelinka? Generalni menadžer Lakersa, neočekivano, malo se pojavljuje u medijima, kao i kritika na njegov račun.

Je li razlog toga dugovječna teorija kako zapravo LeBron James sastavlja roster Lakersa ili je Pelinka toliko siguran na svojoj poziciji da se o njemu uopće ne isplati razgovarati? Pelinka je nakon neslavnog odlaska Magica Johnsona dobio priliku izgraditi momčad u Los Angelesu, uspio je dovesti Anthonyja Davisa i osvojiti naslov 2020. godine. Međutim, kada je riječ o Lakersima od prošlosti se ne živi.

Danas malo tko razmišlja o tituli otprije godinu dana, posebno jer je ostvarena u specifičnim uvjetima ‘mjehura’ u Orlandu, a više se sjećanje vraća na lanjsku sezonu kada su Lakersi pregaženi u prvom krugu doigravanja od Phoenix Sunsa.

Pelinka je sastavio najstariji roster u povijesti NBA lige, k tome s nekoliko igrača koji su često ozlijeđeni. Trade Westbrooka je naravno odobrio, ali u tom aspektu, najviše se ipak pitalo LeBrona Jamesa koji je izvan pozornosti medija nagovorio Russa na dolazak.

(Photo by Jevone Moore/Icon Sportswire) (Icon Sportswire via AP Images) via Guliver

No, Pelinka je taj koji je doveo Dwighta Howarda, Rajona Ronda, Trevora Arizu i druge, nitko od njih nije relevantan ove sezone. Čak niti u velikoj mjeri mlađi igrači poput Kendricka Nunna i Malika Monka. Osvježenje je jedino rookie Austin Reaves koji igra sve bolje kako sezona odmiče.

Mediji špekuliraju kako će Lakersi transferirati Westbrooka prije isteka prijelaznog roka, no pitanje jest koga mogu dovesti za njegov glomazni ugovor. Russ je u ovom trenutku jako težak za trejdati, posebno zbog za njega nešto slabije ili kontroverznije posljednje tri sezone.

Da ne bismo slučajno zaboravili i trenera Franka Vogela. Već se neko vrijeme spominje da bi on mogao biti prva žrtva promjena, a dobro je poznato kao LeBron obožava Davida Fizdalea koji je proteklog ljeta stigao kao asistent, a s Jamesom je radio u Miamiju. Fizdale se nazire kao realna zamjena za Vogela, ako ovaj dobije otkaz što svakim novim porazom postaje sve realnija opcija.

LeBron je možda i sam presudio treneru riječima nakon nedavnog brutalnog poraza protiv San Antonija od čak 28 razlike:

Jednostavno, nismo uigrani. Nismo momčad.

Trener je taj koji je ključan za stvaranje momčadi u sferi treninga i komunikacije s igračima što od njih želi. Do kraja prijelaznog roka još ima nešto vremena, no Lakersi djeluju kako se rezultatska situacija neće tako brzo popraviti, stoga promjene su neminovne.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!