Skener: Bez Mamića Čačić bi samo ostao u Bagateli

Hrvatska 21. sij 202313:001 komentar
AP Photo via Guliver

Silno me zabavlja kada se štakori počnu glodati - rekao mi je kolega nakon posljednjih događaja u Dinamu

Vjerujem da je svima jasno. Hrvatska država, politika, ali i interesne skupine, jer to je jednostavno umreženo ima samo jedan cilj – da Zdravko Mamić jednom zauvijek nestane. Dobro, kasne samo 15 godina, otprilike tada je bilo jasno što radi Zdravko Mamić i u kojem to smjeru vodi Dinamo. Ali, tada nikoga nije bilo briga. Odnosno – netko mu je to dopustio

Zdravko Mamić je gradio klub polako. Ponajprije je dovodio ljude koji su testirani na lojalnost. Lojalnost je kupovao privilegijem za odabrane i njihove obitelji, status u društvu, no to je sve platio novcem. Tako je stvorio kolektiv koji ga je ponajprije slušao i i bez rezervno podržavao. Bitno mu je bilo da to budu ljudi u maksimirskim sobama, dakle radna zajednica. Trenere je također birao tako da mu odgovaraju i da ga slušaju. Nije se jednom spuštao u svlačionicu, posebno dok još Dinamo nije imao apsolutnu kontrolu nad HNL-om. Trener koji kaže da mu Mamić nije ulazio u svlačionicu, sugeriralo koga treba stavljati u momčad, taj jednostavno ne govori istinu. Bio je to za Mamića biznis, a rezultat i trofeji samo želja da ga Dinamov puk – zavoli. Tu satisfakciju nikada nije dobio.

Jedan od njih zove se Ante Čačić. Tada vlasnik zagrebačkog kafića Bagatela na Dolcu, trener niželigaša, mladih reprezentacija Hrvatske, kasnije i naših prvoligaša – Osijeka, Intera, Zadara, ali prva zvučnija postaja je bila – Dinamo. Sezona 2011./2012., osvojeni naslov prvaka i odlazak. Sljedeće sezone preuzeo je Maribor, nije se dugo zadržao i sve je nakon toga zapravo bila – agonija. Sve do povratka u Lokomotivu, koju je tada apsolutno kontrolirao Zdravko Mamić. I klinci u vrtiću znaju da je Mamić upravo u tim godinama bio apsolutno prva figura hrvatskog nogometa, on je postavljao i smjenjivao izbornike Vatrenih. Nedavno je Darijo Srna u svojoj ispovijesti koju je ukoričio otkrio kakvu je moć i utjecaj tada imao Zdravko Mamić. Nakon Lokomotive sljedeća postaja Ante Čačića je bila – Hilton u Vukovarskoj gdje je smješten HNS. Postao je izbornikom voljom Zdravka Mamića i Davora Šukera, privjeska na Mamićevim ključevima.

“Nisam ja u paktu ni s kakvim Antolićima, ja sam u paktu sa svojim poslom. Bio sam izbornik, to dovoljno govori o tome s kim sam ja u paktu. Štitit ću interese struke, bez obzira na sve okolnosti. Nisam vezan s menadžerskim lobijima ni s politikom, iza mene stoji samo moj rad” – komentirao je trener Dinama.

Zdravko Mamić je želio smijeniti Čačića i na to mjesto postaviti ili Sergeja Jakirovića ili Darka Milaniča, no to je stopirao Krešimir Antolić, prvi operativac kluba u to vrijeme. Naravno, tu je bio kralj ljubavi Mamića i Čačića, a logično je da je u tom trenutku aktualni Dinamov trener i sportski direktor odbacio Zdravka Mamića kao staru krpu. Klasična priča: Mamić više ne postoji, sada su se svi udružili protiv njega, pa će i Čačić baciti blato na čovjeka koji ga je stvorio. Jer, više nema moć, nije gazda, nije popularan i od njega više nikakve koristi. Toliko o tome kako Čačić nije Antolićev čovjek. Možda to on ne bi želio biti, ali trenutno jede iz njegove ruke.

Silno me zabavlja kada se štakori počnu glodati – rekao mi je kolega nakon posljednjih događaja u Dinamu.

Komentari

Vaš komentar