NCAA u strahu – stiže prava konkurencija!

Saša Živko 18. tra 202014:52 > 14:53
Chris Graythen/Getty Images

Košarkaški NCAA godinama je pod valom kritika zbog navodnog iskorištavanja mladih igrača, zarađivanju gomile novca, a da pritom sami sportaši ne dobiju ništa. Čini se kako su konačno i sami košarkaši odlučili stvari promijeniti.

Jonathan Daniel / Staff

Odluka mladih srednjoškolskih zvijezda u Americi da preskoče obveznu godinu NCAA košarke i zaigraju na profesionalnoj razini prije nego se upute u NBA ligu, nije nova, ali odjednom postaje sve češća.

Nekada je to upravo učinio Brandon Jennings, 2009. godine deseti pick drafta, zaigrao je jednu sezonu kod Jasmina Repeše u rimskoj Lottomatici prije nego se uputio u najjaču svjetsku ligu, nakon njega slično je pokušao Jeremy Tyler iako je njegov slučaj još ekstremniji. U namjeri da se što bolje pripremi za profesionalnu karijeru, Tyler je čak preskočio posljednju godinu srednje škole, zaputio se u Izrael i potpisao ugovor za Maccabi iz Haife.

Tylerov plan baš i nije bio uspješan, 2011. godine biran je kao 39. izbor od strane Charlotte Bobcatsa, no u razmjeni je preselio među Golden State Warriorse gdje je proveo dvije godine, ali više kao član klupske filijale u G (razvojnoj) ligi. Kasnije je kratko vrijeme boravio i u Atlanti i New Yorku, ali nigdje se nije naigrao. Otprilike deset godina kasnije, trenutno je član već 14. kluba u karijeri iako ima tek 28 godina, ako vas baš zanima gdje je ovog momenta pod ugovorom, riječ je Atleticos de San German, klubu iz Portorika.

Međutim, u današnje vrijeme mladi igrači još manje razmišljaju o NCAA, prvenstveno oni američki koji od malena sanjaju jednog dana zaigrati u NBA ligi i zarađivati milijune dolara. Prečesto to bude trnovit put za mnoge. No, sada G liga sve bolje kotira u razvoju mladih igrača, Povjerenik NBA lige Adam Silver protekle dvije godine donio je odluku o povećanju budžeta ‘razvojnih’ klubova koji mogu i bolje plaćati igrače.

Amerikanci smatraju NCAA najpohlepnijom organizacijom u sportu, njihova godišnja zarada od prijenosa sportskih događaja broji se u milijardama dolara, a igrači koji im donose taj novac ne mogu dobiti niti centa jer su tehnički tzv. sportaši-studenti. Proteklih godina mnogi su igrači imali problema, čak su i izbačeni iz sveučilišnih momčadi jer se saznalo kako su primali novac ‘sa strane’, od raznih sponzora, potencijalnih menadžera. Čim igrač angažira menadžera njegova sveučilišna karijera je gotova.

Steve Dykes / Stringer

Najrecentniji primjer je onaj Jamesa Wisemana, 216 centimetara visokog centra koji je prema ESPN-ovoj ljestvici srednjoškolskih igrača u grupi tzv. five-star recruita. Dakle, igrača najviše klase.

Wiseman je rođen u Nashvilleu, a srednju školu je prošao u Memphisu. Upravo je sveučilište iz istog grada pobijedilo Kentucky u borbi za njegove usluge. Trener Memphis Tigersa, inače je proslavljeni NBA playmaker ‘Penny’ Hardaway, a upravo je on počinio kobnu pogrešku zbog koje je Wiseman u konačnici suspendiran od strane NCAA.

Naime, nakon što je u prvoj utakmici mladi centar upisao sjajnih 28 poena, 11 skokova i tri blokade, otkriveno jest kako je Hardaway platio njegovoj obitelji 11 500 dolara troškova za selidbu u novi stan što je prema pravilima NCAA zabranjeno. Iako je Wiseman novac vratio, suspendiran je na sedam utakmica, a potom je odlučio kako trajno napušta Memphis i nastavlja se pripremati za izlazak na NBA draft. Prema trenutnim procjenama gotovo je sigurno da će biti unutar prvih pet pickova.

Još jedan primjer je LaMelo Ball čiji je otac ‘ozloglašeni’ Lavar. Najmlađi od trojice braće Ball proteklu je sezonu proveo igrajući u Australiji prije nego se ozlijedio. Trebao bi biti također visoki pick na ovogodišnjem draftu čime bi se pridružio Lonzu koji već tri godine igra u NBA, počeo je u Lakersima, a sada je u New Orleansu. Treći brat, LiAngelo nije još stigao do NBA, lani nije biran na draftu, a prije nego je Covid-19 zaustavio sportski svijet, potpisao je ugovor za razvojnu momčad Oklahome.

Sličan put kao mladi Ball, odabrali su talenti RJ Hampton koji će se također ovog ljeta pojaviti na draftu te Darius Bazley čiji je plan uspio, lani je biran kao 23. pick od strane Oklahome.

Najnoviji primjer onaj je Jalena Greena. Iduću sezonu provest će u G ligi prije nego se prijavi na draft 2021. godine. NBA liga kao vlasnik G lige nudi mogućnost da oni najbolji igrači koji nastupaju u razvojnom natjecanju zarade i do 125 tisuća dolara godišnje, a taj bi iznos znatno trebao porasti iduće godine, spominje se cifra od čak 500 tisuća dolara.

Naravno, uvijek postoji rizik ovakve odluke. NCAA se hvali kako igračima nudi besplatnu školarinu što neki iskoriste, ali većina koja sanja o NBA ligi želi igrati samo godinu dana prije odlaska u NBA. Nedavni primjeri Ziona Williamsona i RJ Barretta, ali naravno i mnogih drugih mladih igrača najbolje to potvrđuju. Školovanje tim momcima nije prioritet obzirom da je recimo samo Zion i prije nego je ubacio prvi NBA koš potpisao višegodišnji ugovor s Nikeom težak 75 milijuna dolara.

Neke savezne države u Americi već su započele proces prema kojem će donijeti zakon koji će srušiti NCAA pravilo da sportaši-studenti ne mogu primati plaću, a to će biti pravi ‘game-changer’. Kalifornija je već prihvatila nacrt zakona, a ukoliko to ne učine i druge savezne države, Cali će imati veliku prednost u regrutiranju najvećih talenata u Americi.

Ipak, ne može ustvrditi kako je NCAA isključivo ‘zločesti dečko’, mnogi igrači dobili su priliku za stjecanjem diplome, a posebno su priliku iskoristili talentirani igrači iz Europe koji sve više prihvaćaju ponude pojedinih sveučilišnih programa jer im daje priliku da jednostavno budu bliže oku NBA skauta. Možda je dobar primjer onaj Arturasa Karnišovasa koji je nedavno preuzeo funkciju predsjednika košarkaških operacija Chicago Bullsa. Litavac je napravio sjajnu igračku karijeru u Europi, međutim četiri godine je proveo na Sveučilištu Seton Hall gdje je stekao diplomu. Iako nije zaigrao u NBA ligi, ta mu je diploma omogućila da nakon igračke karijere napravi sjajnu na razini uprave, bio je u Houstonu i Denveru prije nego se skrasio u Chicagu.

Europljani će priznati, NCAA ima svojih prednosti, no mladi Amerikanci će u većini slučajeva gledati prema stanju bankovnog računa, to se može razumjeti, dobar dio njih odrastao je u teškim uvjetima i prilika da se zaradi značajan novac i obitelj izvuče iz svakojakih problema nemoguća je za odbiti.