Saudijci ‘kupili’ golf, Amerikanci nisu sretni

Golf 8. lip 202215:41 > 15:44 0 komentara
xBradxHorriganx via Guliver

Iako golf nije među popularnim sportovima na ovim prostorima, na međunarodnoj sceni upravo se događa velika kontroverza.

PGA Tour je pojam za golf natjecanja diljem svijeta. Riječ je o organizaciji koja ima gotovo stoljetnu tradiciju okupljanja najboljih svjetskih golfera na isto tako najvećim turnirima uz bogate nagrade.

Međutim, te bogate nagrade više nisu dovoljne nekima koji su pronašli još ‘bogatije nagrade.’ Phil Mickelson i Dustin Johnson neka su od najpoznatijih svjetskih golferskih imena koji su se našli pod snažnim udarom američke sportske javnosti nakon što su odlučili napustiti PGA Tour i prikloniti se novoj organizaciji koju je formirala saudijska kraljevska obitelj.

Proteklih godina svjedoci smo kako se Saudijska Arabija pokušava etablirati na međunarodnoj sportskoj sceni organizacijom velikih natjecanja, a u tome su već itekako uspjeli. Formula 1, boks, nogomet u velikoj su mjeri uzeli saudijske novce i nisu pitali kako i zašto.

No, ta su pitanja važna s obzirom na očajnu povijest narušavanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Mickelson je objasnio kako ‘ne podržava način funkcioniranja sustava nepoštivanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali da je ovo ipak sport….

Nije poznato koliko je novca dobio Mickelson da postane lice novog Toura, no upravo je otkriveno kako je Dustin Johnson dobio 125 milijuna dolara da sudjeluje u inauguralnoj sezoni. Tour nosi naziv LIV, u potpunosti je financiran iz saudijskoj investicijskog fonda, a igrači će se natjecati za nagradni fond od 25 milijuna dolara po turniru što je značajno više nego što nudi PGA Tour.

Prva sezona imat će osam turnira, a prvi će se uskoro održati u Londonu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!