Torcida: Još jedna apsurdna predstava u režiji HNS-a i njihovih satelitskih tijela

Hrvatska 23. velj 20249:05 2 komentara
HNK Hajduk Split

Disciplinski sudac SuperSport Hrvatske nogometne lige, Alan Klakočer, prije dva dana objavio je odluke o kaznama za utakmice 23. kola.

Ponovno je najveću kaznu dobio Hajduk zbog izgreda, a spornim se pokazao i jedan transparent.

“HNK Hajduk se kažnjava zato što su na prvenstvenoj utakmici 23. kola Rudeš – Hajduk gostujući navijači (Torcida) na istočnoj tribini u 45. minuti bacili jedan topovski udar na prostor ispred tribine, od 56. do 58. minute zapalili dvadeset baklji, jednu dimnu napravu i jednu bljeskalicu te je zbog nastalog gustog dima sudac prekinuo utakmicu u trajanju od dvije minute, u 59. minuti zapalili su dvije baklje i jednu bljeskalicu, od 76. do 79. minute zapaljeno je dvadeset i pet bljeskalica te je zbog nastalog gustog dima sudac prekinuo utakmicu u trajanju od jedne minute, jer je u 90+8. minuti prilikom postignutog drugog zgoditka za Hajduk, došlo do preskakivanja zaštitne ograde na južnom dijelu zapadne tribine od strane navijača koji je dotrčao do igrača HNK Hajduk koji su slavili zgoditak kod zapadne crte terena za igru i korner zastavice, te ih zagrlio i otrčao natrag ponovno preskačući ogradu, čime su sve počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 2. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje novčana kazna u iznosu od 5.800 eura.

Kažnjava se i zato što su pripadnici gostujuće navijačke skupine Torcida tijekom trajanja cijele utakmice, na zaštitnoj ogradi istočne tribine istaknuli transparent crne boje s bijelim križem i bijelim natpisom ‘MOKOŠICA WHITE BOYS’ dužine oko 2,5 m i širine oko 1,5 m, čime je počinjen prekršaj iz čl. 87. Disciplinskog pravilnika HNS-a, zbog čega se utvrđuje novčana kazna u iznosu od 5.000 eura pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 10.200 eura.”

Hajduk je uputio žalbu na odluku disciplinskog suca HNS-a, a o svemu se oglasila i njihova navijačka skupina Torcida, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ovim putem obraćamo se cjelokupnoj javnosti povodom još jedne apsurdne predstave u režiji Hrvatskog nogometnog saveza i njihovih satelitskih tijela, čije se odluke i mišljenja iz tjedna u tjedan sukobljavaju, kako sa zdravim razumom, tako i s poštenjem i nepristranošću. Selektivno kažnjavanje, represija i pretjerivanje iz tjedna u tjedan, svakodnevica su za Hajduk i njegove navijače. Licemjerje i nekompetentnost osoba koje o kaznama odlučuju, kulminiralo je novčanom kaznom Hajduku zbog transparenta Mokošica i natpisa White Boys na njemu.

Bez namjere da provjeravamo poznavanje stranih jezika kod mjerodavnih osoba ili da provjeravamo logiku po kojoj je kažnjivo da se navijači splitskih Bijelih poistovjećuju s bijelom bojom ili gubimo vrijeme na preispitivanje koliko mjerodavne osobe koje imaju ovlasti krojiti sudbinu navijačima i klubovima uopće poznaju kontekste, a koliko ga tumače kako njima i njihovim gazdama odgovara, želimo poručiti kako navedeni transparent i natpis zbog kojeg se pišu rigorozne kazne nema niti je ikada imao veze s rasizmom i govorom mržnje. 

Spomenuti transparent izraz je privrženosti, pripadnosti, lokalpatriotizma te odanosti svome klubu i njegovim bojama. Te vrijednosti možda su nepoznanica za disciplinskog suca Alana Klakočera, osvjedočenog navijača našeg najvećeg rivala, ali su te vrijednosti nama svete. Dio su našega identiteta i kao takve ćemo ih braniti i čuvati od nasrtaja mašinerije koja ne preza pred bezočnim i bestidnim pokušajima da oslabi Hajduk te ne bira metode za besramno provođenje svoje agende. I zato vam ukratko poručujemo, na hrvatskom jeziku, maknite svoje prljave ruke dalje od našeg kluba, naše tribine, naših boja i naše Mokošice!”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare