Mađari će dozvoliti korištenje zastava koje je HNS osudio

Nogomet 23. ožu 202316:37 > 16:37
Zac Goodwin via Guliver Images

UEFA je zabranila mađarskim navijačima zastavu i znakovlje Velike Mađarske, nekadašnje državne tvorevine koja je, uz Mađarsku, obuhvaćala dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine

No mađarski nogometni savez tvrdi da im europska nogometna organizacija nema pravo zabraniti da nose te simbole na utakmice te da će ih njihovi navijači, ako žele, smjeti i dalje isticati.

“Radi se o povijesnoj karti Mađarske koja je jednostavno pogrešno interpretirana. Postoje nesigurnosti i nesporazumi oko tih simbola, a za sve su krivi mediji. Zbog toga osjećamo da je potrebno ponoviti naše objašnjenje. Odluku o nošenju tih zastava donosi naš savez, koji će ih dozvoliti na stadionima u sljedeće dvije utakmice. Rumunjski nogometni savez očito je pogrešno interpretirao te simbole i zbog toga napao mađarski savez.

Nastavljamo se boriti protiv svih oblika rasizma i diskriminacije, ali zastave ćemo dozvoliti i zbog toga ne bismo trebali biti optuženi za rasizam ili isključivost”, navodi mađarski nogometni savez u priopćenju. UEFA je, podsjetimo, najavila da će Mađare kazniti ako budu nosili znakovlje Velike Mađarske.

Podsjetimo, HNS je reagirao i oštro osudio korištenje takvih zastava.