Još je 100 dana do Olimpijskih igara, evo koliko Hrvatska trenutno ima kandidata

Jozo Cabraja / kolektiff

Za točno 100 dana će u Parizu biti održano svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, u kojem će se najbolji svjetski sportaši do 11. kolovoza boriti za ukupno 329 kompleta odličja u 32 sporta.

Hrvatska u ovom trenutku ima 55 evidentnih kandidata u 13 sportova, objavili su u srijedu iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Najviše kandidata su članovi muških reprezentacija u rukometu i vaterpolu, a ostali dolaze iz atletike, boksa, gimnastike, jedrenja, plivanja, stolnog tenisa, streljaštva, veslanja…

Uskoro će biti poznat i konačan broj predstavnika u borilačkim sportovima, koji će značajno povećati hrvatsku olimpijsku ekspediciju. U lipnju će se znati koliko će tenisačica i tenisača zaigrati na olimpijskom turniru na legendarnim terenima u Roland Garrosu, a do tada će biti poznato i hoće li Hrvatska imati dodatne predstavnike u atletici, gimnastici, kajaku i kanuu, plivanju, streljaštvu, veslanju.

U HOO-u očekuju još petnaestak pojedinačnih normi uz dosadašnjih 26.

Posljednji kvalifikacijski dan je 8. srpnja, kad će biti poznato hoće li se u hrvatskoj ekspediciji za Pariz naći i muška košarkaška reprezentacija.

Hrvatski olimpijski odbor od prošle jeseni provodi kampanju za OI u Parizu pod nazivom ‘Istovremeno’, aludirajući na istodobnost olimpijskih događaja u francuskoj prijestolnici i mogućnosti njihova praćenja u Hrvatskoj. Kampanju su kreirali poznati hrvatski stručnjak za medijske kampanje Boris Malešević, ujedno član HOO-ove Komisije za marketing, te PR stručnjak Drenislav Žekić.

Budući da kampanja ponajprije ima za cilj populariziranje olimpizma, odnosno nastupa hrvatskih sportašica i sportaša na Olimpijskim igrama, sportski ambasadori olimpijske kampanje dolaze iz redova evidentnih kandidata za Pariz, a to su atletičarka Matea Parlov Koštro i tekvondoaš Marko Golubić.

“Zadovoljstvo mi je biti ambasadoricom olimpijske kampanje u svom drugom olimpijskom nastupu, a pritom i pomoći HOO-u da na najbolji mogući način promovira nastup hrvatskih sportaša na Igrama u Parizu”, poručila je sjajna hrvatska maratonka Matea Parlov Koštro.

“Velika mi je čast biti ambasadorom olimpijske kampanje za Pariz, posebno znajući tko je sve od vrhunskih sportaša bio kandidat za taj počasni status. Iskoristit ću sve mogućnosti koje mi dopusti pripremni proces uoči Igara kako bih pomogao u promociji nastupa hrvatskih sportašica i sportaša u Parizu”, izjavio je olimpijski debitant Marko Golubić.

Francuski domaćini pripremaju spektakularno svečano otvaranje uz rijeku Seineu, što će biti prvo u povijesti modernog olimpizma koje neće biti održano na glavnom stadionu. No, bude li planirano otvaranje predstavljalo prevelik sigurnosni rizik, organizatori imaju pripremljenu i pričuvnu lokaciju, a to je Stade de France, na kojem će biti održana atletska natjecanja i svečanost zatvaranja Igara.

Oko 95% borilišta za održavanje natjecanja su postojeći stadioni i dvorane, a neka će biti održana u privremenim objektima. Jedino novoizgrađeno borilište, koje će ostati u funkciji po završetku Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, je centar za vodene sportove.

Većina olimpijskih borilišta nalazi se u francuskom glavnom gradu i okolici, ali ima i onih koja su udaljena i gotovo 10.000 kilometara, kao što je Tahiti, otok u Francuskoj Polineziji, koji je domaćin natjecanja u surfingu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!