Tko je Shkupi? Albanski navijači, turski vlasnik

Champions League 19. srp 20229:01 > 19:01
Guliver Images

Pobjedom protiv sastava iz Gibraltara zaradili milijun i pol eura. A godišnji proračun skopskog kluba je 2 milijuna eura

Tko je Shkupi? To su si pitanje sigurno postavili Dinamovi navijači. Prva asocijacija na bivšu Slogu Jugomagnat je Goce Sedloski, nekoć legendarni Dinamov stoper, koji će s klupe pokušati prirediti usudio bih se reći i najveću senzaciju pretkola Lige prvaka. Zoran Miševski, ugledni makedonski novinar iz Bitole makedonski sport ima u malom prstu. I postavio mi je zanimljivo pitanje – da li znam koji je najveći makedonski nogometni derbi.

“Znao bih u rukometu – Vardar i Pelister”, odgovorio sam.

“To je i u nogometu najveći derbi. Ali, ove sezone će to biti derbi Druge makedonske nogometne lige. Naime, vama je u memoriji ostao Vardar još iz bivše države. Dugo Vardar nije na nivou. Vodio ga je Rus Sergej Samsonenko, koji je financirao Vardar u rukomet koji je dva puta bio prvak Europe. Danas su ostali dugovi, prošlu su gosinu završili na trećem mjestu u drugoligaškom razredu” , rekao nam je Zoran.

Vratimo se mi Dinamovom suparniku.

“Shkupi je bivša Sloga Jugomagnat, koja je pod tim imenom bila prvak Makedonije tri puta (1998.–99., 1999.–2000., 2000.–01., te sada četvrti pod imenom Shkupi), klub koji se nalazi u skopskom naselju Čair, gdje je većinsko albansko stanovništvo. Za Shkupi ne navijaju Makedonci, već Albanci, ali novi vlasnici dolaze iz Turske. Nekoć su se u klubu orijentirali na nogometaše s prostora bivše Jugoslavije, danas su to uglavnom mladi afrički nogometaši.”

Pojasnio nam je makedonski kolega i filozofiju kluba.

“Pobjedom protiv sastava iz Gibraltara zaradili su milijun i pol eura. A godišnji proračun skopskog kluba je 2 milijuna eura, dakle oni su napravili najveći dio svog plana. Imaju sigurnih 6 europskih utakmica i vjerujem da su zadovoljni. U novoj sezoni njihov najveći suparnik biti će Shkendija, još jedan klub albanskih navijača.”

Pratite li hrvatski nogomet?

“Da. Gledao sam Dinamo i Hajduk, Dinamo je u drugom poluvremenu bio odličan. Znam što me pitate. U nogometu je sve moguće, no Dinamo je puno kvalitetniji od Shkupija. Toliko da jednostavno ne vidim način na koji bi u dvije utakmice mogao ispasti. Uzvrat će se igrati na nacionalnom stadionu Toše Proeski, jer Shkupi nema stadion koji odgovara Uefinim standardima.”

Još jednu sitnicu o Shkupiju dodao je Zoran.

“Po meni oni su napadački bolji, nego u obrani. Glavni igrači su Fredi Alvarez i Sunday Adetunji. Još jedan detalj je zanimljiv, TV prijenosa utakmice iz Maksimra makedonski gledatelji neće moći vidjeti niti kod jednog operatera”, zaključio je makedonski kolega Zoran Miševski.