SKener: Kontra mraku, kontra sili!

Blog 16. lis 202213:32 0 komentara
GuliverImages

Kako je HNS nešto slično kao i HDZ, nije se niti za čuditi kako se ovdje sve radilo po onoj zagorskoj krilatici - ak nemre nikak drukčije, nek bude pošteno

‘Kontra mraku, kontra sili!’ Torcidin transparent koji ponosno stoji na poljudskom sjeveru, ali i poruka s kojom su Hajdukovi navijači prije desetak godina krenuli u misiju poštenijeg nogometa u Hrvata.

Nastao je u vrijeme velikog skupa koji je na Rivi 29. studenoga 2014. godine u trenucima najveće moći Zdravka Mamića organizirala Torcida, dočekao sam sa simpatijama. Bio je to vrhunac sudačkog dodvoravanja Dinamu, koje je počelo još u vrijeme dr. Franje Tuđmana i Zlatka Canjuge. U sezoni 1998./99. u Maksimiru je odigrana jedna od najsramotnijih utakmica u povijesti HNL-a. Arbitrirao je Ivan Novak pred državnim vrhom, nije sudio odmah kazneni udarac na Mati Baturini (otac današnjeg velikog Dinamovog talenta Martina), isključen je golman Gabrić, no i s desetoricom i protiv skandaloznog Novaka, Hajduk je osvojio bod. Ta mi se utakmica posebno urezala u pamćenje.

Kako su prolazile godine, pa i desetljeća Dinamo je u vrijeme Zdravka Mamića potpuno ovladao hrvatskim nogometom, HNS-om i sudačkom organizacijom. Kako je HNS nešto slično kao i HDZ, nije se niti za čuditi kako se ovdje sve radilo po onoj zagorskoj krilatici – ak nemre nikak drukčije, nek bude pošteno.

Torcidin bunt je bio sasvim opravdan, jer Dinamo je postao Zvezda iz dana svoje najveće ‘nogomete moći’. I sve dok je Zdravko Mamić potpuno kontrolirao situaciju, dok su nogometni suci kao gosti putovali na europske utakmice Modrih, te bili u milosti i na Uefinim listama, sve poruke s juga su bile ispravne, no nažalost već bi se negdje oko Klisa raspršile u nebo. Malo Bandić, malo suci, malo Mamićeva spretnost i nastao je Dinamo koji je u ovom trenutku za Hajduk potpuno nedotižan. Naime, u našim okvirima je zagrebački klub bogataš, a splitski se bori iz godine u godinu kako bi zakrpao proračun i preživio. Nažalost, to Dinamovo carstvo nije sazidano na – poštenju.

No, istina je i da Hajduk kod sudaca u ovoj sezoni ima dobar status. Gazda više nije IN, pa su se i ti sudački miševi malo ohrabrili, te su odlučili dodvoravati se i Hajduku. Nekoliko spornih sudačkih odluka u posljednjih nekoliko utakmica, na koje su ukazali sudači ekspeti, nešto je što svakako treba apostrofirati, baš kao što sam to činio svih ovih godina u slučaju maksimirskog kluba. Bilo bi jako zanimljivo čuti što o svemu tome ima za reći sudački šef Bruno Marić koji je bio na utakmici u Velikoj Gorici. Jer ipak je zaredalo previše slučajnosti u nekoliko posljednjih utakmica.

Očekivao sam da će Torcida u Velikoj Gorici biti na visini zadatka kao na Rivi 2014. godine. E, bilo bi to frajerski!

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!