To smo čekali – europsko prvenstvo u nogometu na plejki

EURO 28. lis 201919:19 > 19:34
PES

Fantastičnu vijest dobili smo iz tvrtke Konami - sljedećeg ljeta održat će se europsko prvenstvo za igrače njihovog najpoznatijeg proizvoda, računalne igre koja simulira nogomet, Pro Evolution Soccer!

Natjecanje će nositi naziv eEuro 2020. godine, a održat će se između polufinala i finala ‘pravog’ Eura, odnosno Uefinog Europskog prvenstva na kojemu će, nadamo se, i Hrvatska sudjelovati.

Sudjelovati potencijalno mogu svi igrači ove računalne igre, najpoznatije simulacije nogometa uz Fifu tvrtke EA Sports. Štoviše, već sada možete se prijaviti za selekciju igrača među kojima će se odabrati 2 do 4 igrača.

Prvi krug probira održat će se 10. studenog ove godine, a više informacija pronađite ovdje.

Selekcija igrača za UEFA eEURO 2020
Svih 55 država izabrat će svoje reprezentacije. Između studenog 2019. i prosinca 2019., nacionalni savezi odabrat će svoju reprezentaciju kroz turnir koji će biti održan online ili fizički, osim ako već postoji reprezentacija u e-nogometu.Za svaku momčad odabrat će se 2 do 4 igrača koji će se natjecati u sljedećem stupnju natjecanja.

Online kvalifikacije za UEFA eEURO 2020
U ovoj fazi, države koje se natječu bit će podijeljene u deset skupina za online kvalifikacijsku fazu koja će biti održana od ožujka do svibnja 2020. godine. Svaka zemlja igrat će dvije utakmice (jedan protiv jednoga) protiv ostalih zemalja u istoj skupini, a osvojeni bodovi dodavat će se na ljestvicu skupine. Najbolje momčadi kvalificirat će se na završnicu UEFA eEURO 2020 u Londonu.

Završnica UEFA eEURO 2020
Na završnom događaju u Londonu koji će biti održan 9. i 10. srpnja 2020. godine, između polufinala i finala UEFA EURA 2020., bit će određeni prvaci UEFA eEURA 2020. Šesnaest zemalja bit će podijeljeno u četiri skupine po četiri ekipe, a dvije najbolje momčadi iz svake skupine plasirat će se u četvrtfinale. Utakmice u skupini igrat će se dvoje-protiv-dvoje, na jednu dobivenu utakmicu. U fazi natjecanja na ispadanje, igrat će se kombinacija jedan-protiv-jednoga i dvoje-protiv-dvoje, na dvije dobivene utakmice, osim finala koje će se igrati na tri dobivene utakmice.

PES vs FIFA
Natjecanje će se održati u sklopu posebnog ‘moda’ koji će u sklopu igre PES 2020 biti izdan sljedećeg proljeća, obavijestili su iz Konamija. PES i FIFA veliki su suparnici na tržištu nogometnih simulacija za računalne konzole.

Hrvatska reprezentacija dio je bogate ponude nacionalnih momčadi s kojima je moguće igrati u sklopu PES-a, za razliku od Fife, koja gotovo cijelo desetljeće nema licencu za korištenje našeg najvećeg sportskog brenda. Problem je u tome što je HNS u nekoliko navrata odbio financijske naknade za korištenje imena, logotipa i ostalih materijala, iako nikad nismo saznali koliko je to novaca EA Sports zapravo nudio.

Fifa je, istraživanja govore, ipak zastupljenija i raširanija igra među igračima svih dobnih skupina diljem svijeta stoga ne raduje što nije moguće igrati s našom selekcijom u tom popularnom naslovu pa čak ni nakon mega uspjeha prošle godine.

Pače, igrači diljem svijeta na stranici tvrtke koja proizvodi Fifu (EA Sports) u velikoj mjeri glasali su kako bi upravo Hrvatsku željeli vidjeti među sljedećim reprezentacijama koje će biti dodane u igru!

HNS je, međutim, još prošlog ljeta izvijestio kako je ponuda EA Sportsa bila neadekvatna ugledu i vrijednosti naše nogometne reprezentacije, odbivši tako mogućnost da milijuni djece i odraslih diljem djece dodatno povećaju brend našeg nogometa i Vatrenih sekundarnim putem!

Hrvatska je, doduše, bila dio posebnog izdanja Fife 18 povodom Svjetskog prvenstva. Ali samo tada.