SKener: Što je to skrivio Livaja da ga HNS ne zaštiti?

Guliver Images

Najbolji igrač hrvatske nogometne lige i vjerojatno najbolje rješenje na toliko deficitarnoj poziciji napadača, napustio je kamp reprezentacije treće momčadi svijeta. Otišao je potpuno svojevoljno ili pod pritiskom neke „više sile“, sada je potpuno nebitno. Marko Livaja je žrtva onog što predstavlja.

Marko Livaja nije svetac, nije niti najpametniji ni najmirniji hrvatski nogometaš. On je kroz mladost i karijeru djelomično s pravom nosio titulu „divljaka“ i problema. Izbacivan je iz mlade reprezentacije, često su ga i treneri u klubovima slali na „hlađenje“. Najbolji pokazatelj što je to Livaja nekad bio je njegov kung-fu potez kada je otvorenom kopačkom u prsa pogodio Srbina Danka Lazovića na kraju utakmice playoffa Lige prvaka. Livaja je u toj utakmici ispisao povijest sa svojim AEK-om i plasirao se u skupine Lige prvaka, a on je za „nagradu“ kažnjen s četiri utakmice kazne.

Dolaskom u Split, Livaja se itekako smirio za svog Hajduka, pokazao je da je zreliji, da je pametniji i da zna što radi. Barem ako se gleda samo travnjak… Livaja je imao određenih „skandala“ izvan terena pogrdno pjevajući o Purgerima i Šibenčanima nakon velikih pobjeda „Majstora s mora“. Za mene je Marko Livaja upravo ono što je Hajduku trebalo, on je vođa, on je idol, on je simbol Hajduka i Dalmacije, a nakon ovoga jučer, Marko Livaja je će postati još važnijim za sve kojima u krvi teče „bila“ boja.

Ovo što se zadnjih dana događalo u Rijeci, u stožeru reprezentacije, sramota je za reprezentaciju koja je na posljednja dva Svjetska prvenstva uzimala medalju. Najbolji igrač lige i jednog od dva najveća hrvatska kluba, igrač koji je prva opcija na toliko deficitarnoj poziciji, natjeran je da donese odluku o napuštanju reprezentacije jer je, pazite sad, on vrijeđan od par ni manje ni više nego divljaka s tribina…

Riječani i Marko Livaja nemaju dobar odnos i to je u sportu apsolutno normalna stvar. O razlozima zašto je to tako i zašto je Livaja, kao i Hajduk toliki trn u oku klubu i nekoliko tisuća njegovih navijača ne treba ulaziti jer bi tekst bio predug. Livaja je hrvatski nogometni reprezentativac, jedan od zaslužnih jer smo treći na svijetu u sportu kojeg igra 220 država te 3 milijarde ljudi. Isti taj Livaja sramotno je vrijeđan na treningu, da treningu reprezentacije od strane par riječkih kompleksaša. Bilo je ružno, Livaja je ljudski reagirao (nije ih nokautirao kao nekad veliki Eric Cantona) i posljedica toga je da Livaja više (bar trenutno) nije član iste te reprezentacije?

I onda kad se očekivalo da se sve riješi u mirnom tonu uz pružanje podrške Livaji od strane Modrića, Dalića i vrha HNS-a, dobili smo potpuni muk. Problem svega ovoga je što su HNS i Dalić dopustili da Livaja ode kao žrtva divljaka i medijskog narativa, a odnosi koji su zadnjih godina itekako popravljeni u hrvatskom nogometu sada su ponovno narušeni. Marko Livaja bio je svojevrsno ljepilo Hajduka i Dalmacije te HNS-a i sjevera. Reprezentacija se nakon dugo godina vratila na Poljud, Torcida je najavila povratak, a zbog par kompleksaša s Kvarnera sada smo ponovno na početku…

Dalić i HNS odabrali su kratkoročni „mir“ pred Nizozemsku, umjesto da su predsjednik Marijan Kustić i izbornik Zlatko Dalić odmah izašli pred medije. Ovako su preuzeli rizik na neki novi prijepor sa Splitom.