SP će se održati u ‘hermetički zatvorenom balonu’

Guliver Image

Kineski grad Chengdu potvrđen je kao domaćin Svjetskog ekipnog prvenstva u stolnom tenisu, prvog velikog sportskog događaja koji Kina organizira nakon Zimskih olimpijskih igara u veljači u Pekingu.

Glavni grad provincije Sičuan na jugozapadu Kine, Chengdu je još donedavno bio zatvoren, a ovaj grad, koji obuhvaća područje s 20 milijuna žitelja, bilo je poprište jakog potresa početkom rujna. Zbog toga, a i činjenice da su zbog strogih epidemioloških mjera brojni sportski događaji otkazani, Chengdu je dugo bio upitan kao domaćin prvenstva, koje započinje 9. listopada.

Prvobitno zakazano za travanj, ovo natjecanje je prvi put odgođeno zbog porasta slučajeva koronavirusa Omikron varijante početkom godine.

Kina je u ovoj godini trebala biti domaćin Azijskih igara u Hangzhouu, no natjecanje je odgođeno za iduću godinu. Što se tiče Azijskog nogometnog prvenstva, planiranog za 2023., Peking je već odustao od njegove organizacije.

Kao i Olimpijske i Paraolimpijske igre početkom godine, SP u stolnom tenisu će se odvijati u “hermetički zatvorenom balonu”, kako bi se poštovala stroga politika nulte tolerancije na Covid, koja je još uvijek na snazi ​​u Kini.

U Chengduu će se od petka gotovo 1300 sudionika  zatvoriti na deset dana u “balon”, s posebnim režimom.

“Ovaj će turnir biti jedan od najsloženijih i najvažnijih događaja u povijesti ITTF-a, ako ne i najvažniji. Put do Chengdua bio je nikad teži. Naravno da smo razmatrali alternative, ali popularnost i povijest našeg sporta u Kini uvijek su nam davali snažan osjećaj nade”, kazao je glavni direktor Međunarodne stolnoteniske federacije (ITTF) Steve Dainton.

Održan je i ždrijeb ovog natjecanja na kojem sudjeluju i Hrvati, više pročitajte ovdje.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

 

Komentari

Vaš komentar