Sretno 'selo'- Lakersima prsten, Pelicansima budućnost

Saša Živko 17. lip 201916:27 > 16:28
Getty Image//Harry How

Los Angeles Lakersi odradili su najveći trade posljednjih godina dovevši Anthonyja Davisa, no jeste li se zapitali mogu li s novim zvjezdanim dvojcem otići do kraja iduće sezone?

Anthony Davis samo je jedan kotačić u stvaranju moćnih Lakersa, proces koji je službeno započeo nakon velikog tradea koji će, doduše, biti potvrđen tek šestog srpnja.

No, stvari su postavljene na mjesto. Davis je preselio u Staples Center dok će Brandon Ingram, Lonzo Ball, Josh Hart te četvrti pick drafta kojeg će Pelicansi za koji dan birati, iduće sezone igrati u dresu momčadi iz New Orleansa. Robert Pelinka koji je preuzeo većinu odgovornosti u upravi nakon iznenadnog odlaska Magica Johnsona, uspio je odraditi posao bez da je u razmjenu uključio Kylea Kuzmu. Mladi Kuzma protekle je sezone prosječno ubacivao 18 poena uz šest skokova i bit će idealna treća opcija u napadu Lakersa, naravno ukoliko ne dođe neka istinska zvijezda putem tržišta slobodnih igrača.

Ono što je bitno napomenuti, kada bi nekim slučajem Lakersi i Pelicansi pristali da se trade umjesto šestog, finalizira posljednjeg dana srpnja tada bi LA osigurao dovoljno prostora pod salary capom da dovede slobodnog igrača na max ugovor. No, tu je naravno i opasnost da bi svi relevantni slobodni igrači, što se i očekuje već odavno riješili svoj status.

Što se tiče samog Kuzme, njegov ugovor je najbolja vrijednost koju imaju Lakersi obzirom na status. Iduće sezone zaradit će tek 1,9 milijuna dolara, a godinu nakon (team option) 3,5 milijuna što je zaista fantastična vrijednost.

Prema trenutnoj računici, Lakersi za iduću sezonu imaju garantiranih 65 milijuna dolara na raznim ugovorima, nakon službene potvrde dolaska Davisa i njegove plaće od 27 milijuna taj će iznos skočiti na 92 mil. Preostat će otprilike 18 milijuna dolara za dovođenje pojačanja, a upravo je to razlog zašto mnogi sugeriraju da bi poček potvrde Davisova tradea do tridesetog srpnja toliko bio važan za Lakerse.

Drugi problem za ekipu iz Staplesa jest – tko će igrati playmakera?

Lonzo Ball i Josh Hart više nisu u klubu, ugovor je istekao Rajonu Rondu tako da će trebati urigirati na otvorenom tržištu. Svakako je moguće da se zadrži Rondo.

Osim LeBrona i Davisa te Kuzme, momčad će iduće sezone prema trenutnom rosteru činiti još Moritz Wagner i Isaac Bonga. Dakle, jasno jest kako će Pelinka imati pregršt posla kako bi popunio roster što neće biti nimalo lak zadatak obzirom na tek 18 milijuna dolara koliko će imati za potrošiti. Ukoliko za te novce dovede veće ime tada bi ostatak momčadi popunio igračima na minimalcu i veteranima. Ono što u ovoj situaciji otpada jest korištenje usluga pokojeg picka s drafta jer je četvrti pick koji su transferirali prema Pelicansima ujedno i jedini koji su dobili za ovogodišnji draft.

Mnogi će tvrditi kako su se Lakersi odrekli previše igrača i to kvalitetnih. No, njihovo razmišljanje bilo je vrlo jasno. Brandon Ingram će ovog ljeta tražiti novi ugovor, Lonzo Ball će u toj situaciji biti idućeg ljeta, kao i Josh Hart. U Los Angelesu jednostavno nisu željeli garantirati toliki novac, jer definitivno ne bi bilo riječ o malom iznosu. Stoga, cilj opravdava sredstva. Pelinka je posao odradio kvalitetno, posebno u usporedbi s Magicom Johnsonom koji je prije nekoliko mjeseci nudio i Kuzmu. Pelinka je na toj razini postavio čvrstu granicu.

Što reći o Pelicansima?

Neki će reći kako je David Griffin (generalni menadžer) odradio vrhunski posao. Tri igrača i tri buduća izbora prvog kruga drafta, računajući vlastite pickove, to je zaista pregršt opcija za odličnog Griffina koji je prije mjesec dana naslijedio Della Dempsa u New Orleansu. Inače, popularni Griff je u Clevelandu bio generalni menadžer LeBronu Jamesu pa dakle i ovdje postoji zanimljiva poveznica.

Griffin će se ovog ljeta suočiti s onime čime Pelinka neće. Novi ugovor za Ingrama, moguće preliminarni pregovori s Ballom i Hartom. Naravno ako je to cilj. Ili će jednostavno odraditi sezonu, provjeriti kako se novi igrači uklapaju u sredinu te tada odlučiti. Bit će također zanimljivo vidjeti kako će sada riješiti problem prevelikog broja playmakera. Tu je Jrue Holiday koji zarađuje najviše s 26 milijuna dolara, za sada je njegov status čvrst. Griffinova ideja jest povezati Holidayja sa Zionom Williamsonom koji će po svemu sudeći biti prvi izbor drafta. Vrlo je lako moguće da Ball ili Hart nastave svoje ‘putovanje’ kroz sustav razmjene, posebno je to moguće za Balla koji ne želi igrati, a niti živjeti u New Orleansu. Phoenix Sunsi su vrlo zainteresirani za Lonza, a u Arizoni imaju što za ponuditi Pelicansima.

Možda i najvažniji dio priče jest četvrti pick. Već se naveliko spominje mogućnost da se pick iskoristi u nekoj razmjeni, no ukoliko ga Griffin odluči zadržati moguće su itekako kvalitetne opcije. Julius Randle je najavio kako neće iskoristiti opciju za produženjem ugovora tako da se otvara pozicija na krilnom centru ili čistoj petici. Odlična opcija bio bi u toj situaciji DeAndre Hunter, možda i najbolja četvorka na draftu. Naravno, pozicija niskog krila uvijek je važna, posebno kada se može pronaći odličan defanzivac. Ta je pozicija i najbolje popunjena na ovosezonskom draftu. Cam Reddish, Sekou Doumbouya, Rui Hachimura samo su neki od igrača koji bi zadovoljili kriterij.

Dojam jest kako su obje strane zadovoljne poslom. Lakersi su dobili dugo očekivanu drugu zvijezdu uz koju će LeBron James ganjati naslov prvaka, s druge strane Pelicansi su ionako presretni obzirom da će za nekoliko dana svom rosteru pridodati Ziona Williamsona. Sve ostalo samo je veliki plus.