Sandra Perković treća na završnici Dijamantne lige

Atletika 17. ruj 202323:11 0 komentara
AP Photo/Matthias Schrader via Guliver

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je treće mjesto u američkom Eugeneu na finalu 14. sezone Dijamantne lige, najelitnije serije atletskih mitinga.

Nakon 13 gradova na tri kontinenta, završnica je održana u američkom Eugeneu koji je na stadionu Hayward Field lani ugostio i Svjetsko prvenstvo.

Sandra je u Eugene došla s s najvećim brojem kvalifikacijskih bodova, ali to u finalu nije značilo ništa. Svi su se bodovi brisali i pobjednica Dijamantne lige postala je bacačica koja je bila najbolja u nedjelju.

U finalima tehničkih disciplina bilo je mjesta samo za šestero najboljih kroz cijelu sezonu. Svjetska prvakinja Amerikanka Laulaugu Tausagu se po bodovima nije plasirala u finale, ali je dobila pozivnicu.

Perković je u SAD doputovala nakon što je prošlog vikenda slavila na Hanžekovićevom memorijalu sa svojim najboljim rezultatom sezone 67.71 m. U Eugeneu je bacila 66.85 što je bilo dovoljno za treće mjesto. Sandra je tu dužinu bacila u prvoj seriji, a nakon toga je dva puta imala 66.20 uz tri neuspjela pokušaja.

Pobijedila je olimpijska pobjednica Valarie Allman sa 68.66m, dok je druga bila svjetaka prvakinja Tausagu sa 68.36 m.

Perković je sedam puta osvojila Dijamantnu ligu pri čemu je rekorderka u ženskoj kategoriji, no zadnji put 2017. godine.

Etiopljanka Gudaf Tsegay postavila je novi svjetski rekord na 5km istrčavši rezultat 14:00.21. Tsegay je za skoro pet sekundi “skinula” dosadašnji rekord Kenijke Faith Kipyegon koja je u lipnju ove godine u Parizu trčala 14:05.20.

Druga je bila Kenijka Beatrice Chebet (14:05.92), a treća je bila Etiopljanka Ejgayehu Taye (14:21.52).

Tsegay je u Budimpešti slavila na 10 km, dok je prošle godine na SP-u u Eugeneu bila najbolja upravo na 5 km.

U bacanju diska iznenađujuće je pobijedio Australac Matthew Denny s novim nacionalnim rekordom 68.43 m.

Denny, koji je bio četvrti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti i na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju, do pobjede je došao u pretposljednjem bacanju, a prije toga je slovenski rekorder Kristijan Čeh od druge serije cijelo vrijeme vodio.

Na koncu je Čeh bio drugi sa 67.64m, dok je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak Šveđanin Daniel Stahl ovaj put bio treći sa 67.36 m.

U skoku u vis pobijedila je svjetska prvakinja iz Budimpešte Ukrajinka Jaroslava Mahučhik s najboljim rezultatom ove sezone 2.03m. Australka Nicola Olyslaghers je bila druga također s preskočenih 2.03m, dok je treću poziciju zauzela Srpkinja Angelina Topić sa 1.95m.

U skoku u dalj najbolji je bio Švicarac Simon Ehammer sa skokom od 8.22m. Brončani iz Budimpešte Jamajčanin Tajay Gayle, koji je u nedavno u Zagrebu bio drugi sa 8.07m, u Eugeneu je također skočio 8.22m zauzevši drugu poziciju, a treće mjesto je pripalo Japancu Yuki Hashioki sa 8.15 m.

Kenijac Emmanuel Wanyonyi je slavio na 800 metara s rezultatom 1:42.80 što je najbolji rezultat ove sezone u svijetu, novi rekord mitinga, te novi osobni rekord 19-godišnjeg Kenijca koji je na SP-u u Budimpešti bio drugi.

Svjetska prvakinja Nizozemka Femke Bol je na 400m s preponama pobijedila s novim rekordom mitinga 51.98.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!