Koje su zapravo savršene godine za sportaša…

Američki nogomet 20. lip 202217:00 > 18:36
Eric Canha via Guliver Images

Za vrhunske sportaše godine su samo broj, a neki od njih dokazuju da se dobna granica izdržljivosti pomaknula.

Koje su zapravo savršene godine za sportaša? Pitanje je koje se čovjek mora zapitati kada vidi što vrhunski sportaši rade nakon 30. ili čak 35. godine života.

Nakon Rafaela Nadala (36) u tenisu, vidjeli smo što je Stephen Curry (34) radio u NBA doigravanju gdje je odveo Golden State Warrriorse do naslova. Ne zaboravite i što je radio Tom Brady, koji je s 44 godine na leđima još uvijek željan novih naslova.

Što je ključ ostanka na vrhu? Prije svega prehrana i mentalna snaga, pa tada nije bitno jeste li napunili 30, ili možda već 40 godina. A spomenuta trojica to jako dobro znaju.

Nadal je već bio otpisan, a onda je s 36 godina pokorio Roland Garros i stigao do 22. Grand Slam titule. Unatoč silnim problemima sa stopalom koje ima. No, glad za trofejima je i dalje netaknuta.

Slična priča je nešto mlađeg Curryja. S 34 je napokon uzeo ono što mu je nedostajalo, postao je MVP NBA finala i sigurno ušao u društvo košarkaških velikana.

Njega je baš prije nekoliko mjeseci savjetovao Brady.

“Rekao mi je da je, kada je imao 30, 35 ili 39, znao reći sebi kako misli da ima još dvije godine i da mora učiniti sve da održi fizičku i psihičku kondiciju. I tako to ponavljate, uvijek idu sljedeće dvije godine”, otkrio je Curry.

Nisu ni nogometaši iznimka, pogledajte samo hrvatskog maestra Luku Modrića, Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Posebice Argentinca, koji je prošlog ljeta napustio Barcelonu, a iako će za nekoliko dana napuniti 35 godina, u domovini imaju itekako velika očekivanja da na Svjetskom prvenstvu u Kataru zaokruži priču i odvede Gauče do svjetskog trona.

Samo mu još to nedostaje, Argentinac je sigurno među najvećim favoritima. Godine? One su ionako samo broj.