'Nepravda' na Wimbledonu eskalirala je nakon ždrijeba

Juraj Pajvot 28. lip 201916:39 > 16:53
Julian Finney Getty Images Sport

Prije nekoliko dana iz Wimbledona su poručili da će ove godine Roger Federer biti drugi nositelj turnira bez obzira što je trenutno treći igrač svijeta.

Čovjek koji je izvukao deblji kraj zbog te odluke Wimbledona je ni manje ni više nego Rafael Nadal. Jedini Grand Slam turnir koji ne određuje nositelje po mjestu na ljestvici je Wimbledon. Zbrajaju se bodovi na travi u posljednje dvije godine i tu je Federer u prednosti nada Nadalom te je zato dobio prednost kada su se određivali nositelji.

Povezano

Prije ždrijeba se tome nije davala tolika pažnja, jer biti drugi i treći nositelj je praktično svejedno. U eventualnom polufinalu u oba slučaja bi morali igrati jedan protiv drugoga tako da se ništa drastično nije promijenilo.

Nadal je reagirao pomalo iznenađujuće rekavši:
“Čini mi se da nije u redu da jedino Wimbledon ima posebni kriterij za određivanje nositelja. Nije samo stvar u meni, nije u redu ni prema drugim igračima koji su zaslužili svoju poziciju tijekom sezone. Ali, bio drugi ili treći nositelj moram igrati svoj najbolji tenis i ako bude tako vjerujem da mogu otići do samog kraja.”

U njegovu obranu stao je i aktualni branitelj naslova Novak Đoković rekavši da razumije da je Federer najbolji igrač u povijesti na ovoj podlozi, ali da čovjek koji je izvukao deblji kraj zbog ove odluke je Rafael Nadal – dvostruki osvajač Wimbledona i 18-ostruki Grand Slam pobjednik.

Danas u 11 sati izvučen je ždrijeb Wimbledona i jednim pogledom na kostur ždrijeba vidi se koliko je Rafael Nadal zapravo oštećem odlukom čelnih ljudi Wimbledona. Njegov ždrijeb do eventualne titule je brutalno težak. Nadal u prvom kolu ne bi trebao imati problema sa Japancem Sugitom, ali već u drugom kolu bi mogao na nevjerojatno talentiranog, ali i nepredvidivog Australca Nicka Kyrgiosa.

Prije pet godina upravo je Kyrgios senzacionalno pobijedio Nadal u osmini finala Wimbledona i predstavio se teniskom svijetu. Slavio je kontroverzni Australac još dvaput protiv Nadala, od čega jednog u Acapulcu ove sezone kada Rafa nije iiskoristio čak tri meč lopte. Daleko najjači par drugog kola će to biti ako obojica prođu prve prepreke.

Ako Nadal prođe Kyrgiosa, u trećem kolu ga čeka novi težak ispit u vidu mladog Denisa Shapovalova ili Jo-Wilfrieda Tsonge.

#related-news_0

Tsonga je poznat kao igrač koji voli igrati na travi i može biti jako opasan, dok je mladi Kanađanin prije dva dana pobijedio Đokovića na egzibiciji u Boodlesu i to je znak da ima igru za travu bez obzira što je to bila egzibicija. Tsonga je četiri puta u 12 susreta pobijedio Nadala, a jednom na travi u Queensu 2011. godine. Shapovalov također ima pobjedu protiv Španjolca, na Mastersu u Kanadi 2017. godine.

Nadal će se morati dobrano namučiti i igrati svoj najbolji tenis ako želi proći u osminu finala Wimbledona, a tek tad bi za njega mogli početi problemi. Naime, ako bude igrao kako zna, naš Marin Čilić bi trebao čekati Nadala u osmini finala.

Finalist ovog turnira iz 2017. godine igra u dosta lošoj formi ove sezone, ali zna se da mu je ovo najdraži turnir i ako krene dobro mogao bi napraviti veliki problem Španjolcu. Kao uvod u Wimbledon, baš su njih dvojica odigrali egzibicijski meč u Hurlinghamu u kojem je Marin slavio 6:3 6:3. Nije to realna slika, ali svakako znak da Čilić može pobijediti Rafu na travi.

Kada bi Nadal prošao ovaj vjerojatno najteži prvi tjedan jednog Grand Slama u svojoj karijeri, trebao bi pobijediti tri od najbolja četiri igrača svijeta ako želi doći do naslova. Naravno, ako oni prođu do tih faza. Po projekciji u četvrtfinalu Nadal bi trebao igrati protiv starog znanca Thiema koji ne voli igrati na travi. Ali poznavajući Austrijanca i koliko je nabrijan kada igra protiv Rafe i sigurno bi to bio novi fantastičan meč.

I kada bi Nadal ušao u polufinale, tamo će ga vrlo vjerojatno čekati odmorni Federer koji vjerojatno neće izgubiti niti set na putu do ovog meča. Po projekciji bi Federer do polufinala trebao pobijediti OVE igrače: Harris, Rubin, Pouille, Ćorić i Nishikori.

Reuters/Andrew Couldridge

Sada ću vam sažeti Nadalove protivnike kako bi usporedili koliko je zapravo Federer bolje prošao i to samo zato jer je Wimbledon odlučio njega postaviti kao drugog nositelja a ne Nadala koji je to zaslužio svojim rankingom.

Sugita, Kyrgios, Tsonga, Čilić i Thiem. Sada ponovno pogledajte Federerov put i recite tko je bolje prošao…

Drugi dio ždrijeba nisam htio posebno naglašavati jer bi se malo čudo moralo dogoditi da branitelj naslova Đoković ne uđe u finale. Naravno da u Wimbledonu nisu mogli znati da će ždrijeb ovoliko ići u prilog drugog nositelja, ali zaključak je da se dogodila velika nepravda Nadalu koji će morati odigrati najbolji turnir u životu ako želi po treći puta osvojiti Wimbledon!

Ako mu to nekako pođe za rukom, mislim da će i najzagriženiji navijači Rogera Federera čestitati Nadalu.