Vlaović za SK: S Portugalcima ćemo se boriti za prvo mjesto

Liga nacija 8. velj 202420:55 0 komentara
Goran Mehkek CROPIX via Guliver

Hrvatska brani srebro sa prošlog izdanja Lige nacija. U ovom izdanju saznala je svoje suparnike i nema sumnje da je cilj izboriti prve dvije pozicije koje bi donijele plasman u četvrtfinale s obzirom da je sistem natjecanja promijenjen u odnosu na prije. Hoće li uspjeti u tome, bit će poznato sredinom studenoga ove godine (tada se igra posljednje, šesto kolo).

Goran Vlaović je od 1992. do 2002. godine bio član reprezentacije, a u 52 nastupa zabio je 15 golova. U razgovoru za Sport Klub osvrnuo se na ždrijeb u Parizu, novi sustav Lige nacija i Euro u Njemačkoj.

U Parizu održan je ždrijeb četvrtog izdanja Lige nacija. Hrvatska će igrati u skupini 1 Lige A sa Portugalom, Poljskom i Škotskom. Kako ste vidjeli izvlačenje?

“Izvlačenje nisam gledao uživo, ali zanimljivo mi je s obzirom da nismo baš često imali Poljsku kao nekog protivnika. Portugal je bio tu i tamo te nam ne odgovara u zadnje vrijeme, odnosno od Eura 1996. godine. Mislim da je to jedna od rijetkih reprezentacija, koje nismo uspjeli pobijediti. Tu je Škotska, ali s Portugalcima trebali bismo se boriti za prvo mjesto.”

U prošlom izdanju Hrvatska je bila druga i osvojila srebro. Što možemo očekivati u ovom?

“Teško je reći jer zasada ne znamo i ne možemo znati kako će izgledati Hrvatska. Činjenica je da u skorašnje vrijeme možemo očekivati odlazak nekih naših igrača. Pri tome mislim na Luku Modrića jer je do sada bilo kalkulacija hoće li on još igrati ili ne. Po svemu sudeći, nastupat će na Euru uz nadu da se neće ozlijediti. Naša druga velika zvijezda u zadnjih 10-15 godina je Ivan Perišić i vidjet će se kako će se razvijati njegova situacija. Ako dođe do toga da Modrić i Perišić odluče prepustiti svoja mjesta mlađim snagama, reprezentacija će svakako izgledati drugačije jer oni su bili dvojac koji je nedvojbeno nosio reprezentaciju u posljednje vrijeme. Mislim da ne treba ništa posebno očekivati, barem dok ne vidimo kako će sve skupa izgledati. U konačnici očekujem dobre prezentacije Hrvatske, dolazak novih mladih snaga i etabliranje njih u reprezentaciji.”

U Ligi nacija promijenjen je sustav natjecanja, što znači da će se igrati četvrtfinale i više nema izravnog plasmana u polufinale u odnosu na prije. Po vama, je li to dobra te pozitivna prednost za Hrvatsku i ako da, koliko?

“Što se samog natjecanja tiče, sigurno da je pozitivno. Ne znam koje su želje pojedinih reprezentacija ili onih, koji imaju ambiciju da osvoje. To je dobra odluka i svakako povećava mogućnosti. Ona druga negativna strana, koju svi vrlo dobro znamo je previše utakmica. Tu su neki najbitniji igrači, koji igraju u velikim klubovima i još su u reprezentaciji. Stvarno imaju previše utakmica, a natjecanje se diže i ima veliku vrijednost sa više utakmica. Za te bitne igrače to je veliki rizik u smislu ozljeda, a to donosi probleme momčadima i reprezentacijama.”

Prije Lige nacija slijedi Euro u Njemačkoj, a Hrvatska je u grupi sa Albanijom, Italijom i Španjolskom. Što mislite, je li došlo vrijeme da se konačno uzme medalja na europskoj smotri s obzirom da nam je to uspijevalo na zadnja dva Svjetska prvenstva?

“Mislim da ne bi trebali imati takva očekivanja niti raditi pritisak na reprezentaciju. Definitivno smatram da je Hrvatska od velikog rezultata u Rusiji imala nekolicinu starijih igrača i na neki način očekivala se smjena generacije pa su rezultati bili malo slabiji. Međutim, igrači koje sam maloprije nabrojao poput Perišića i Modrića kao dva najistaknutija da se nitko ne uvrijedi iako ih sigurno ima još su ostali u reprezentaciji te uz veliki doprinos ponovno smo osvojili medalju na Svjetskom prvenstvu. Svakako ne bi trebali razmišljati o tome da su to tri medalje samo sa Svjetskih prvenstava i nijedna sa Eura.”

“Smatram da smjena generacije lagano dolazi i da za ovaj Euro nisam uvjeren kako imamo momčad, koja je pojedinačno važna u svojim klubovima te mislim na igrače. Na neki način tu smo malo izgubili i morat ćemo čekati malo više, ali možemo napraviti dobar rezultat. Za mene veliki rezultat na Euru je prolaz skupine.”

Uskoro slijedi nastup na premijernom izdanju Winsunited Cupa u Abu Dhabiju, a u polufinalu igramo s Tunisom. Nudi nam se prilika da prvi put u povijesti osvojimo zlato. Vaš komentar?

“Možemo davati bilo kakva imena, a vrijednost tog turnira definitivno je u prijateljskim utakmicama i u pokušaju da se probaju neki igrači. Mislim da rezultat nije primaran, nego da se momčad što bolje potencijalno upozna i da se novi igrači prilagode zahtjevima reprezentacije te da budu spremni za Euro.”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!