Lončarević za SK: Armenija? Ne mogu nas zaustaviti!

Nogomet 20. stu 202314:43 1 komentar
AP Photo/Roman Koksarov via Guliver

Ivan Perišić nam puno nedostaje, kao igrač, ali i kao osoba koja je posebna i kakvih je malo

Utorak 21. studenoga, 20.45 sati i još jedna povijesna utakmica. Još jedna meč lopta za Hrvatsku, pobjeda protiv Armenije Dalića i društvo vodi na još jedan veliki turnir. Ilija Lončarević, naš cijenjeni nogometni stručnjak uvjeren je da će hrvatskim navijačima u toj hladnoj zagrebačkoj večeri na koncu biti toplo oko srca.

“Hrvatska zna igrati ovakve utakmice, ovo je momčad koja ima i snagu i karakter. Armenija nije momčad koja nas može zaustaviti uz dužno poštovanje kvalitete suparnika”, počeo je Ilija Lončarević.

Prilično ste samouvjereni?

“Temeljim to na kvaliteti. Znam, reći će te da Wales, pa ni Turska nisu naš nivo pa smo vidjeli što se dogodilo. No, sada smo i u puno kvalitetnijem sastavu, vidjelo se po igračima u Rigi, po svim kasnijim izjavama da smo mirni, koncentrirani i sigurni. Gard imamo, klasu imamo, treba biti oprezan i pametan, ali ponavljam nisam od onih koje je strah.”

Euro 2024. ćemo dakle gledati ponovno u navijačkom zanosu?

“Siguran sam u to. To će biti jedan zanimljiv turnir, vjerujem da će Perišić biti spreman, to će biti posljednji turnir Luke Modrića, i zapravo na neki način završetak jedne ere. Bilo bi lijepo završiti jednim dobrim rezultatom, ako ćemo biti baš kompletni onda se tome možemo i nadati.”

Spomenuli ste Perišića, vidjelo se koliko nam je nedostajao i nedostaje?

“Što se tiče listopada da smo imali Ivanušeca manje bi nedostajao, ovako je to bilo jako. No, nama Perišić nedostaje svaki trenutak u reprezentaciji jer njegova radna etika je nevjerojatna, uz sve nogometne kvalitete on posjeduje i one ljudske. Ima karakter pobjednika i pozitivca i to je nešto što je nenadoknadivo.”

Dvije lošije utakmice, dob nekih igrača nužno nas vodi na pitanja o našoj reprezentativnoj budućnosti?

“Smjena generacija je pred vratima, Modrić, Perišić, Brozović, sve ostalo su igrači koji će još jedan lijepi period biti dio Vatrenih. Slušam priče kako nas čeka jedno razdoblje u kojem nećemo biti na ovom nivou. I naravno nakon Luke više ne može biti sve isto. Ali ja sam od onih koji vjerujem da ćemo imati momčad koja će se moći izboriti za nastupe na velikim turnirima. Svima je jasno da se medalje ne mogu uvijek osvajati i sve ono što smo napravili je doista fascinantno i čudesno. Ali nisam sklon nakon dvije utakmice biti kao mnogi koji najavljuju katastrofu.”

A onda je pojasnio?

“U obrani imamo kvalitetu. Vjerujem da će samo s iskustvom ona biti jača. Imamo Joška Gvardiola koji može pokriti obje lijeve pozicije – braniča i stopera, a i ostatak obrambenih igrača je kvalitetan.”

Je li Gvardiol po vama branič ili stoper?

“I jedno i drugo iako bih ga ja koristio na boku. Iako protiv Latvije nije briljirao, on je taj. Naravno i u sredini je broj jedan, ali u Šutalu i Erliću mi imamo budućnost.”

Vezni red je provukao kroz jednog igrača.

“Po meni je najvažnije pitanje kada ode Luka ono o Brozoviću. Hoće li Marcelo ostati u Saudijskoj Arabiji ili će se vratiti na nivo liga petice. To je za reprezentaciju jako važno pitanje.”

Nemamo velikog centarfora?

“Nemamo, ali malo je onih koji imaju taj profil. Meni je Petković pravi samo kao špica i egzekutor. I ako bude tako razmišljanje tada će Vatreni biti na dobitku. Nisam tu u panici: Roko Šimić, Ljubičić, Beljo, Budimir, Frigan… Uvijek će netko tu doći. Šuker ili Eduardo se ne rađaju svaki dan” – zaključio je Lončarević.