Ćiro o fenomenu Vatrenih za SK: ‘To gledam 50 godina’

Francuska 14. lip 202211:42 > 11:44
Drago Sopta/HNS

Diskretni vojskovođa Dalić je sretan što ima takav izbor talenta, ima genijalnog Modrića, a novi će se Šuker roditi.

Nažalost, svaki razgovor s Miroslavom Blaževićem, trenerom svih trenera, u posljednje vrijeme počinje sa ‘šefe, kako ste?’

“Sine, borim se, ali ne ide. Ja sam polumrtav čovjek “, odgovara Ćiro, dok mu cijelo vrijeme prilaze ljudi, pozdravljaju ga i pitaju za zdravlje.

Prva utakmica na Stade de France (Saint-Denis) bila je izvor jedne beskrajne tuge. U polufinalu SP-a 1998. godine Šukerovim golom Vatreni su vodili, a onda se pojavio Lillian Thuram. I bronca je osvojena na Parku prinčeva. Napokon, u petom pokušaju smo srušili Francuze.

“Kapa im do poda. Svjedočili smo povijesti, ali mene je više od slasti pobjede ushitio dojam. Način na koji smo kontrolirali sve na travnjaku je bilo impresivno. Vidio sam djecu koja odrastaju preko noći, mladiće, a izgledaju kao rutineri. I iznova nas taj genij Modrić tjera na to da mu se divimo. Izborniku sve pohvale, on je diskretni vojskovođa, koji je jednostavno predodređen da dolazi do najposebnijih pobjeda.”

Doista je fenomen da nam iz generacije u generacije stižu rođeni nogometaši.

“Sine, pedeset godina ja to gledam, pokušavao sam proniknuti u taj fenomen. Mi smo mala zemlja koja je vječno bila okupirana. Da bi opstali morali smo biti posebniji od drugih. Morali smo naučiti preživjeti. U našim je igračima neki poseban kuraž, ali i vic u igri s kojim nadmudrimo velike, jake i moćne. Tako je bilo oduvijek, a tako je i danas.”

Hrvatska još jednom odlazi na SP s nedokučivim limitima.

“Imamo momčad, imamo širinu. Imamo izbornika i ja se nadam samo lijepim stvarima i vijestima iz Katara.”

Još samo da netko može postići gol?

“Šuker se rađa svaki 20-30 godina, ponovno će doći neki Šuker. Takav se igrač jednostavno mora roditi, osjećaj se ne može naučiti”, zaključio je Miroslav Blažević.