Jurčević za SK: Ovo je jedina važna istina o Hajduku

Hrvatska 14. kol 202214:42 > 14:45 2 komentara
Kieran Galvin

Nikola Jurčević, nekadašnji nogometaš i trener zagrebačkog Dinama, trenutno bez posla vrijeme provodi u Istri.

“Gledao sam sinoć derbi, pa jutros krenuo u Istru. Nogomet je obavezni dio dana. Kada si trener, te nemaš posao, a uvijek nešto tražiš i gledaš onda moraš biti maksimalno u toku”, počeo je Jurčević.

Nakon derbija u kojem je Dinamo deklasirao Hajduk, prva tema – Ante Čačić.

“Tko je jednom došao u Dinamo lakše će shvatiti koliko je velik pritisak. Bilo je ovo burnih mjesec dana, bilo je prozivki, zvižduka, no kada trener ima takav skor nema pravo biti upitan. Znamo da je letvica uvijek postavljena najviše moguće, a Čačić je trener koji ima iskustvo i najvažnije – Dinamo je ispunio zasad sve svoje ciljeve.”

Vidjeli smo jedan rastrčani, razgirani, komapaktni Dinamo.

“Bilo je to jedno odlično izdanje. Naravno, nešto je tome pripomogao i Hajduk, no u ovoj se utakmici iskazao pun Dinamov potencijal.”

Komocija je ostaviti Drmića i Oršića na klupi u takvoj utakmici.

“Da, to je širina kadra. Ako ćemo iskreno Oršić, Ivanušec i Petković nisu na svojoj razini, nedostaje i Josip Šutalo, a sve to govori koliko Dinamo još kvalitetniji može biti.”

Forma se lovi kroz ritam, a Dinamo nije odgađao utakmice.

“Tu sam upravo želio pohvaliti Zagrepčane. Sezona je počela, igralo se deset dana i odmah su klubovi tražili odgode. Ritam svaka tri dana je nešto najnormalnije u današnjem nogometu. To se jednostavno ne radi. I zbog toga će Dinamo na vrijeme doći u formu.”

Već je sada neupitno tko će i ove sezone vladati HR nogometom.

“To je dokaz moći, ali nije to što se tiče Dinama neka stvar od jučer. Jednostavno kroz godine se stekao gard pobjednika, planski se dovode i odvode igrači, a prošla sezona je pokazala da kada nije sve tip top da se mora reagirati. Bio je Olmo, pa je došao Majer, pa sada Baturina. To je primjer jedne konstante. I ideje koja postoji u klupskoj politici. Ne vidim suparnika na tom nivou i pred Dinamom je vjerujem jedna lijepa i uspješna sezona.”

Hajduk je u dvije utakmice s Dinamo pokazao da nije dorastao.

“Ovoga puta ću se dotaknuti trenera. Liverpool igra dugo 4-3-3 sustav, vodi ga jedan od najboljih trenera svijeta. Često čujem tezu da je Liverpool pročitan. A koliko je to utakmca Liverpool izgubio u posljednjih nekoliko godina. Nije osvojio Ligu prvaka jer mu je falilo 20 posto energije. Što sam želio reći. U ovakvoj utakmici trener nema pravo na eksperiment ili čak ekshibiciju. To se može na treningu, prijateljskoj utakmici, Hajduk si to ne može priuštiti niti u Koprivnici. Mislim da je to bio ključ.”

Uz tu pogrešku, vidljivo je da Hajduk nema širinu, da teško može držati ritam tako teških utakmica.

“Previše se toga svodi na faktor Livaja. To se često provlači, ali to je zapravo jedna velika i važna istina. Da se razumijemo jako je puno dobrog Livaja donio Hajduku. I neke su se stvari u odnosu na prethodne godine u Splitu počele kretati u pravom smjeru. No, još je rano za komparaciju s Dinamom, nisu još isti nivo.”