Pele je trebao zaigrati u Splitu, zapelo je na novcu…

Nogomet 30. pro 202218:04
Guliver images

Malo je nedostajalo da Pele i njegov Santos krajem 60-ih godina prošlog stoljeća nastupe u Splitu...

Brazilski Santos i njegov najvrjedniji dragulj Pele 1969. godine bili su na ljetnoj turneji po Europi, pa su tako stigli i u Jugoslaviju.

Zaigrali su prijateljske utakmice protiv Crvene zvezde u Beogradu (3:3) i Dinama u Maksimiru (1:1), pa čak i protiv Radničkog iz Kragujevca te sarajevskog Željezničara. Trebali su Pele i društvo gostovati i kod Hajduka, no od toga nije bilo ništa.

Kako Slobodna Dalmacija donosi iz vlastitog arhiva, zapelo je na – novcu.

U izdanju Slobodne Dalmacije iz 10. rujna 1969. u tekstu pod naslovom “Santos ne dolazi u Split” objašnjeni su razlozi:

“Čuvena brazilska momčad Santos u kojoj igraju nogometni dragulji kao što su Pele, Edu, Tonine, Rildo i drugi neće igrati u Splitu. Naime, menadžer te ekipe, koja će ovih dana nastupiti u Beogradu i Zagrebu, predložio je upravi Hajduka da Santos gostuje u Splitu i sastane se s ‘bijelima’ u ponedjeljak 15. ovoga mjeseca. Pri tome je zatražena svota od 30 tisuća dolara. U Hajduku su dobro razmislili o toj ponudi. Željeli su Splićanima prirediti takav užitak da promatraju ‘kralja nogometa’ Pelea i njegovu družinu i zato su menadžeru javili da su voljni platiti od 15 do 20 tisuća dolara. Međutim, jučer prije podne stigao je iz Beograda odgovor da u obzir dolazi samo iznos od 30 tisuća dolara.”

Tadašnji tajnik Hajduka Marko Vušković, pradjed današnjeg mladog igrača Hajduka Luke Vuškovića i bivšeg igrača Splićana Marija, pojasnio je stav kluba:

“Bez obzira o kakvoj se momčadi radilo, svota od 30 tisuća dolara je previsoka i Hajduk nije u stanju da je isplati.”

Postojala je još jedna opcija, odigravanje utakmice u nešto kasnijem terminu tijekom rujna, međutim Hajduku taj termin nije odgovarao zbog prvenstvenog okršaja s Partizanom, piše Slobodna.