Fifa: Dugine boje (bit će) dobrodošle na stadionima

Katar2022 24. stu 202216:14
Guliver Images

Nakon cijele sage oko kapetanskih traka u duginim bojama, prvih pet dana Svjetskog prvenstva u Kataru stizale su i brojne pritužbe navijača i novinara da na stadione ne mogu ući zbog obilježja podrške LGBTQ+ populaciji.

Brojni su navijači, a bilo je i predstavnika brojnih svjetskih medija, koji su se žalili da i pored uredno kupljenih karata ili akreditacija, na stadione u Kataru nisu mogli ući jer su imali neko obilježje u duginim bojama.

Organizatorima, odnosno radnicima na ulazu u stadione, nije bilo važno jesu li ta obilježja istaknuta na nekom od odjevnih predmeta ili se radilo o zastavama ili bilo čemu trećem. Ipak, kako piše Independent, to će se promijeniti.

Brojni su savezi zemalja sudionika na Mundijalu uložili žalbe FIFA-i upravo zbog ovog problema, a iz Međunarodne nogometne federacije kažu da će dugine boje ubuduće biti dobrodošle na terenima na kojima se igra Mundijal.

FIFA je dala garancije savezima, a pozivajući se na Odbor za sigurnost Mundijala da se ovakve situacije više neće ponavljati. Organizatori su sve što se do sada dogodilo ocijenili kao „pojedinačne incidente“.

Ostaje da vidimo koliko će te garancije biti sigurne.

Komentari

Vaš komentar