Pilić za SK o Davis Cupu: ‘To je tako kad nogometaš s novcem ide nešto mijenjati’

Davis Cup 17. ruj 202311:26 0 komentara
Juergen Hasenkopf via Guliver Images

Lavina negativnih komentara sručila se na Davis Cup tjedan u Splitu. Što god bio pravi razlog – cijene ulaznica, nezainteresiranost publike ili nešto treće – jasno je kako je veliki svjetski događaj koji je grad pod Marjanom imao priliku ugostiti ispao pravi podbačaj...

Da se razumijemo, nije podbačaj zbog rezultata hrvatske reprezentacije. Bez Marina Čilića i Borne Ćorića teško je bilo očekivati plasman na završnicu u Malagu.

Protiv Amerikanaca su Hrvati bili blizu, a nijanse su odlučivale i protiv Finaca. Borna Gojo ostvario je pobjedu karijere protiv Francesa Tiafoea i onda izgubio tijesno od Emila Ruusuvuorija koji je, treba to reći, odigrao sjajno. Debitant Dino Prižmić upisao je dva poraza, ali nema mu se što zamjeriti. On je prvi put u krugu reprezentacije kao aktivan sudionik i odmah je morao igrati velike, odlučujuće mečeve protiv objektivno kvalitetnijih i iskusnijih suparnika. Ali jako je talentiran, u to nema dileme, i sigurno će uskoro probiti granicu Topa 100.

Uglavnom, dečki su dali koliko su mogli i ova priča oko podbačaja uopće se ne odnosi na njih, već na vrlo slabu, da ne kažemo katastrofalnu posjećenost u Velikoj dvorani SC Gripe.

Na mečevima hrvatske reprezentacije bilo je oko 500, maksimalno 600 gledatelja, od čega je protiv Finske gostujućih navijača bilo u najmanju ruku podjednako kao domaćih. Možda i više!

Gojo nije skrivao razočaranje.

“Iznenadilo nas je što je u dvorani bilo više finskih navijača. Mi smo podijelili 500 karata, a bilo je naših navijača 300, možda 400. Više ih je bilo dolje na ‘petici’ (op.a. teren broj 5 Teniskog centra Firule) kad sam igrao na Challengeru…“

Na sličnom je tragu i razmišljanje ostalih članova reprezentacije.

U čemu je onda problem? Prvo razjasnimo tko stoji iza cijena ulaznica koje su se kretale od 39 do 49 eura za jedan dan. Organizatori su ITF (Međunarodna teniska federacija) i tvrtka Emotion Group koji postavljaju cijenu ulaznica.

Da je organizator isključivo Hrvatski teniski savez, cijena bi sigurno bila manja, pristupačnija. I ovako je HTS teoretski mogao otkupiti, karikiramo, 1000 ulaznica i onda ih po povoljnijoj cijeni prodati raznim teniskim klubovima u Splitu, Dalmaciji i ostatku zemlje, ili da neki od HTS-ovih sponzora učini isto pa ih podijeli onima koji bi bili voljni doći na Gripe.

Kako god bilo, konačan „proizvod“ u vidu slabo popunjenih tribina prilično je poražavajuć.

Za komentar cijele priče upitali smo legendarnog Nikolu Pilića. Odazvao nam se iz Opatije gdje već godinama živi i još uvijek aktivno igra i podučava tenis. Bio je pozvan u Split, ali je odbio.

“Zvala me predsjednica Saveza (op.a. Nikolina Babić), ali iskreno u ovim godinama ne putuje mi se nikamo“, rekao nam je Pilić.

I on se pridružio negativnim kritikama na račun organizacije.

“Morali su dovesti 1000 učenika na tribine, a ulaznice su morale biti jeftinije. Tada bi se možda i stvorila atmosfera kao 2005. u Splitu protiv Rumunjske i Rusije. Dvorana je tada bila krcata, a atmosfera fenomenalna. Katastrofa je da je bilo više Finaca nego Hrvata.“

Nastavio je:

“Tako visokim cijenama upropaštavamo i sebi turizam. Pucamo si u koljeno. Volio bih da sam u krivu.“

Stan Wawrinka ovog je tjedna javno prozvao bivšeg španjolskog nogometaša Gerarda Piquea, kao glavnog čovjeka grupe Kosmos koja je preobrazila natjecanje.

“Ni ja nisam sljedbenik ovakvog formata. Wawrinka je rekao hvala na praznim tribinama u Manchesteru. Koga zanima Finska i Nizozemska u Splitu? Nema tu atmosfere“, čudi se Pilić.

U prethodnom modelu igralo se od petka do nedjelje, dakle praktički cijelog vikenda. Atmosfera je bila mahom savršena, gdje god se igralo. Sada se igra od utorka do nedjelje, dakle dobrim dijelom preko tjedna kada ljudi uglavnom rade do kasnih poslijepodnevnih sati. Također se i puno mečeva odvija bez domaće reprezentacije, što automatski nije privlačno domaćim navijačima. A još ako se uz to dogode i cijene ulaznica koje realno nisu pristupačne, dogodi se ovakav tjedan u Splitu.

Šteta. Pogotovo jer je gotovo cijela reprezentacija baš iz – Splita! Svi osim Ivana Dodiga.

“Da, čak je i kapetan Martić iz Splita. Očito smo Ivanišević, Ljubičić, Ančić i ja neki drukčiji kalibar. Barem za sada. Kad smo mi igrali u Splitu ili Zagrebu, uvijek su dvorane bile pune. To tako ide kad nogometaš s novcem i Japancem (op.a. Hiroshi Mikitani iz tehnološkog konglomerata Rakutena) ide nešto mijenjati“, mišljenja je Pilić.

Za kraj se osvrnuo na poraze od Amerikanaca i Finaca.

“Žao mi je jer više nemamo šansi za prolaz, ali ipak smo bili dosta oslabljeni. Gojo je igrao fino, čak ni Prižmić nije bio loš. Bilo je gusto, ali suparnici su bili bolji“, zaključio je Pilić.

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub i ubuduće će moći pratiti na Telemachu, Total TV-u, OptiTV-u i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.