'NBA or bust' – Dario spašava karijeru u Phoenixu

Saša Živko 21. lip 201912:05 > 12:06
Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

Polako se sliježu dojmovi oko transfera Darija Šarića u Phoenix, s jedne strane postoji skepsa, s druge uzbuđenje zbog novog početka, no što zapravo Šibenčanina očekuje u Phoenixu?

Jonathan Daniel / Staff

Dario Šarić po drugi put u samo osam mjeseci promijenio je klub. Početkom studenog prošle godine preselio je iz Philadelphije u Minnesotu, a sada napušta hladne krajeve i odlazi tamo gdje će se osjećati daleko ugodnije, u pustinju Arizone. Nije more, ali eto barem nije hladno.

Šalu na stranu, Dario se zaista nalazi na prekretnici karijere. Nikada nije dobro kada vas ‘trejdaju’ dva puta u manje od godinu dana, a sada je napokon vrijeme da sam Šarić promijeni određene životne navike kako bi spasio karijeru koja polako, na žalost svakoga tko cijeni njegov talent, odlazi u krivom smjeru.

Je li riječ o nedostatku kvalitetnog treninga ili možda nedovoljna razina profesionalnosti? Ovo potonje bilo je gotovo nezamislivo kazati prije tri godine kada se Dario našao u filadelfijskoj zračnoj luci na putu prema trening centru Sixersa gdje se upoznao s onime što ga čeka u idućem razdoblju. Po dolasku u Philly, Šarić je vrlo brzo postao miljenik navijača, ponajviše zbog borbenosti, neumornog zalaganja na treninzima, a koliko smo samo puta čuli izjave poštovanja i divljenja trenera Bretta Browna koji je znao reći: ‘Dario je kao bik u trgovini porculana…nemilosrdan!’

Prva sezona bila je vrlo dobra, čak je bio ozbiljan kandidat za novaka godine, neki će i danas ustvrditi kako je morao dobiti tu nagradu pored Malcolma Brogdona. U drugoj godini bio je još bolji, posebno u doigravanju kada je u polufinalnoj seriji Istoka protiv Bostona, u posljednje dvije utakmice bio uvjerljivo najbolji igrač Sixersa pored Joela Embiida i Bena Simmonsa.

Međutim, stvari su se promijenile. Teško ljeto s reprezentacijom, nedostatak pravog treninga, sve češće priče kako se previše zabavlja na odmoru u Šibeniku. Nažalost, kako je počeo proteklu sezonu, te priče samo su dobile na potvrdi. U konačnici, Sixersi su vidjeli šansu da se dokopaju Jimmyja Butlera, a istovremeno riješe potencijalnog problema oko Šarićevog novog ugovora i Dario je postao bivši. Ništa bolje, zapravo čak i gore protekla je sezona u Minnesoti. U veljači je tražio trade nezadovoljan statusom, želja mu tada nije ispunjena.

Ipak, postalo je itekako jasno da se Dario ne uklapa u igru Wolvesa. Previše izolacije prema Karlu-Anthonyju Townsu i Andrew Wigginsu, zatim neslaganje s razigravačima Jeffom Teagueom i Derrickom Roseom učinile su njegovu situaciju vrlo teškom. Srećom za njega, a i za sve njegove fanove kojih je mnogo, a autor ovog teksta jedan je od njih, pronašao je izlaz. Phoenix Suns.

Šarićeva uloga i adaptacija u Phoenixu

Phoenix je možda u ovom trenutku najdisfunkcionalnija sredina u NBA ligi. Promijenili su pregršt trenera zadnje četiri godine, samo doigravanje nisu vidjeli gotovo punih deset godina, a konstantno se pojavljuju priče kako u svlačionici vlada loša atmosfera.

Za Darija je svakako pozitivno što će u Phoenixu za trenera dobiti Montyja Williamsa. Zajedno su surađivali u Philadelphiji gdje je Williams bio prvi asistent Bretta Browna. Williams poput Šarića, u Phoenixu otvara novu stranicu karijere, a Dario će ovdje čak imati i određenu prednost u odnosu na ostale igrače obzirom da vrlo dobro poznaje Williamsa i njegove metode rada.

Vlasnik kluba je Robert Sarver, čovjek koji ‘puca’ od kontroverzi gdje god se okrenuo. Jedna od rijetkih pozitivnih stvari koje je učinio jest imenovanje Jamesa Jonesa generalnim menadžerom. Jones je tijekom igračke karijere bio vrlo omiljen među igračima, godinama je obnašao razne dužnosti u Udruzi igrača te njegova pojava izaziva poštovanje gdje god se pojavio. U sličnom smjeru kreće se i odnos prema Williamsu.

Teško je ne konstatirati da je i sam Williams imao sugestiju kada je riječ o razmjeni s Wolvesima. Sunsi su se odrekli vrlo dobrog igrača u TJ Warrenu te visokog picka na ovogodišnjem draftu kako bi doveli Darija. To svakako ne bi učinili da u njemu ne vide budućnost. Šarić će ovog ljeta biti u poziciji pregovarati oko novog ugovora, naravno to ne znači da će ga i potpisati. Sve se može odgoditi do idućeg ljeta kada bi postao ‘ograničeno’ slobodan igrač.

Šarić će u Sunsima vrlo vjerojatno dobiti priliku biti starter. Konkurencija na njegovoj poziciji je Josh Jackson, no niti on nije previše siguran u svoj status. Bio bi tu i Dragan Bender, ali njegov će ugovor u Phoenixu završiti posljednjeg dana lipnja i postat će slobodan igrač. Dakle, Dario bi se mogao pronaći u petorci pored Deandre Aytona, lani prvog picka drafta koji je imao nešto skromniju sezonu nego što su mnogi očekivali.

Igra Sunsa vrti se oko Devina Bookera, vrhunskog strijelca, no igrača koji ima itekakve mane u svojoj igri. Nekada je pretjerano sebičan, obrambeno labilan, a često zna djelovati nezainteresirano. Booker će inače od nove sezone biti i najbolje plaćeni igrač Sunsa, aktivirat će se novi ugovor koji je potpisao prije godinu dana, a koji mu donosi 27 milijuna dolara godišnje plaće.

Od igrača koji će nositi klub iduće sezone ističe se Kelly Oubre Jr. koji je stigao sredinom sezone iz Washingtona. Oubre će biti slobodan igrač ovog ljeta, no Sunsi imaju priliku izjednačiti svaku ponudu koju ovaj dobije. Dakle, okosnica momčadi su Booker, Ayton i Oubre, a vrlo lako tu bi se mogao naći i Šarić.

Način kojim Phoenix igra svakako bi trebao odgovarati Šarićevom karakteru, brža tranzicijska igra s puno dodavanja, svaki član petorke mora biti u poziciji nešto zabiti. No, u krajnoj mjeri, Dario mora biti taj koji će ovog ljeta učiniti odlučan korak i dostojno se pripremiti za novu sezonu.

Više si nikako ne smije dopustiti zabušavanje, usporen ulazak u sezonu kada se muči u svim segmentima igre, to smo vidjeli u sve tri dosadašnje sezone. Ovog ljeta neće igrati za reprezentaciju, a sezonu je završio već sredinom travnja. Isprike nema, ulazi u potencijalno posljednju godinu ugovora nakon koje će biti puno toga jasnije, ima li Dario ‘ono nešto’ što će mu omogućiti ostanak u NBA i izgradnju lijepe karijere u Americi ili pak povratak na europske parkete.

Sve je u njegovim rukama.