Hrvat kojeg svi traže za SK: Pa sve ovo je van pameti…

Eurobasket 2022 15. ruj 202212:25 > 12:26
Guliver images

Ugovor imate do kraja godine, da li biste jednog dana voljeli biti hrvatski izbornik? "Nemojmo letjelti. Ja hodam po zemlji. Vidjeti ćemo što donosi budućnosti."

Tko je Igor Miličić, o kojem danas bruje svi. Čovjek koji je uspio zaustaviti Luku Dončića i prvaka Europe Sloveniju. Rođen je u Slavonskom brodu 1976. godine, a igrački je odrastao u Splitu. Igrao je Euroligu sa Splitom, debitirao i za seniorsku reprezentaciju u kvalifikacijama 1998., a onda s 21 godinom otišao u Poljsku u potrazi za boljim ugovorom. U Poljskoj je igrao od 1999. do 2004. i od 2008. do kraja karijere 2014., a u međuvremenu se okušao u Grčkoj, Kosovu, Belgiji, Turskoj i Rusiji. Oženio je Poljakinju, ima troje djece. U jutarnjim satima se za Sportklub javio iz Berlina.

Pripreme i kvalifikacije za SP nisu sugerirale da možete do ovakvog rezultata?

“Ovo što smo napravili dosad je van svake pameti, ovo nitko nije očekivao. Mi smo u momčadi imali neke nade jer se vidjelo već i prije Eurobasketa da se dižemo, a nekako je sada to postalo izraženije. Bila je ovo sjajna večer za nas, mogla je otići na jednu i drugu stranu, na sreću mi smo u polufinalu” – rekao je u telefonskom razgovoru za Sportklub Igor Miličić.

Kako ste pripremali utakmicu, kako se priprema za Dončića?

“Generalno smo igrali jako agresivno u pick situacijama sa Dončićem, ako mu se spusti obrana onda on tu uvijek ima rješenje, tada je on nezaustavljiv. Igrali smo agresivno, na način da mora odigrati loptu, a ne završiti akciju.  Onemogućili smo mu da lako postiže koševe. Veliki posao je napravio Sokolowski, ali i centri koji su odigrali vrhunsku obranu.”

O čemu ste razmišljali kod plus 19 na poluvremenu, na što ste upozoravali svoje igrače?

“Plan je bio da puno trčimo, jer smo očekivali bolju Sloveniju. Spomenuo sam im utakmicu u kojoj je Grčka postigla 61 koš na poluvremenu, pa su izgubili protiv Njemačke. Vidio sam da ne štima, zvao time-out u trećoj četvrtini, pokušavao izmjenama da nas ne slome skroz. Ključna je bila pauza između treće i četvrte četvrtine. Rekao sam im da nam je netko ponudio ovaj rezultat da bi svi prihvatili.”

Sjajno je odigrao Ponitka?

“On je naš vođa, mi smo mu dali ulogu lidera i kreatora igre, a on je to dobro prihvatio. Došao je u tu fazu da može odlučivati važne stvari. dobili smo vođu u napadu, a obrana je njegov zaštitni znak. To je stvar njegovog karaktera, on je jedan od najboljih obrambenih igrača u Europi.”

Poljska je velika sportska država, što kažu u Poljskoj nakon ovog sjajnog rezultata?

“Ovo je sad bum i prilika i da mlađe reprezentacije krenu našim putem. A još važnije je da se djevojčice i dječaci počnu baviti košarkom. Velika stvar je da ima puno struja u poljskoj košarci, da svi oni koju buše i rovare nemaju više podlogu za svoje teze.”

Vidjelo se kroz turnir veliko zajedništvo koje vlada u reprezentaciji?

“To je naš najveći adut. Mi izlazimo kao momčad na parket,  svaki igrač ostavlja i zadnji atom i samo smo zato ovdje gdje jesmo.”

Vi ste iz Slavonskog Broda, rođeni 1976. godine, neki su tek sad čuli za vas u Hrvatskoj. Stižu li čestitke?

“Najviše iz Broda i Rovinja gdje ja sad živim. Imam grupu prijatelja koji gledaju i navijaju u dresovima poljske reprezentacije.”

Bili ste prvak u Poljskoj, tamo ste poznati. No, vjerujem da se s ovim ništa ne može mjeriti?

“Tako je. Ovo je neka druga dimenzija i zbog toga sam jako sretan.”

Dotaknimo se i Hrvatske, ponovno smo svi kod kuće jako razočarani nakon poraza od Finske?

” Meni je jako žao, jer Hrvatska ima veliki potencijal u trenutnoj momčadi. Očekivao sam iskreno puno bolji rezultat od naše momčadi.”

Ugovor imate do kraja godine, da li biste jednog dana voljeli biti hrvatski izbornik?

“Nećemo sada letjeti. Ja hodam po zemlji. Vidjeti ćemo što donosi budućnost.”

Na putu prema finalu stoji Francuska?

” Još sam pod dojmom ove pobjede. Pripremiti ćemo se kao i za svakog suparnika, pa ćemo vidjeti.”

Imate trojicu sinova, jedan je u SAD-u, a svi su jako talentirani.

“Kada su bili još na početku karijere dječake sam poslao u Ulm. Najstariji sin Igor je debitirao za Poljsku prije mene, a sada je na sveučilištu u SAD-u. Ova dva mlađa su prvaci Njemačke, ta akademija u Ulmu je jedna od najboljih u Europi – zaključio je presretni Miličić.