DeChambeau osvojio US Open

Golf 21. ruj 20209:10 > 9:13
sport klub

Amerikanac Bryson DeChambeau pobjednik je ovogodišnjeg, 120. izdanja US Opena u golfu, on je tijekom posljednja četiri dana na igralištu Winged Foot Golf Cluba u Mamaronecku pored New Yorka ostvario rezultat od šest udaraca ispod standarda igrališta za svoj prvi "major" u karijeri.

 DeChambeau (27) jedini od svih igrača nije imao niti jedan slab dana na vrlo zahtjevnom igralištu, prvoga je dana ostvario rezultat od 69 udaraca (jedan ispod standarda), drugoga dana 68, trećega 70, a četvrtoga 67. U nedjelju je DeChambeau bio jedini igrač koji je ostvario rezultat ispod 70 udaraca i zahvaljujući tomu je zaostatak od dva udarca za sunarodnjakom Matthewom Wolffom, koji je vodio nakon trećeg dana natjecanja, pretvorio u prednost od šest udaraca.

Na polovici igre posljednjeg dana bilo je jasno kako će naslov osvojiti ili DeChambeau ili Wolff, s kojim je igrao u paru. Nakon prvih devet odigranih rupa u nedjelju DeChambeau je imao samo jedan udarac prednosti u odnosu na Wolffa, dok je trećeplasirani Južnoafrikanac Louis Oosthuizen već zaostajao pet udaraca.

Na 10. rupi Wolff je ostvario “bogey”, dok je na 11. DeChambeau ostvario “birdie” pa je razlika između njih dvojice narrasla na tri udarca. Već tada se mogla vidjeti frustracija na licu 21-godišnjeg Wolffa. Ta se frustracija odrazila i da daljnju izvedbu, DeChambeau je rutinski svaku sljedeću rupu svladavao u zadanom broju udaraca, dok je Wolff na 14. rupi izgubio još jedan udarac, a na 16. još dva te je razlika narasla na nedostižnih šest udaraca.

Ovim trijumfom DeChambeau je postao tek treći igrač koji je uspio osvojiti naslove sveučilišnog prvaka, amaterskog prvaka SAD-a i pobjednika US Opena. Osim njega to je uspjelo još samo velikanima Jacku Nicklausu i Tigeru Woodsu.