Sportski direktor Ajaxa dobio otkaz jer je ucjenjivao Sosu!?

Nizozemska 25. ruj 202315:44 0 komentara
Harry Langer/DeFodi Images via Guliver

Velike kriza potresa nizozemskog velikana...

Nakon što je utakmica između Ajaxa i Feyenoorda prekinuta u 55. minuti zbog divljanja navijača u nedjelju pri rezultatu 0:3 za goste, Ajax je napravio dvije stvari – u dvije se objave ogradio od navijača i smijenio direktora nogometa Svena Mislintata koji je između ostaloga odgovoran za dovođenje Josipa Šutala i Borne Sose u Amsterdam.

“Uprava i Nadzorni odbor ograđuju se od svega što je dovelo do prekida utakmice s Feyenoordom u nedjelju, kao i svega što se događalo nakon toga. Takvom ponašanju nema mjesta u Ajaxu. Razočaranje lošim ulaskom u sezonu je razumljivo, ali ne smije biti izgovor za nerede. Ispričavamo se svima koji su se osjećali nesigurno i bili na bilo koji način pogođeni nedjeljnim događajima”, rekao je Ajax u prvom od dva priopćenja objavljena u nedjelju navečer.

U drugom, podjednako kratkom priopćenju, Ajax je smijenio sportskog direktora Svena Mislintata koji je u klub stigao prije samo pet mjeseci.

“Raskinuta je suradnja između Ajaxa i Svena Mislintata, a ova odluka stupa na snagu odmah”, navedeno je uz objašnjenje da je odluka donesena jer je Mislintat izgubio povjerenje uprave te da pokušaji promjene nisu urodili plodom.

Nizozemski mediji tvrde kako je jedan od glavnih povoda za Mislintatov otkaz transfer Borne Sose kod kojeg se on našao u sukobu interesa. Naime, sportski direktor Ajaxa vlasnik je 35% dionica tvrtke Matchmetrics GmbH, a riječ je o platofrmi koja se bavi skautiranjem igrača na temelju statističkih podataka. Kod Sosinog transfera je sporno što je u pregovorima sudjelovao agent Arthur Beck čija je menadžerska agencija, AKA Global, kupila 3% udjela Matchmetricsa.

“Ajax nije upoznat s bilo kakvim udjelom koji AKA Global ima u Matchmetricsu. Naravno, o tome smo razgovarali sa Svenom. On je dao detaljno objašnjenje o tome. Sven je naveo da se 2020. dogodila runda investicija u kojoj su različite strane ulagale u Matchmetrics. Prilikom sklapanja ugovora o ulaganju odmah je dogovoreno da će se to ulaganje kasnije pretvoriti u 3% udjela, prema Svenu. Ajax to, naravno, dodatno istražuje i pomažu mu vanjski savjetnici. Sven u potpunosti surađuje i dijeli sve relevantne dokumente”, navode iz nizozemskog kluba.

U istrazi se pretražuju i Whatsapp poruke prema kojima se navodno iščitava kako je Sosa bio primoran promijeniti agenta kako bi se transfer realizirao, a sve to na zahtjev Mislintata. Lijevi bek Vatrenih otpustio je svog dotadašnjeg agenta Thiesa Bliemeistera te je prešao u agenciju spomenutog Becka.

Podsjećamo, Sosa je na posljednji dan ljetnog prijelaznog roka prešao iz Stuttgarta u Ajax za 8 milijuna eura.