Ženo, majko, kraljice – it's time to say goodbye!

Juraj Pajvot 13. srp 201916:55 > 17:11
Michael Steele/Getty Images

Simona Halep je sa uvjerljivih 6:2 6:2 slavila u finalu Wimbledona protiv najbolje tenisačice svih vremena Serene Williams i možda nagovijestila kraj jedne briljantne karijere.

Bila je ovo teniska lekcija za samo 55 minuta igre igračice koja na ovoj podlozi ne igra svoj najbolji tenis. Moram odmah napomenuti da je Halep odigrala fantastičan meč i napravila samo tri neforsirane pogreške što je zaista fenomenalno, ali sve se i dalje pitalo Serenu koja je bila neprepoznatljiva. Sramoćenje bi možda bila preteška riječ za ovaj poraz (ipak je Halep jedna od najboljih igračica svijeta), ali način na koji je Serena Williams ‘pometena’ s terena bi mogla možda biti kap koja je prelila čašu.

Povezano

Serena će vrlo brzo napuniti 38 godina i ovo joj je možda bila posljednja prilika da osvoji 24. Grand Slam titulu i izjednači se sa Margaret Court. Sigurno da je Sereni u cilju osvojiti još taj jedan naslov, ali ne nužno zbog toga stigne Margaret Court, nego da osvoji jedan Grand Slam naslov kao majka. Samo su tri tenisačice to uspjele napraviti u povijesti tenisa, posljednja je Kim Clijsters koja je osvojila čak tri titule nakon što je postala majka i jedina je tenisačica koja je bila broj 1 WTA ljestvice kao majka.

Mlađa od sestara Williams slobodno može već danas završiti svoju karijeru i svejedno bi bila najbolja tenisačica ikad. Međutim, kao što kaže njen trener Patrick Mouratoglu, Serena više od ičeg želi osvojiti jedan Grand Slam naslov kao majka i nevjerojatno puno radi kako bi uspjela u tome.

Treće joj je ovo izgubljeno finale u nizu, prošle godine ju je na sličan način pobijedila Angelique Kerber također u finalu Wimbledona. Nakon toga je izgubila i u finalu US Opena od Naomi Osake. Taj poraz je ostao u sjeni sramotnog ponašanja Serene Williams prema sucu Carlosu Ramosu zbog čega se velik dio teniske publike okrenuo protiv nje.

Jaime Lawson/Getty Images for USTA

Tu je već pokazala da ne zna gubiti, da joj teško padaju porazi u finalima Grand Slama. Nedavno je Serena priznala da se pismom ispričala mladoj Osaki, ali štetu je teško sanirati. Porazom od Halep, Serena je na omjeru 23 pobjede i 9 poraza u finalima Grand Slama i nisam siguran da ovakvom igrom može doći do još jedne velike titule.

Da ne bi bilo da pišem samo negativno o Sereni, moram reći da je zaista odigrala odličan turnir do finala. U sezoni u kojoj nakon Australian Opena u kojem je došla do polufinala (poraz od Karoline Pliskove) nije uspjela odigrati apsolutno ništa zbog problema sa zdravljem i ozljedama, Serena je pokazala da kada je fokusirana i dalje igra tenis na vrlo visokoj razini. Ali, ne na onoj najvišoj…

Na putu do ovogodišnjeg finala imala je dvije ozbiljne protivnice, Juliju Georges koju je prošle godine pobijedila u polufinalu i Alison Riske koja je ove godine izbacila prvu igračicu svijeta Ashley Barty. Dojma sam da ovakvom igrom ne bi došla do finala da joj je ždrijeb bio teži, ali o tome je teško nagađati. Ono što me najviše brine u Sereninoj igri je što nije napravila nikakvu prilagodbu u odnosu na svoje godine.

I najvećem teniskom laiku je golim okom vidljivo da se više ne kreće kao nekad, što je neminovno jer je u 38. Godini. Nešto za što nije samo ona kriva, već i njen trener je činjenica da Serena nema plan igre protiv igračica kao što su Halep i Kerber koje su izrazite defanzivke, ali ni protiv Osake i npr. Pliškove koje igraju napadački tenis.

Prije ovog finala Serena je imala čak 10 pobjeda i samo jedan poraz od Rumunjke i očito da je to nju i njenog trenera Mouratoglua prevarilo i prije same pripreme meča. Morali su znati da će Halep istrčati svaku lopticu i nevjerojatno namučiti Serenu za svaki poen. Od samog starta se vidjelo da Serena nije spremna na nadmudrivanje i da će teško osvojiti i set protiv odlične Rumunjke. Početkom drugog seta je počela pogađati winnere ali to je bilo kratkog vijeka i nakon što je Halep spasila jedinu brejk loptu, meč je bio gotov.

Shaun Botterill/Getty Images

Williams je nakon poraza čestitala Simoni, bila je vrlo pristojna i dostojno prihvatila poraz, ali kada se malo slegnu dojmovi shvatit će koliko je ona zapravo daleko od nove Grand Slam titule bez obzira što je igrala 3 finala u posljednjih godinu dana. Kraj jedne ere je vrlo blizu, kraj karijere najbolje tenisačice svih vremena je bliže nego što mislimo. Serena je predobra tenisačica da bi se ovako ‘sramotila’ u finalima kao što je to bilo danas. Njen ego je prevelik da bi trpio ovakve poraze i mislim da je nećemo još dugo gledati na teniskim terenima…