SKener: Genijalni umovi

Blog 7. stu 202110:05 > 10:18 0 komentara
Guliver Image

Danas u 15 kreće novo veliko finale s Novakom Djokovićem i Daniilom Medvedevom u glavnim ulogama. Tenisači koji su već igrali u dva Grand Slam finala u ovoj godini, prvi i drugi na svijetu, imat će novo "upoznavanje" na terenu, samo ovaj put neće biti jači pariški trening, kakav su imali uoči turnira.

Slika njihovog posljednjeg finala još uvijek nije izblijedila. Nimalo. U New Yorku, pred 20+ tisuća ljudi, s mnoštvom celebritija koji su željeli biti dio povijesti, Novak Djoković se valjda prvi put u karijeri slomio pod pritiskom očekivanja i teniske besmrtnosti, a  mladi Rus je bio nemilosrdan. Odigrao je finale bez greške te tako ostavio Noleta i mnoge druge u suzama. Hladnokrvan je bio i u pariškom polufinalu, u  reprizi lanjskog finala, gdje je sa glatkih 6-2 6-2 pomeo Zvereva, igrača koji ove godine igra tenis života.

Danas će ulozi biti znatno drugačiji, gdje Đoković nema što juriti, dapače, i prije meča je osigurao da će 7. put u karijeri završiti godinu na 1. mjestu ATP ljestvice. To bi mogla biti ključna razlika u odnosu na njujorško finale.

Mora se reći, Djoković i Medvedev su ove sezone svijet za sebe, nedokučiva zagonetka za suparnike, čak i onda kada ne igraju svoj najbolji tenis, što smo vrlo jasno mogli vidjeti u jučerašnjem  prvom polufinalu, u kojem je Djoković savladao talentiranog Hurkacza. Činilo se da Poljak ima pravu šansu, no svejedno je izgubio, kao i prethodna većina onih koji su se našli u njegovoj situaciji.

Što ih razdvaja od drugih? Zašto su toliko vraški dobri? – Siguran sam da će neki analitičari pronaći masu informacija koje će dati uvid u ono tehničko, ili možda bolje reći taktičko, što ih čini nepobjedivima. No njihova sposobnost da uđu u glavu suparnika, to je nešto o čemu se premalo priča, a tu su njih dvojica neprikosnoveni. Taj talent da osjetiš nečiju igru, da se prilagodiš kada te ne ide, da raznovrsnošću i razmišljanjem tjeraš protivnike do točke slamanja ili ludila.

Razmišljanja. Svjesnost situacija. Ali ne samo unutar meča, što su također doveli do skoro savršenstva, već i ono što se čuje prije ili kasnije.

Svi se mi divimo njihovom teniskom umijeću, i ono je besprijekorno. Međutim ima tu i druga komponenta, posebno primjetna kod njih dvojice. Kada ih slušaš na presicama, u intervjuima, prije meča ili nakon meča, naprosto je fascinantan taj fokus kojeg imaju. Baš sve najvažnije kažu, u kratkim crtama, vrlo jezgrovito, nadasve inteligentno. I mislim da se baš tu najviše razlikuju od drugih.

Također, tu je i ta strašno velika želja, možemo reći i inat, koji se posebno budi kada su svi protiv njih. Baš u takvim scenama oni se snalaze najbolje, gdje drugi pucaju po šavovima, oni baš rastu. Konstantna predanost tom cilju da budu najbolji, te koje shvaćanje koje su predanosti potrebne da postaneš takav.

Njihovi mečevi možda nisu onako očito spektakularni, ali donose jednu novu dimenziju na teniski teren. U finalu jednog od najprestižnijih teniskih turnira, pred fantastičnom atmosferom kakvu ne pamtimo u Parizu, opet će um carovati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!