Cveba za SK otkrio zašto hrvatski Hansen nije dobio priliku

Izjava 25. svi 202213:38 > 16:19
Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatski rukomet večeras bi mogao dobiti novog, odnosno - starog prvaka. U novom sustavu doigravanja u kojem prva momčad koja stigne do šest bodova postaje prvak, pri čemu se u tom finalnom doigravanju priznaju međusobni bodovi osvojeni u Ligi za prvaka.

Nexe je u 5. kolu tzv. Championship Playoffa kod kuće pobijedio 30:29, da bi Zagreb uzvratio s dvije vezane pobjede na svom terenu. Dakle, trenutna računica kaže kako je Zagreb na četiri, a Nexe na dva boda, stoga još jedna pobjeda ‘Plinarcima’ nosi jubilarni 30. naslov prvaka u klupskoj povijesti.

Susreti Zagreba i Nexea su posljednjih godina, otkad je našički klub postao ozbiljan igrač na hrvatskoj, ali i široj rukometnoj sceni, obilježeni brojnim kontroverzama. Sudačko ‘navlačenje’ za Zagreb, izostavljanje kamera s prve spomenute utakmice u Zagrebu i brojne stvari iz sličnih kategorija…

Kako gleda na cijelu situaciju, otkrio nam je bivši trener Nexea i aktualni izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Hrvoje Horvat, koji je ostao suzdržan po pitanju komentara na navedene kontroverze.

“Mislim da je neumjesno da ja s pozicije na kojoj jesam dajem bilo kakve komentare na tu temu. To su njihove stvari i njihovi problemi i nemam tu što dodati”, kazao nam je Cveba.

Jozo Cabraja / kolektiff

Iz izborničke perspektive kaže, njemu je najbitnije da se igrači koji su u krugu reprezentacije pokažu u najboljem svijetlu.

“Meni će prioritet biti promatrati igrače koji su u reprezentaciji ili u njenom užem krugu – ovo su velike i važne utakmice, medijski dosta popraćene, a pritisak je ogroman i to su oni uvjeti koji zahtijevaju da se oni najbolji pokažu u najboljem svjetlu. Iz te perspektive tu je dosta igrača koji su meni za reprezentaciju važni pa će mi s te strane dvoboj biti vrlo zanimljiv. Naravno da je ovakav Nexe poboljšao i kvalitetu hrvatskog rukometa, povećao interes za sportom kod mladih i mislim da aktualno stanje ima velike beneficije za ovaj sport.”

Hoće li i za koga vaše srce kucati? U Nexeu ste imali čudesan period trenerske karijere, naginjete li k njima?

“Teško je to reći. Ono što je meni bitno je ono već rečeno. S ove navijačke strane koja vas zanima, gledajte, najbolje dane igračke karijere sam proveo u Zagrebu, a trenerske karijere u Nexu, tako da sam povezan s oba kluba i mogu reći da sam poprilično neutralan.”

BB201020JJ086 via Gulicer

Nexe doista piše najljepše stranice svoje povijesti – uskoro ih čeka i Final Four EHF Europske lige u Lisabonu, a protivnik je iz najtežeg mogućeg ešalona, Magdeburg koji je ove sezone suvereno uzeo titulu u Njemačkoj – kakve su šanse Nexea?

“Jasno da je Magdeburg favorit u ovoj utakmici, imali su nevjerojatnu sezonu, u momčadi se stvorila velika kemija i cijelo bundesligaško prvenstvo su odigrali s velikom konstantom. U cijeloj priči šteta je što je Magdeburg već riješio tu priču u Bundesligi tako da se mogu maksimalno posvetiti europskim izazovima. No Nexe ne treba otpisati, pokazali su da se mogu nositi sa svima, da su vrlo ozbiljna momčad, a u Dvorani kralja Tomislava nitko protiv njih ne može biti favorit.”

Spomenuli ste reprezentaciju – moramo vas zamoliti za komentar na odluku Ante Kuduza da odjene dres rumunjske reprezentacije jer kako kaže – u Hrvatskoj nikad nije dobio pravu priliku?

“Gledajte, ništa mi tu ne možemo. Ante je bio na našim okupljanjima nekoliko puta, ali on igra na poziciji na kojoj je jednostavno prevelika konkurencija – od Mamića i Šarca, Lučina do sjajnog Jaganjca koji postaje sve bolji i bolji i mislim da ga čeka sjajna međunarodna karijera. Kuduz se u cijeloj toj situaciji nije nametnuo, iako je igrao odlično u posljednje vrijeme, posebice baš u Rumunjskoj, no u reprezentaciji uvijek tražimo onu vrlinu igre u oba smjera i ostali su jednostavno u obrambenoj fazi bili malo ispred njega. Šteta je to, jer uvijek smo držali jedno oko na njemu i držali bismo ga i dalje, ali ispalo je kako je ispalo”, zaključio je Horvat.

Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES