Knicksi sanjaju: Mitchell 'ruši' Jazz i seli u New York

Saša Živko 12. tra 202011:46 > 11:48
Getty images/Alex Goodlett

Sukob Donovana Mitchella i Rudyja Goberta čini se da je eskalirao do te mjere da mnogi ne vide pozivan ishod za Utah Jazz.

Brandon Dill / Stringer

Riječ je o sukobu koji se zapravo nije niti dogodio na klasičan način, već više u tihom tonu. Rudy Gobert, onakav zaigran, olako je shvatio opasnost od koronavirusa te je na šok svojih suigrača danima prije nego će njegov test biti pozitivan, rukama dirao njihove stvari.

Najgore je prošao Donovan Mitchell koji je također zaradio pozitivan test, a iako je u međuvremenu ozdravio kao i francuski centar, najbolji igrač Jazza ne želi prihvatiti Gobertovu ispriku. Situacija je eskalirala do te mjere da se uključilo i vodstvo Jazza pokušavajući smiriti situaciju između dvojice ponajboljih igrača momčadi iz Salt Lake Cityja.

Sve više NBA specijaliziranih medija tvrdi kako je situacija između dvojca nepopravljiva, a oni koji su skloni teorijama zavjera smatraju da će ovo biti savršena situacija za Mitchella u pokušaju da isforsira odlazak iz kluba koji ga je draftirao 2017. godine (13. pick). Malo tko je očekivao kako bi Mitchell u kratkom roku mogao postati sjajan igrač, a mnogi klubovi koji su ga propustili birati danas itekako žale. Jedan od tih klubova je New York.

No, Knicksi imaju priliku žaliti za puno stvari, Mitchell je samo jedan u nizu velikih propusta. Te godine birali su osmi, odabrali su Franka Ntilikinu koji nije ispunio očekivanja.

Međutim, novi predsjednik Knicksa, poznati menadžer Leon Rose trebao bi promijeniti percepciju koju klub ima u javnosti nakon gotovo dva desetljeća loših rezultata. Rose je itekako blizak s igračima diljem lige, a zato ga je i doveo vlasnik kluba James Dolan.

MITCHELL – ZAŠTO BAŠ KNICKSI?

Donovan Mitchell rođen je u gradiću Elmsford koji se nalazi u širem metropolitanskom predjelu New Yorka, dakle riječ je o lokalnom dečku koji ima mnoštvo fanova u najmnogoljudnijem američkom gradu. Prilikom gostovanja Jazza u Velikoj jabuci, Mitchell redovito dovodi članove obitelji i prijatelje u Madison Square Garden, a još u sveučilišnim danima na Louisvilleu govorio jest kako mu je san igrati za klub iz rodnog grada.

Mitchell je veliki ljubitelj navijača u Salt Lake Cityju, jasno ponajviše zbog talenta, ali isto tako i radi odnosa prema fanovima, odgovornosti koju prikazuje prema klubu te načinu komunikacije s javnošću u saveznoj državi Utah. Proteklog ljeta putem društvenih mreža dobroćudno je priupitao navijače Jazza ‘ima li gdje neki dobar tulum s roštiljem u gradu’, dobio je poziv i na opće čuđenje, pojavio se u kući jednog običnog navijača koji je sve popratio fotografijama.

Patrick Smith / Staff

Mitchell je još uvijek pod rookie ugovorom, ove sezone plaća mu iznosi 3,6 milijuna dolara, a posljednja godina ugovora donosi mu 5,1 milijuna. Ovog ljeta ima pravo pregovarati oko novog ugovora, a malo je sumnje da će mu Jazz ponuditi max ugovor do iznosa od 170 milijuna dolara.

To je i najveća prednosti Utaha, mogućnost da mu ponude ugovor kakav nitko drugi ne može. U slučaju da ne dođe do dogovora, Mitchell postaje ‘ograničen’ slobodan igrač pa svaki potpis ugovora s drugim klubom Jazz može izjednačiti. No, ako odbije i tu soluciju potpisuje kvalifikacijsku ponudu po kojoj bi u godinu dana zaradio nešto više od sedam milijuna dolara, no po isteku te obveze postao bi posve slobodan igrač. To bi se dogodilo u ljeto 2022. godine.

Kao što možemo vidjeti ovdje se radi ipak o previše potencijalnih varijabli, a malo je sumnje da bi Jazz čekao da im ponajbolji igrač klub napusti kao slobodan igrač. Ukoliko bi Mitchell inzistirao, Utah bi krenula u pregovore oko potencijalnog tradea, a tu bi situaciju pokušali iskoristiti Knicksi, iako ne mora značiti da bi baš i oni pobijedili.

Pitanje jest, želi li Mitchell zaista napustiti Jazz ili bi se zadovoljio samo raskidom suradnje s Gobertom koji je ponajbolji obrambeni igrač lige. Francuzov ugovor ističe idućeg ljeta pa je svakako moguće, ako bi u Salt Lake Cityju stekli takav dojam, da se pronađe trade partner za Goberta.

ŠTO KNICKSI MOGU PONUDITI?

Zapravo i ne previše. Knicksi nemaju igrača, ekstra kvalitetu na razini Mitchella i to bi predstavljao veliki problem. Uopće nema sumnje da bi se u bilo kakvom poslu morali odreći novaka RJ Barretta, a moguće i talentiranog centra Mitchella Robinsona. S druge strane, New York ima najbolju situaciju kad je riječ o ugovorima, ove sezone su klub s najmanjom razinom plaća u ligi što im daje za pravo da ovog ljeta pokušaju dovesti značajno ime s tržišta slobodnih igrača ili jednostavno čekati ljeto 2021. godine kada će tržište ponovno biti krcato superzvijezdama.

Utah je proteklog ljeta odradila dva velika posla kako bi momčad postavili na dobre temelje u borbi za naslov prvaka, dovedeni su Bojan Bogdanović i Mike Conley, a ekipa je ove sezone podosta oscilirala, od niza 19 pobjeda u 21 utakmici do serija od pet poraza. Takva ih je situacija postavila na četvrto mjesto Zapadne konferencije s omjerom 41-23, bolji su samo Lakersi, Clippersi i Nuggetsi.

Plan Jazza je jasan, Mitchell mora ostati, takav igrač ne dolazi često i bio bi veliki udarac izgubiti zbog situacije koja je nepotrebno eskalirala. Međutim, na neke stvari ne mogu utjecati, a o samom Donovanu ovisit će koliko zaista želi ostati u Salt Lake Cityju.