Golf je dobio novu zvijezdu – prva titula za Amerikanca

Golf 10. kol 202010:08 > 10:10
Tom Pennington / Staff

Mladi 23-godišnji golfer Collin Morikawa osvojio je PGA Championship, prvi 'major' turnir u ovoj sezoni, koji je u nedjelju završio na terenima Harding Parka u San Franciscu.

Bio je to tek njegov drugi nastup na jednom od četiri najveća turnira u golferskom kalendaru, a do pobjede je stigao u vrlo izjednačenoj konkurenciji, završivši četverodnevno natjecanje sjajnim zadnjim krugom u kojem su mu za svladavanje 18 rupa bila potrebna samo 64 udarca, šest manje od normiranih 70 za ovaj teren.

Njegov konačan rezultat za četiri kruga je bio 267 udaraca, odnosno 13 manje od normiranih 280. Za svoj prvi ‘major’ u karijeri Morikawa je osvojio 1,98 milijuna američkih dolara.

Drugo mjesto, s dva udarca zaostatka za pobjednikom, podijelili su Amerikanac Dustin Johnson i Englez Paul Casey, a svaki od njih je zaradio 968 000 USD. Čak petorica golfera našla su se na diobi četvrtog mjesta s tri udarca lošijim rezultatom od pobjedničkog.

Za pobjedu 23-godišnjeg Morikawe odlučujućim se pokazao prilazni udarac na 16. rupi, kojim je stigao na samo dva metra od rupe i mirno ubacio lopticu iz drugog pokušaja. Time je stekao dva udarca prednosti pred konkurentima i zadržao ju na posljednje dvije rupe.

Morikawi je ovo treći naslov u karijeri, a drugi otkako je nastavljena sezona prekinuta u ožujku zbog pandemije izazvane koronavirusom. Bio je ovo prvi ‘major’ turnir na kojem nije bilo gledatelja.

Morikawa se trijumfom u San Franciscu našao u vrlo uglednom društvu, uz legende sporta Jacka Nicklausa i Tigera Woodsa te Irca Roryja McIlroya postao je tek četvrti golfer od Drugog svjetskog rata koji je osvojio PGA Championship prije 24. rođendana. (H)