Golden State Warriors: ‘Konkurencija? Ne budite smiješni!’

Košarka 15. velj 202217:00 > 17:37 0 komentara
AP Photo/Jeff Chiu via Guliver

Proteklih deset godina teško je pronaći NBA franšizu koja je više napredovala od Golden State Warriorsa.

Sjećate li se ‘We Believe’ Warriorsa? Vjerojatno ne, ako ste novija generacija pratitelja NBA lige.

Desetljećima, Golden State Warriorsi živjeli su na marginama NBA lige. Bilo je tu dobrih sezona, ali prije ove aktualne garniture igrača, samo oni najstariji navijači sjetit će se playoff pobjeda, posebice između 1986. i 1994. godine kada su tri puta gubili u polufinalu Zapadne konferencije. Bilo je tu dobrih igrača poput Mitcha Richmonda, Chrisa Webbera i Tima Hardawaya.

No, nakon 1994. godine, klub je pao u NBA čistilište. Godinama su nizali očajne rezultate, bili su klub bez perspektive. Nakon sezone 2005/06. napravljen je veliki trade s Indiana Pacersima, a dovedeno je i nekoliko slobodnih igrača koji su kasnije imali utjecaj.

AP Photo/Jeff Chiu via Guliver

‘We Believe’ Warriorsi bili su momčad Golden Statea koja je kratko živjela u srcu medijskog interesa, momčad koju su predvodili Stephen Jackson, Baron Davis, Matt Barnes, Monta Ellis, Jason Richardson, Mikael Pietrus, a dio ekipe bio je i Šarunas Jasikevičius. Bila je to ekipa bez velike zvijezde, s igračima koji su bili otpisani, a svaki od njih imali su strašnu želju za dokazivanjem. Trener je bio Don Nelson.

Ta momčad nije dugo trajala, u navedenoj sezoni šokirali su NBA svijet izbacivanjem prvih nositelja Dallas Mavericksa (4-2), i to kao osmi nositelji. U doigravanje su se plasirali nizom od 16 pobjeda iz posljednje dvadeset i jedne utakmice sezone. Poraženi su već u idućem krugu, polufinalu Zapadne konferencije od Utah Jazza u pet utakmica.

Bilo je jasno kako tadašnja momčad ipak nije dovoljno dobra da napravi pravu štetu u ligi, međutim ono što smo napokon mogli vidjeti jest fantastična i frenetična navijačka podrška koju klub ima u Oaklandu. Ti su navijači šest godina morali čekati da svoju ekipu ponovno vide u playoffu.

AP Photo/Jed Jacobsohn
SPLASH BROTHERS

Warriorsi su posljednjih desetak godina postali omraženi diljem NBA lige zbog način kako su doveli Kevina Duranta stvorivši ultimativnu super momčad koja je bila nešto što NBA nije nikada vidio. Tri najbolja šutera na svijetu na jednom mjestu. Naravno, druga dvojica su Steph Curry i Klay Thompson.

Možemo reći kako je preokret Warriorsa počeo 2009. godine kada je u klub stigao Steph Curry kao sedmi izbor drafta. Dan danas navijači Minnesote ne mogu vjerovati da su čelnici njihovog kluba peti i šesti pick potrošili na Rickyju Rubiju i Jonnyju Flynnu.

Doduše, Curry je prve tri sezone igrao dobro, ali pokazivao sklonost ozljedama, posebno na gležnjevima. Kada je nakon treće sezone dobio četverogodišnji ugovor vrijedan 44 milijuna dolara, mnogi su smatrali kako Warriorsi riskiraju previše, Curryju su prognozirali kratku karijeru.

Zamislite koliko su bili u krivu. Curry je u međuvremenu postao vjerojatno najbolji šuter u povijesti lige, a uz Klaya Thompsona koji je u Warriorse stigao dvije godine nakon Stepha, formirao je bekovski dvojac koji bio vjerojatno trebali patentirati nadimak – The Splash Brothers.

Lea Suzuki/San Francisco Chronicle via AP via Guliver
JOE LACOB I BOB MYERS

Godine 2010. klub je kupio Joe Lacob, milijarder koji se obogatio putem investicijskih fondova kojima je zapovijedao. Lacob i njegov partner Peter Guber u idućih nekoliko godina napravili su više ključnih koraka u transformaciji načina kako se operira na razini NBA lige. Doveli su Boba Myersa, dugogodišnjeg sportskog menadžera koji je do kraja svoje menadžerske karijere raznim igračkim klijentima osigurao plaće ukupne vrijednosti od gotovo 600 milijuna dolara.

Myers je nakon samo godinu dana u funkciji pomoćnika generalnog menadžera preuzeo glavnu ulogu već 2012. godine. Pomogao je i u donošenju odluka da se draftira Klay Thompson, a u svom prvom draftu gdje je samostalno odlučivao koga će izabrati, odlučio je 35. pick drugog kruga potrošiti na Draymonda Greena.

Uz blagoslov Joea Lacoba, Myers je 2014. godine odlučio otkazati ugovor omiljenom treneru Marku Jacksonu. Mnogi su s velikom dozom kritike govorili kako se Jacksona tjera baš u vrijeme kada je momčad počela ispunjavati potencijal. No, pojavile su se glasine kako Jackson ima vrlo loš odnos s gotovo svakom relevantnom osobom u klubu, a još se danas pamti Lacobova izjava: “Ne možete raditi u organizaciji u kojoj vas 200 ljudi ne može smisliti.

Myers je zatim doveo Stevea Kerra kojemu je to bio prvi trenerski posao. Kerr je tada imao ponudu New York Knicksa gdje je gospodario njegov nekadašnji trener Phil Jackson. Kerr je bio na rubu prihvaćanja ponude u New Yorku, no u posljednji trenutak stigao je poziv Warriorsa i ostalo je povijest.

AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver
SKAUTING I DRAFTIRANJE IGRAČA

Kroz godine kako su se razvijali u silu koju danas poznajemo u okvirima NBA lige, Warriorsi su stvorili sustav skautiranja te draftiranja igrača kojim se malo tko u ligi može pohvaliti. Kerr je pak stvorio sustav igre u koji se gotovo svatko može adaptirati i pronaći važnu ulogu.

Warriorsi i Kerr doslovno su spasili karijeru Shauna Livingstona, nekadašnjeg visokog picka drafta koji je imao groznih nesreća s ozljedama. No, Golden State je u međuvremenu stvorio i svjetski poznat sustav rehabilitacije igrača koji su usprkos ranijim problemima s ozljedama ponovno igrali na visokoj razini.

Najbolji primjer je vjerojatno Klay Thompson koji se upravo vratio nakon dvije uzastopne teške ozljede. Ranije je i Curry postao daleko izdržljiviji i nakon problema s ozljedama u početnim sezonama, nije propuštao previše utakmica proteklih godina.

Naravno, nitko nije imun na ozljede, a upravo iz tog razloga skauting je važan. Kako popuniti momčad s igračima koji će znati odraditi što im je zacrtano, posebno u trenucima kada nema glavnih igrača momčadi. Warriorsi su aktualne sezone do gotovo polovice igrali bez Thompsona, a ozlijeđen je i Draymond Green.

No, igrači poput Jordana Poolea, Garyja Paytona Jr., Nemanje Bjelice i drugih popunili su prazninu.

Posebnu pak pozornost zaslužuje Kongoanac Jonathan Kuminga kojeg su Warriorsi odabrali kao sedmi izbor na prošlogodišnjem draftu. Zapravo je to nevjerojatna situacija. Golden State ne bi bio toliko loše plasiran lani da nisu imali golemih problema s ozljedama, a mnogi u NBA ligi strahovali su kako će Warriorsi ponovno znati iskoristiti tu situaciju i zbog jedne lošije sezone maksimizirati visok pick na draftu u novu zvijezdu momčadi.

Kuminga nije zvijezda, za sada. Ali sve je bliže. Devetnaestogodišnjak dobiva sve više prilika među starterima dok nema Greena, a prilike koristi na fantastičan način. Veliki atleta, sjajan defenzivac. Po mnogočemu podsjeća na Greena, ali Draymond nikada nije mogao ‘letjeti’ kao mladi Kuminga.

(AP Photo/Gerald Herbert) via Guliver

Warriorsi su zapravo sprega uspjeha koji je stvoren na krilima ključnih postulata poslovanja u sportskom svijetu – organizacija, logistička podrška, skauting i draft. Zamislite kakav je posao odradio Bob Myers kada je ‘trejdao’ Kevina Duranta u Brooklyn. Povratno je doveo D’Angela Russella uz draft pickove, a nekoliko mjeseci kasnije Russell je transferiran u Minnesotu za Andrewa Wigginsa.

U dvije godine, Myers je trade Duranta pretvorio u Wigginsa i pick koji je iskorišten na Kumingu. A ako niste primijetili, Wiggins je upravo postao All Star igrač, i ne samo to, bit će u početnoj petorci.

Organizacija, logistika, skauting, draft. Malo tko posluje bolje od Warriorsa, pitajte samo Joea Lacoba.

Warriorsi su danas toliko ispred ostatka lige da uopće ne postoji konkurencija.

Teško da će mu netko proturječiti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!